Maandelijkse molensteen: de hypotheek

Ja, onze hypotheek is een maandelijkse molensteen. Laat ik er maar eerlijk over zijn. Toen we dit huis kochten, woonden we lekker goedkoop in een flatje dat op de slooplijst stond. Weinig wooncomfort, maar ook een zeer lage huur. Ik werkte 4 dagen per week en had een goed salaris en mijn man werkt nog altijd fulltime. Met het oog op onze kinderwens, zochten we een mooie woning in een kindvriendelijke buurt. We vonden ons huidige huis en kochten het voor een ‘prikkie’ vanwege de slechte staat waarin deze woning verkeerde. Wat dan het probleem is?

Nou… door de slechte staat was er een verbouwing nodig. En geen kleintje! In de hypotheek die wij afsloten bij de Postbank zit dan ook een heel flink bouwdepot opgenomen. De tuin hebben we pas later van ons spaargeld opgeknapt toen de oudste geboren was en we haar in die rimboe niet wilden laten kruipen… Ook een schilder inhuren deden we pas later. Nee, ons huis werd van binnen vrijwel helemaal gestript!

Complete verbouwing

Vloer eruit, vloerverwarming erin. Muurtjes om van de hal en het toilet. Wateraansluiting in de achtertuin zodat we een tuinslang kunnen gebruiken. Nieuwe keuken. Plafond dichtmaken. Plafonds en muren laten stucken en spachtelen. Badkamer eruit: daar ontdekten we dat de verkeerde gipsplaten waren gebruikt waardoor er vocht in het isolatiemateriaal zat. Toen hebben we meer muren opengebroken en alle gipsplaten boven vervangen. Zo konden we ook het elektrisch naar eigen inzicht omleggen. En de verwarmingsaansluitingen wegwerken. In de badkamer gooiden we er meteen een retourslang in zodat de vloer daar ook behaaglijk zou aanvoelen wanneer de verwarming aan staat. We bouwden hem verder uit zodat er een bad, douche én toilet in zouden passen. De zoldervloer trokken we iets verder door, zodat er in de toekomst eventueel een slaapkamer zou kunnen komen. Ook plaatsten we hier een radiator die er niet was. Eerder al schreef ik over één van onze beste investeringen: het dakraam in de badkamer.

Hypotheek extra aflossen of oversluiten?

Afijn, we hebben er een droomhuis van gemaakt. Het is een heerlijke plek en helemaal naar onze zin. Vlakbij de speeltuin, grote woonkamer, mooi tuin, droom van een keuken en badkamer… Eerder dit jaar lieten we een inbouwkast maken in onze slaapkamer. Dat maakt het wel meteen helemaal af hoor! Maar door het flinke bouwdepot dat we nodig hadden om het huis op z’n kop te zetten, is de hypotheek wel flink aan de prijs.

We waren nog maar net aan de verbouwing begonnen of ik raakte mijn baan kwijt. Toen er kinderen kwamen ging ik nog een dag minder werken. En tussendoor ben ik nog weetikhethoevaak in de WW geweest…

Onze bruto maandlasten zijn hoger dan mijn maandsalaris toen ik nog 3 dagen werkte. Netto is het gelukkig wel minder. Op Sjoukje haar blog Meer Geld, Minder Stress lees ik regelmatig succesverhalen van mensen die extra geld op hun hypotheek aflossen. Tot een % of 10 schijnt dat per jaar boetevrij te kunnen, afhankelijk van je hypotheekvorm. Ik heb er niet heel veel verstand van, maar ik vind het razend interessant om te zien hoeveel geld mensen hierop jaarlijks weten te besparen omdat ze zich hierin hebben verdiept én er een sport van maken om zo snel mogelijk hypotheekvrij te zijn. Zou dat voor ons ook niet kunnen?

