Surprise tips en de lekkerste sinterklaas taart!

Sinterklaas, voor mij het mooiste feest van het jaar. Of ja, op carnaval na dan! Wij vieren Sinterklaas altijd nog best uitgebreid met het gezin. Maar wat moet je elk jaar toch weer maken? Ik geef je wat surprise inspiratie. Knutselen jullie ook surprises voor elkaar?

Gastblog door: Esther Weemers

sinterklaassurprises vieren
Birdie helpt mee uitpakken!
De voorbereiding

Op de trouwdag van mijn ouders, 21 oktober, trekken wij altijd lootjes. Dan zijn we er op tijd bij, maar de tijd tot 5 december vliegt altijd zo snel om! Dit jaar trok ik het lootje van mijn zusje, leuk, dat was alweer een tijdje geleden! En niet moeilijk want ze is dit jaar mama geworden.

Ik wist dus al snel dat ik iets over het moederschap wilde maken, maar wat… Het idee verzinnen daar gaat bij mij altijd de meeste tijd aan op. Vaak Google ik wat om op wat ideeën te komen en ja hoor, daar was hij: Super Man! Maar dan met een twist: Super Mama!

Met een doos, verf en wat gekleurde papieren kwam ik al een heel eind. Ik begon met het verven van de doos. De verf pakte niet meteen goed dus ik moest het nog een keer over doen. Tekenen vind ik altijd heel leuk dus het Superman logo stond zo op papier. Eigenlijk zat alles zo in elkaar. Alleen de cape.. waarvan kan ik die het beste maken en hoe maak ik die vast? Een vriendin van me gaf de tip om eens op de markt te kijken. Perfect! Voor 2 euro kocht ik een grote lap rode stof. Met nietjes niette ik het aan de bovenkant aan elkaar en toen bleef het eigenlijk al meteen om de doos hangen, heel fijn!

Toen was het tijd voor het gedicht. Als ik eenmaal het idee van de surprise heb en het verhaal erachter dan lukt het me meestal wel. Ik verzin altijd een eerste zin, en ga dan woorden opschrijven die op het laatste woord rijmen. En daar maak ik dan weer een nieuwe zin van. Ik heb er twee avonden voor gezeten en toen had ik twee A-4tjes op papier staan.

Nu nog de cadeaus. We doen altijd voor een klein bedrag aan surprise cadeaus. Maar daarnaast kopen we voor iedereen nog wat losse cadeaus, inclusief gedichtje. Met 5 man, en 2 à 3 cadeaus per persoon, is dat dus nog best wat schrijfwerk. Maar mijn planning was goed dit jaar. Het laatste weekend hoefde ik alleen nog wat in te pakken en toen was ik ready to go.

Lekkere hapjes op sinterklaasavond

Toen ik bij mijn ouders aan kwam stonden er al een hele hoop cadeaus klaar. Mijn cadeaus er nog bij, en later de rest, gaf weer een gezellig geheel! We zetten altijd de tafel vol met allemaal lekkere hapjes en dan gaan we om de beurt een cadeautje pakken. En tussendoor doen we de surprises.

Recept Sinterklaastaart

Een van die hapjes is mijn Sinterklaas taart. Een taart die ik elk jaar weer maak, en hij is echt goddelijk! Een witte chocolade cheesecake met kruidnoten en gezouten karamel. Deze moet je echt proberen! Je maakt hem zo:

Verwarm de oven tot 180°C. 

Bodem
Verkruimel de brokspeculaas in de keukenmachine. Smelt de boter in een kommetje in de magnetron. Voeg de boter toe aan de koekkruimel. Roer goed door.

Bekleed de taartbodem met bakpapier en vet de randen in. Leg de koekkruimel op de bodem en druk met de achterkant van een lepel goed aan. Bak de bodem 15 minuten in de oven.

Verlaag de temperatuur naar 130°C.

Gezouten karamel
Doe de suiker en het water in een pannetje en breng aan de kook tot het een goudbruine kleur heeft. Doe vervolgens de slagroom en boter erbij en roer op zacht vuur door de karamel. Bestrooi met een paar draaien gemalen zeezout en roer nog even door. Zet het vuur uit.

Vulling
Smelt intussen de witte chocolade samen met de slagroom au bain-marie. Roer af en toe door.

Meng met de mixer de roomkaas en de suiker tot een gladde massa. Voeg al mixend de eieren toe. Mix nu de gesmolten witte chocolade door de roomkaas. Voeg de kruidnootjes toe en roer deze met een spatel door de massa.

Giet het mengsel op de taartbodem. Laat de taart een paar keer zachtjes vallen om het lucht er uit te kloppen. Zorg dat de kruidnootjes goed verdeeld zijn. Giet als laatste de gezouten karamel in een dunne straal over het mengsel.

Bak de taart ongeveer 1 uur in de oven op 130°C. Het midden van de taart mag nog een beetje zacht en wiebelig zijn.

Laat de cheesecake iets afkoelen en minimaal 4 uur opstijven in de koelkast.

En dit heb je ervoor nodig:

300 gr brokspeculaas
100 gr boter
300 gr witte chocolade
125 ml slagroom
600 gr roomkaas
100 gr suiker
3 eieren
75 gr kruidnoten

Gezouten karamel
15 gr boter
25 gr slagroom
30 gr suiker
1 el water
zeezout
springvorm 24-26 cm doorsnede
mixer

Surprise avond

Wie zou mij hebben dit jaar en wat zou erin zitten? De vriend van mijn zusje had dit jaar mijn lotje getrokken. Ik kreeg van hem “huisje, boompje, beestje”. Hij is super handig en dit was ook weer heeeel mooi gemaakt! Maar waarom huisje, boompje, beestje? Huisje omdat ik druk op zoek ben naar een huis. Boompje omdat ik graag een tuin wil. Ik heb nu een appartement zonder balkon en ik mis een buitenruimte heel erg. Vooral nu met Birdie. En beestje, dat kan natuurlijk niet missen. De komst van mijn hond Birdie dit jaar! Op de boom stonden verschillende opdrachten die ik samen met Birdie moest doen. En wanneer hij die goed gedaan had mocht hij het botje hebben, en daarmee maakte je ook het huis open waar mijn cadeaus in zaten. Zó leuk gedaan!

Verdere surprises die nog aan bod kwamen: een pop in een warm bad. Omdat mijn moeder een nieuwe baan heeft en in een “warm bad” terecht is gekomen. Een emmer vol met zand en cadeaus als “Opa’s bucket list”. Een dansvloer voor de baby omdat papa wel van gekleurde lichtjes houdt..!

 

Al met al weer een hele gezellige avond! Hoe vieren jullie sinterklaas?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.