Tips voor blogfotografie

Fotografie is een vakgebied waar je zowel talent als de juiste apparatuur bij nodig hebt om het naar een professioneel niveau te tillen. Tegenwoordig maakt iedereen zelf foto’s en voor je instagram en startende blog heb je nog niet direct het budget om een professional in te huren. Hoe maak je goede foto’s voor je website?

foodfotografie blogtips
Foto: Shutterstock

Mensen met fotomodel aspiraties en bijbehorende instagram kanalen, huren meestal een professional met spiegelreflexcamera in voor goede portfolio foto’s. Ook ondernemers voor wie de website hun visitekaartje is, doen dit vaak. Blog je voor de hobby, of houd je gewoon van fotograferen en wil je jouw persoonlijke kiekjes verbeteren? Dan geef ik je in dit artikel graag enkele tips die je ook met je smartphone al kunt toepassen.

Persoonlijk blog: niet te perfect en een gezicht

Heb je – zoals ik – een persoonlijk blog? Dan is het belangrijk dat je het gezicht erachter regelmatig laat zien. Tuurlijk, veel bezoekers komen via zoekmachines op je site terecht, maar net als je vaste lezers vinden die het ook fijn om er een gezicht bij te hebben. Zeker als je bepaalde tips of adviezen geeft, zijn die geloofwaardiger met een gezicht erbij. Bij productreviews is het altijd een grote pré wanneer je het product in gebruik ziet.

Soms doe je dat liever niet, zoals ikzelf bij menstruatieondergoed… Ik vond het geen prettig idee dat een ongeschoren haar of mijn onflatteuze bips daarbij in beeld kwamen. Heb het wel geprobeerd, maar de belichting bij het maken van een selfie is dan gewoon niet goed, ook met een timer ging het niet naar wens en iemand anders vragen om een foto van mij in ondergoed te maken om te laten zien hoe goed het aansluit? Dat zag ik gewoon niet zitten. Boudoir fotoshoots vind ik prachtig hoor, daar niet van. Maar dat kun je dan beter door een professional laten doen en ook zonder kan ik prima vertellen wat mijn ervaring is. In dit geval koos ik voor een flatlay. Kijk of de foto je verhaal ondersteunt.

Ringlights voor betere belichting. koop je bijvoorbeeld hier of hier.

Foto’s hoeven niet altijd perfect te zijn, als ze het verhaal maar ondersteunen. Zien je foto’s er altijd net even té perfect uit? Dat is geweldig voor een tijdschrift, maar is jouw verhaal dan geloofwaardig? Dat hangt af van wie je bent, dus bij een kapster mag je zeker perfecte foto’s van mooie coupes verwachten. Zakelijk zoek je perfectie. Privé zoek je geloofwaardig en laagdrempelig. En met je blog kijk je of je hier een balans tussen kunt vinden.

blogtips fotografie

Belangrijke elementen van je foto

Verder kun je spelen met de belangrijke elementen van een foto:

  • Compositie: hoe is de foto ingedeeld? Denk aan de spanningsdriehoek waarover je bij Tekenen op de middelbare school hebt geleerd: 3 punten die de aandacht trekken naar alles binnen de driehoek. Bij een flatlay (stilleven van boven gefotografeerd) kun je bijvoorbeeld bloemetjes of confetti strooien zodat je foto extra cachet krijgt (minder saai oogt).
  • Scherpte diepte: telefoons met dubbele camera of meer kunnen mooie scherptediepte contrasten maken, op je iphone gebruik je hiervoor de portret stand.
  • Licht: voor productfoto’s of make-upfoto’s zijn ringlight lampen populair, zodat je geen lelijke schaduw krijgt of glanzende voorwerpen die net een minder mooie weerkaatsing hebben. Je kijkt hiervoor goed uit welke hoek je een foto maakt. De beste foto’s maak je over het algemeen buiten of met natuurlijk licht wanneer er een compleet scenario op de foto moet, bijvoorbeeld fashion foto’s. Het mooiste licht, zeker voor landschapsfoto’s, heb je tijdens de ‘golden hours’ met zonsopkomst of zonsondergang. De iphone 12 pro is geweldig om meer lichtinval te hebben wanneer het ergens donker is, maar dat is direct ook het nadeel: wil je bijvoorbeeld vuurwerk fotograferen dan zie je eigenlijk niet goed hoe donker het is. Een spiegelreflexcamera is dan toch het best of een wat oudere telefoon.
  • Zoom: dichtbij en ver weg zijn belangrijke elementen om een foto spannend te maken. De mooiste foto’s maak je door bijvoorbeeld een compleet strand of bos te laten zien met daarin jouw onderwerp (lopende mensen) of juist door dat onderwerp heel dichtbij te halen. Een close-up van een bloem met dauwdruppel, een gezichtsuitdrukking bij een portret, het detail van de aankleding van een ruimte. Ga door je knieën om een kind te fotograferen of lig op de grond wanneer je een kruipende baby kiekt of zoek juist de hoogte op zoals een hoog gebouw of een toren om een stadsfoto te maken. Jouw eigen positie bepaalt de uitkomst op de foto.

