Robottrend getest: hoe werkt Meccano’s Micronoid?

Robots en interactief speelgoed bleken dé grote speelgoedtrend dit jaar. Dat had ik al eerder gespot, en daarom was het erg leuk dat wij wat dingen konden uitproberen die hierbij aansluiten. Over Osmo heb ik jullie al uitgebreid verteld maar als meisjesmama zijn robots nog niet aan bod geweest. Aangezien ik graag uitdagend speelgoed review, was ik zelf heel benieuwd naar de Micronoid van constructiemerk Meccano.

Deze Micronoid was rond Sinterklaas één van de meest gewilde producten op robotgebied. “Deze minirobot heeft veel technische en geavanceerde elementen waarmee kinderen vanaf 10 jaar spelenderwijs leren bouwen én programmeren, zegt de  Marketing Manager van Spin Master Benelux. Wij hebben hem ontvangen voor deze blog en uitgeprobeerd met 2 meisjes van 4 en 5 jaar… oh en met opa! Is dit speelgoed dan ook geschikt voor 60+ers? Uhm… nou toen opa nog een tiener was, sleutelde hij graag aan Meccano (of eigenlijk aan een goedkoop alternatief hiervan, maar Meccano was je van het in die tijd). Na de Meccano heeft opa aan van alles en nog wat gesleuteld en zelfs een carrière in de elektronica gehad. Ik dacht dus dat hij het misschien leuk zou vinden om samen met zijn kleindochters deze robot in elkaar te zetten.

Wat vond opa van dit speelgoed?

Nou, ik was heel blij dat hij wilde helpen zodat ik ondertussen kon fotograferen. Helpen met Lego of Knex bouwen, vind ik zelf best leuk maar zo’n project met boutjes en moertjes zag er aardig ingewikkeld uit. Het is dus bedoeld voor kinderen die minimaal 8 jaar oud zijn en hoewel opa een zeer ervaren sleutelaar is, bleek het ook voor hem een uitdaging om de Micronoid in elkaar te zetten. Opa is op 2 verschillende middagen met de meisjes bezig geweest met het in elkaar bouwen van dit project.

Al met al was hij zeker 2 á 3 uur bezig. Ook omdat we pas halverwege de verschillende maten van de boutjes ontdekten. En omdat hij de meisjes wilde laten helpen met schroeven en uitzoeken van de benodigde onderdelen. Toen we het eind naderden, ontdekten we dat we boutjes van een bepaalde lengte misten en die per ongeluk al hadden gebruikt. Daardoor moest een deel van de robot weer gedemonteerd worden, voordat het project verder in elkaar kon. Het was een flinke puzzel, maar opa vond dit een stuk leuker dan de dingen die mijn dochters normaal gesproken aan hem vragen (al leest hij heus met plezier een boekje voor). Was het bouwen meer opa zijn ding, het spelen met de robot is wel aan mijn dochters besteed. En dat vond opa weer minder.

Wat kan de Micronoid?

Halverwege het bouwen, ontdekte oma per ongeluk dat de robot zinnetjes na kan praten. Zij voorzag dit speelgoed van batterijen en drukte daarna per ongeluk op een knopje. De lampjes van de ogen begonnen te branden en we hoorden met een gek stemmetje een herhaling van wat de aanwezigen daarvoor hadden gezegd. Dat was grappig! Druk je op de rode knop, dan neemt de Micronoid stemmen op en druk je daarna op de groene knop dan speelt hij deze af. Overigens kun je met de pijlen ondertussen ook nog bewegingen van de robot programmeren tijdens het opnemen, die ook bij het afspelen worden uitgevoerd. Er zijn verschillende ‘standen’. Zo kun je hem ook in zijn ‘vrij’ zetten waarbij hij kan lachen, vragen beantwoorden, dansen als je muziek in zijn buurt afspeelt en nog veel meer gekke dingen doet. Mijn dochters komen niet meer bij van het lachen bij al die gekkigheid. Stel dat je een vriend hebt met een zelfde stuk speelgoed (er zijn 3 varianten verkrijgbaar) en je zet ze naast elkaar, dan kunnen de robots samen dansen en tegen elkaar ‘praten’ in robottaal.

Ik heb een filmpje gemaakt:

En in dit filmpje zie je wat er niet helemaal goed ging. Lag dat aan onze constructie skills? Geen idee, het was snel verholpen maar natuurlijk niet de bedoeling:

Wat vinden wij van deze robot?

Met 2 jonge meisjes is ons gezin niet helemaal de doelgroep, dat realiseer ik mij. Opa vond het best pittig om de robot in elkaar te sleutelen. De instructie is duidelijk, maar het is best lastig om het sleuteltje op krappe plaatsen goed te bewegen en het is echt even opletten om de juiste boutjes te gebruiken op de juiste plek.

Als de robot eenmaal in elkaar zit, is hij supergrappig! Als ik tienerjongens die wel de doelgroep zijn in gedachten heb, zullen die zich hier uren mee vermaken gok ik. Mits zij het geduld hebben om het ding in elkaar te zetten (handig als er een papa of opa meekijkt tijdens het bouwen). Wij hebben weinig ervaring met robotica, maar ik vind dit een leuke kennismaking voor mijn dochters. Het programmeren van bewegingen is vooral iets voor de oudste, maar de jongste lacht zich rot wanneer ze haar stem opneemt of tegen de robot praat en hij praat terug. Grappig en vernieuwend, alleen het bouwen vraagt wat geduld en handigheid.

Ik ben wel nieuwsgierig naar deze trend. Hebben jullie al een speelgoedrobot in huis? Wat voor één en wat kun je ermee?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.