Zal ik ooit weer een huis kunnen kopen?

Wie mij een beetje kent, weet dat ik er verschrikkelijk mee zit dat ik nu een sociale huurwoning heb. Ben er waanzinnig blij mee en ontzettend dankbaar voor hoor, daar niet van. Maar het steekt. Ik had een koopwoning met mijn ex en zag dat echt als mijn spaarpot voor later. Die spaarpot heb ik nu dus niet meer. Scheefwonen vind ik niet okee, maar de prijzen van particuliere huurwoningen kan ik ook niet betalen. Én als net-gestarte-zzp-er een hypotheek krijgen… kan dat eigenlijk wel?

Inmiddels woon ik een half jaar in dit huis. Het stof van de scheiding is neergedaald. Ik zit niet direct op een nieuwe verhuizing te wachten – moet nog steeds een paar keer per maand langs mijn oude adres om perspakketjes op te halen, het is echt té erg ik schaam me rot – en al het gedoe wat daar bij komt kijken… Maar toch. Ik maak me wel zorgen. Als ik straks betaalbaar wil wonen en weer een huis wil kopen, hoe regel ik dat dan nu? Waar moet ik überhaupt op letten?

Hoe ga ik het waarmaken?

Door de verkoop van ons oude huis en de verhalen van alle mensen uit mijn naaste omgeving die momenteel wel massaal met koopwoningen cq. nieuwbouwprojecten bezig zijn qua ‘shoppingtraject’, weet ik dat het er de laatste jaren niet makkelijker op is geworden. In de krant van vandaag las ik dat voor mensen met een bruto jaarsalaris (in loondienst) van zo’n 55.000 euro slechts de helft van de koopwoningen in de categorie ‘betaalbaar’ valt. Ik heb een ondernemerswinstuitkering en regel eigenlijk niet echt iets qua pensioen of arbeidsongeschiktheid omdat ik dan netto te weinig overhoud naar mijn zin. Zou ook graag willen sparen, maar lukt ook niet echt nog. Met al die mensen die lichamelijk aftakelen of overlijden en een nare periode achter de rug hebben, heb ik vooral in het ‘nu’ geleefd. Mijn woonwens en ondernemerschap vragen echter toch nu al om een blik op de toekomst. Ik wil dit. Nu én in de toekomst betaalbaar wonen en plezierig leven. Hoe ga ik het waarmaken?

Vroegâh… was het makkelijk. Je kocht een huis, nam een hypotheek met alle bijkomende kosten inbegrepen en je trok de rente van de belasting af. Hatseklats en klaar. Sommige mensen namen zelfs een aflossingsvrije hypotheek.

Dat kan allemaal niet meer. De renteaftrek geldt alleen nog voor hypotheken die in 30 jaar gelijkmatig worden afgelost. Je mag niet méér lenen dan de waarde van je huis. De kosten koper betaal je dus uit eigen zak. Net als een eventuele verbouwing, want het bouwdepot opnemen in je hypotheek kan ook niet meer. Voor een koopwoning dien je dus sowieso over een flinke som spaargeld te beschikken, hoe meer hoe beter. Aan 20.000 euro moet je sowieso wel denken. Hoe hoog zou dit spaarbedrag voor mij als zzp-er moeten zijn? Want ook al zijn loondienstcontracten een stuk onbetrouwbaarder – ik spreek uit ervaring, na 2 of 3 losse contracten vlieg je er toch weer uit – als zelfstandig ondernemer willen financiële instellingen nog meer garanties zien. Van collega ondernemers begrijp ik dat het zelfs nog lastig is om een hypotheek te krijgen als je al meer dan 10 jaar winstgevend bezig bent… Hoe zit dat dan voor mij als ‘broekie’?

Want laten we eerlijk zijn. Voor je maandelijkse hypotheeklasten, betaal je tegenwoordig net zoveel als voor een sociale huurwoning. En dat terwijl de particuliere huurprijzen de pan uitrijzen… Kopen is dus vele malen aantrekkelijker als ik straks deze woning zou willen vrij maken voor iemand die hem echt keihard nodig heeft, zoals ik met mijn urgentieverklaring eerder dit jaar.

Tijd dus voor een gesprek met een gecertificeerd financieel planner. Even alles op een rijtje zetten. Hoe sta ik er eigenlijk voor? Wat zijn mijn kansen? Wat moet ik doen?

Op financieelgezond.ffp.nl kun je FFP gecertificeerde financieel planners bij jou in de buurt vinden voor een goed gesprek, mocht je zelf ook nieuwsgierig zijn naar jouw financiële gezondheid. In een vervolgartikel vertel ik je alles over de specifieke tips die ik zelf gekregen heb in een adviesgesprek met Bernadette.

Sta jij weleens stil bij je financiële gezondheid?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Isolatie blog zegt:

    Leuk artikel, bedankt voor je verhaal! 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.