Knutselmateriaal: experimenteren met Gel-a-Peel

Eigenlijk is het bedoeld voor meisjes vanaf een jaar of 8, maar ook als je iets jonger bent kun je al uit de voeten met het nieuwe knutselmateriaal Gel-a-Peel. Zoals de naam al zegt bestaan de Gel-a-Peel knutselsets uit tubes met gel die na het aanbrengen moet drogen, waarna je je creatie lospeutert. Het is idee is dat meisjes hun inner-designer aan de gang zetten of met de meegeleverde voorbeelden ‘modeaccessoires’ maken. Denk aan armbandjes, sleutelhangers of zoals mijn dochter: verfraaiing voor je kapsel.

deluxe kit gel a peel
Wij kregen een doos met genoeg materiaal om heel veel armbandjes en andere accessoires te maken: de Deluxe Kit.

Wij mochten deze knutselset uitproberen en ik vertel je vandaag onze ervaring. Ook mijn dochter komt aan het woord, in een filmpje dat sommigen van jullie wellicht op Facebook al hebben gezien. Ze wilde graag een soort vlogje maken en doet haar best om te vertellen hoe Gel-a-Peel werkt. Nadat ik eerst samen met mijn oudste heb uitgeprobeerd hoe het moet (en hoe je de set weer schoon krijgt voor een volgend gebruik), mocht in een tweede knutselsessie ook de kleuter het proberen omdat ze dit graag wilde. Meisjes houden nu eenmaal van knutselen en de Gel-a-Peel spreekt tot de verbeelding.

Grote doos die Deluxe Kit!

Wat opvalt aan deze sieraden ontwerp kit, is de grootte van de doos. Die is behoorlijk, maar toch zit het belangrijke plastic ontwerpvel er opgerold in. Een gemiste kans, want ondanks de instructie was het erg lastig om deze goed plat te krijgen. Je moet hem even onder heet water houden en dan tegen rollen. Bij ons lukte dat helaas niet zo, ik heb hem om er goed mee uit de voeten te kunnen dan ook vastgezet met breed tape aan een knutselplacemat. Toen ging het beter, want daarvoor schoot het vel steeds omhoog waardoor wij tijdens het gellen met onze handen in de natte gel kwamen en het patroon niet goed konden volgen.

Toch was mijn 5-jarige dochter enthousiast:

Wat is de bedoeling van gel-a-peel?

In de doos vind je verschillende kleuren gel in een tube, diverse spuitmondjes, een spateltje, het genoemde doorzichtige ontwerpvel en verschillende ontwerppatronen. In onze knutselset zaten ook oorbelhaakjes en een diadeem die je met de gel kunt opleuken. Je zoekt een patroon uit, tapet het doorzichtige vel er overheen vast en kunt dan met de gekleurde gel en een spuitmondje naar keuze een figuur maken. Als gezegd was dit tijdens onze eerste Gel-a-Peel sessie even wennen. Hoe pak je dit handig aan? Hoe werkt het? Hoe blijft het vel plat? Hoe lang moet je wachten tot de gel droog is? En hoe krijg je de spuitmondjes weer netjes schoon om alles op te bergen? In een volgende knutselsessie met de gel verliep dit allemaal een stuk soepeler. Toen wisten we wat te verwachten, hoe je dit handig aanpakt en hoe je alles weer netjes opbergt. Daarom mocht bij de 2e sessie ook mijn dochter van 4 het proberen.

Onze ervaring met gel-a-peel

Als gezegd hadden we wat opstartproblemen, maar het was erg leuk om te proberen. En best lastig ook, omdat je goed moet knijpen / doseren en richten en weer wegtrekken wanneer je een patroon namaakt. Daarom is het slim om eerst de eenvoudige patronen te maken en het daarna op te bouwen. Of om je eigen creatieve ideetjes zonder voorbeeld uit te voeren natuurlijk. Het is weer eens iets anders dan anders. Mijn dochters vonden het erg leuk om te doen. Ik ook, maar het was wel moeilijk om een patroon mooi na te maken vond ik. Omdat wij met z’n drietjes wilden knutselen, was het doorzichtige vel wat aan de kleine kant. Als dit vol is gegeld, dan moet je (een dagje is aan te raden bij dikkere kunstwerken) wachten tot deze droog zijn. Dan pas kun je ze lospeuteren en weer iets nieuws maken. Je bent dus per knutselsessie ongeveer een half uur zoet, dan is je vel vol.

Als je armbandjes of andere creaties droog zijn, voelen ze zacht en rubberachtig aan. Heel flexibel.

Hoe maak je de spuitmondjes het beste schoon?

Zelf vond ik het handig om tissues in de buurt te hebben. Met het spateltje lepel je het tuutje leeg en dit smeer je af aan een tissue. Daarna als het kan nog een beetje met de tissue zelf afnemen (mits de tissue stevig genoeg is, want de gel plakt) en alles even afspoelen onder de kraan. Bij een volgende knutselsessie is het handig als mama even met een naald alle dunne tuutjes inprikt, in verband met mogelijk achtergebleven restjes die zijn opgedroogd. Dat was bij ons bij twee spuitmondjes nodig. Bij de spuitmondjes met grote opening heb je hier geen last van.

Genomineerd speelgoed

In de categorie 8 & 9 jaar is de Gel-a-Peel Deluxe set genomineerd voor de Verkiezing Speelgoed van het Jaar 2016. Er zijn verschillende varianten verkrijgbaar, de door ons geprobeerde Deluxe set kost €32,99. Gel-a-Peel is bestemd voor kinderen vanaf 8 jaar en je kunt deze kopen in de speelgoedwinkel. In vergelijking tot mijn eigen knutsels, vond ik dat mijn dochters van 4 en 5 het er ook al aardig vanaf brachten. Ze vonden het in ieder geval leuk om te doen!

Update: lees hier over problemen met Gel-a-Peel en hoe je deze op kunt lossen.

Lees ook:

Wat vinden jullie van Gel-a-Peel? Heb je het al geprobeerd? Of is het niet echt iets voor jouw kinderen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Kelly zegt:

  Het is idd leuk spul maar hoe krijg je het uit de kleding. Mijn dochter van 7 heeft het op haar kleding geknoeid en krijg het er nu met geen mogelijkheid uit.

  1. Marguerita78 zegt:

   Oh wat vervelend! Dat hebben wij nog niet bij de hand gehad…

 2. Hannae zegt:

  Echt super tof dat jij het uitlecht in de video

 3. Hier is mijn dochter van vijf vast ook blij mee. Leuke tip voor Sinterklaas!

 4. Nathalie zegt:

  Ziet er leuk uit! Lijkt net van dat spul wat ik eens gebruikt heb om raamversiering mee te maken. Maar dit is toch een beetje anders 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.