Aangezien wij een bankspaarhypotheek hebben, denk ik niet dat we eerder kunnen aflossen op de hypotheek vanwege de constructie. Achteraf gezien was het verstandig geweest als we een deel aflossingsvrij hadden genomen, dat had ons een flink bedrag per maand gescheeld en veel meer lucht gegeven. Kunnen we dan de hypotheek oversluiten of niet? Enkele jaren geleden hebben we hiervoor al eens iemand langs laten komen. Die gaf aan dat het bijstellen van de hypotheek ons maar 50 euro lucht per maand zou geven en een heleboel shit aan het einde van de looptijd. Recent heb ik onze afkoopsommen opgevraagd om te weten waar we nu eigenlijk staan qua inleg. Telefonisch heb ik nog toelichting gekregen op alle vragen die ik had na ontvangst van deze documenten. Ik heb inmiddels voorzichtig navraag gedaan bij een financieel adviseur over het oversluiten van deze hypotheek, maar er zijn helaas weinig opties. Een deel overzetten naar een annuïteitenhypotheek werd genoemd, maar echt heel voordelig zijn onze opties helaas niet. Ons droomhuis verkopen is de enige oplossing om van die torenhoge maandlasten af te komen…

Daar denken we nu dus over na. Want het is zo’n ontzettend fijn huis in een heerlijk buurt…

Lees ook:

Heb jij meer geluk met je hypotheek? Of zijn de maandelijkse lasten voor jullie ook maar net op te brengen?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Heel verfrissend om je stuk te lezen. Ik volg ook meergeldminderstress en ben al jaren aan het besparen. Tot nu toe komen inderdaad vaak de verhalen over versneld aflossen, oversluiten, rentemiddelen en wat nog meer. Toch zijn er nog heel veel situaties waarin je daar niks aan hebt. Voor ons bijvoorbeeld is er alleen maar voordeel te halen door extra af te lossen, maar daarvoor moet ik dus wel eerst veel bezuinigen.
  Ik snap je dubbele gevoel. Toch denk ik dat een huis niet bedoeld kan zijn om als een molensteen om je nek te hangen. Het zou wel eens heel bevrijdend kunnen zijn om te verhuizen.

 2. Marianne zegt:

  Herkenbaar hoor! Wij kochten ons appartement 9 jaar terug met de gedachte we wonen er 5 jaar en kopen dan een huisje aan de grond… 1 maand nadat we de sleutel kregen kelderde de huizenmarkt enorm en dat voelen we nog steeds! Ons appartement staat dus flink onder water. Inmiddels hebben wij de boel wel te koop staan. We kunnen de restschuld nu meefinancieren en door de gunstige rente kunnen we ook naar een tussenwoning kijken!

 3. Het kan natuurlijk ook zijn dat de woonlasten het waard zijn omdat je zo heel fijn woont? En dat het dan niet erg is om te bezuinigen op bijvoorbeeld vakanties?

  Anderzijds is het gevoel van een molensteen natuurlijk echt niet fijn!

 4. Bianca zegt:

  Wij zitten in hetzelfde schuitje, veel zekerheid destijds, maar wel hoge lasten, inmiddels zijn er 3 andere droomhuizen voorbij gekomen, maar nog niets anders gekocht. Het moet maar op ons pad komen…. We weten inmiddels dat we een mooie overwaarde hebben, en dat we aan het eind op de een of andere manier 20000 over hebben als alles is afbetaald, en er zit ook nog een stukje woekerpolis, waar we wat geld over krijgen aan het eind…. Mijn man zit iedere twee jaar bij de hypotheek mannetjes om te kijken of alles nog loopt zoals we denken of er iets verandert kan worden etc. Nu we zijn bezig om te kijken of we het stukje wat we boete vrij mogen aflossen voor elkaar kunnen krijgen met een goedkopere lening, iets wat eerder niet mogelijk is, wat ik dus wil zeggen, geef je huis neit op maar blijf op de hoogte van de ontwikkelingen!!

 5. MamaPlaneet zegt:

  Lastig is dat. Heb je je hart en ziel in gestopt en van een huis je thuis gemaakt, werk je praktijk nog voor de rekeningen. Het is geen makkelijke beslissing geweest maar wij hebben besloten te verhuizen. Mijn gezin en gezondheid zijn belangrijker. En thuis is waar wij samen zijn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.