Letters leren is een eitje

Mijn kinderen houden van leren en van samen lezen. Ik hoorde vorige week tijdens het oudergesprek van de juf dat de oudste van 5 pas samen met andere kindjes mocht voorlezen aan de klas. Erg leuk! Ook de jongste is sinds kort bezig met letters, woorden en schrijven. Haar naam lukt nog niet, is ook een lastige naam, maar oma lukt wel en dat wordt dan ook overal opgeschreven. Een boek dat bij deze fase past is “Letters leren is een eitje” en wij mochten hem ’testen’.

Grappig klein boekje
Grappig klein boekje

Het is een bijzonder letterboek, vol ezelsbruggetjes om de letters en klanken makkelijker te onthouden. Een heel fijn opzoekboek voor ouders en kinderen om samen te beginnen met leren lezen. Met de jongste praat ik over de vormen van de letters en wat ze op de pagina’s ziet. De oudste vindt het verschil tussen de d en de t en de v en f nog lastig. Bovendien schrijft ze alles fonetisch op, omdat spelling in de kleuterklas nog niet aan de orde komt. Het boek geeft ook uitleg over lange klanken als de aa en de oo.

Het verschil tussen de p en de q.
Het verschil tussen de p en de q.

Ezelsbruggetje

Dankzij het boek leren we nu een bed te gebruiken als ezelsbruggetje voor de b en de d. Als je een bed van je handen maakt, schrijf je met je beginhand de b en met de eindhand de d en zo houd je ze uit elkaar. Grappig en leuk om uit te proberen. Zo kun je ook de letters ‘voelen’ in plaats van lezen, omdat je ze met je handen uitbeeld. Iets dat vooral mijn meer fysiek ingestelde peuter erg aanspreekt. Ook op het uit elkaar houden van de ei en de ie is iets gevonden.

De p van poffertjes!
De p van poffertjes!

Gebruiksaanwijzing

Voorin het boek staat een gebruiksaanwijzing met leestips voor ouders. Je kunt namelijk op verschillende manieren aan de slag met de inhoud. Ja, je kunt er ook mee knutselen! Verder zijn er 7 uitslaande pagina’s en er zat een spiekboekenlegger bij. Het boek is origineel, vernieuwend en vrolijk vormgegeven. Het nodigt uit tot lezen en dus om met letters aan de slag te gaan, maar het is zeker niet kinderachtig! Leergierige peuters en kleuters worden ermee aangespoord tot nadenken. Zelf vind ik dat een pluspunt, als niet perse alles op één manier hoeft. Gisteren keek ik nog een documentaire over hoogbegaafdheid waarin dit als valkuil werd benoemd bij de overgang naar groep 3: kinderen die het heel goed doen als kleuter omdat ze daar veel vrijheid krijgen en vastlopen in groep 3 waar je meer in het keurslijf van de klas meemoet. Iets waar ik bij mijn eigen dochter alert op moet zijn komend schooljaar, gezien haar reactie op het strakke regime tijdens de overblijf. Afijn, dit boek kun je dus op veel manieren aanvliegen!

Uitflappagina :-)
Uitflappagina 🙂

Kortingscode

Volgens het persbericht wordt het boek regelmatig gekocht door leerkrachten, kindercoaches en logopedisten. Dat ik dit boek een aanrader vind en een leuke cadeautip voor kinderen die 4 worden, is dus niet zo gek. De prijs is € 14,95 en je kunt hem bestellen via de website van Letters leren is een eitje. Persoonlijk signeren doen ze desgewenst ook. De verzendkosten bedragen € 1,99 euro, maar met de kortingscode “nogeenboek” hoef je die niet te betalen, tip!

We kregen het boek, ansichtkaarten en een boekenlegger :-)
We kregen het boek, ansichtkaarten en een boekenlegger 🙂

Zijn jouw kinderen nog in de letters leren fase? Of er al voorbij? Hadden ze ook moeite met de v en f of andere klanken?

Reacties

  1. Nathalie zegt:

    Dat ziet er leuk uit! De P van Poffertjes 🙂

  2. marjon zegt:

    Leuk, deze boeken.
    Ik, als juf, gebruikte ze nog niet.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.