Aankleding met accessoires

Daarnaast kun je accessoires gebruiken om een interessante foto te krijgen. Veel beauty bloggers hebben bijvoorbeeld stukjes plakplastic, behang of bepaalde stoffen liggen om als ondergrond te gebruiken bij een flatlay van producten. Bij Amazon zag ik een prachtige ijzeren cirkelring speciaal voor mooie foto’s. Of denk aan de babyfotografen die schattige mandjes en dekentjes hebben of een speeltje als je een review maakt. Foodbloggers kiezen vaak losse ingrediënten om hun foodfoto op te ‘spicen’. Je kunt een prachtige tafelschikking doen, maar jouw gerechtje op een houten borrelplank met daarnaast wat losse kruiden en een feestelijk aangekleed drankje, ziet er veel toffer uit. Bij travelfotografie kun jij zelf de ‘accessoire’ zijn, of je reisgenoten kunnen dat zijn. Experimenteer maar: een foto van een wandelpad zonder mensen en eentje met. En wat is leuker om naar te kijken, een lege speeltuin of eentje vol lachende kinderen?

 

Handige apps

  • Canva: soms heb je geen foto nodig, maar wil je een tekst mooi vormgeven. Of je wilt een afbeelding bewerken voor doorposten op Pinterest. Dit kun je in Canva heel eenvoudig doen, vormgeven voor beginners, het is click & speel.
  • PhotoRoom: voor het uitsnijden van een beeld (verwijderen van de achtergrond) zodat je het op een achtergrond kunt plakken of als stand-alone kunt gebruiken.
  • Foodie: prachtige lichtfilters voor foodfotografie (of productfotografie). Je kunt precies instellen welke kleurtonen je in een foto wilt terugzien.

Je kunt ook een speciale foto drone aanschaffen wanneer je vanuit de lucht foto’s van bepaalde settings zoals tuinfeesten wilt maken.

Stockfoto’s gebruiken

Lukt het gewoon niet? Of schrijf je over een onderwerp waar je geen eigen beeld van hebt of zou willen? Dan kun je rechtenvrij beeld kopen bij een beeldbank. Mijn favoriet met het grootste aanbod is Shutterstock. Als stagiair bij een uitgever kon ik mezelf helemaal verliezen in het doorbladeren van stockfotoboeken met de prachtigste beelden, maar op de site van Shutterstock kun je tegenwoordig gewoon je zoekterm invoeren, staand of liggend, foto of tekening en al je andere wensen. Je kunt de foto’s desgewenst ook nog bewerken en daarmee voorzien van bijvoorbeeld tekst. Geen zin in een abonnement? Dan kun je prima terecht bij de vele gratis beeldbanken zoals bijvoorbeeld Pixabay of in de Canva app. Ontvang je persberichten? Dan zit daar vaak fijn beeldmateriaal bij. Zorg altijd dat je de fotocredits vermeld wanneer je twijfelt.

Experimenteer er lekker op los en onthoud dat een professionele fotograaf ook tientallen foto’s maakt waar uit eindelijk de beste van wordt gekozen. Veel doen en oefenen. Of natuurlijk uitbesteden via een professionele fotograaf, een mede-blogger waarmee je elkaar op de foto zet of kiezen uit een beeldbank.

Lees meer blogtips

Veel fotografie plezier!

Heb jij nog fijne fotografietips voor bloggers?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.