Schrijfletters, we did it wrong

Mijn oudste dochter is ontzettend leergierig. Altijd al geweest. Uren kon ze dingen proberen, omdat ze het zelf wilde doen en heel graag nieuwe dingen leert. Ze vraagt je dan ook vaak de hemd van het lijf, tenminste wanneer ze niet bezig is met een andere uitdaging. Zoals schrijven.

Zoek je een schoolposter met schrijfletters voor de kinderkamer? Klik hier om er één te bestellen.

Nu zijn er van die mensen die dan opmerkingen naar je hoofd slingeren dat je je kind teveel pusht en laat ze toch kind zijn. Wat een onzin en vooral: wat gemeen richting je kind! Dochterlief had al vroeg interesse in letters, waarom zouden wij haar geen antwoord geven als ze vraagt welke letter er staat? Wij lezen echter vooral gedrukte teksten in print of digitaal. De letters die ons mopje dus leerde, zijn drukletters.

Toen ze ook zelf wilde schrijven, was het natuurlijk voor iedereen het makkelijkst om daar digitaal mee te beginnen. Kijk eens naar je toetsenbord… KAPITALEN. Daar begonnen we dus mee. De pengreep is best ingewikkeld om aan te leren als je – zoals wij – geen onderwijservaring hebt. Papa opende daarom Word op de laptop met de capslock toets aan. Op die manier waren de letters die onze 3-jarige intikte hetzelfde als op het scherm. Diezelfde kapitalen zijn ook erg makkelijk op papier te kopiëren, want: allemaal rechte lijnen. De volgorde die dochterlief daarbij gebruikte maakte ons niet uit, dat zou ze later op school wel leren…

g schrijfletter

Verzot op schrijven

Maar inmiddels is de lieverd 4 en verzot op schrijven. Ze commandeert ons welk woord er gespeld moet worden en letter voor letter komt het op haar papiertje. Lezen doet ze op dezelfde manier, letter voor letter (zonder vervolgens het hele woord te maken) behalve als ze een woord goed kent. Dat maakt voorlezen nogal eens een uitdaging, omdat zusjelief meeluistert terwijl zij per se een bepaalde regel wil oplezen. Oefening baart kunst, dus het zal vanzelf vlotter gaan.

Sneller dan het schoolprogramma

Alleen gaat ze dus thuis een stuk sneller dan het schoolprogramma, waar ze nog weinig interesse toont in de schrijfhoek. Voordat het schrijven écht een automatisme voor haar wordt, moet ze eigenlijk de schrijfletters leren. Die er heel anders uitzien dan de letters die ze overal ziet. Achterhaald misschien, maar wel noodzakelijk om straks te voldoen aan de voorwaarden van school. Nu kan ze nog zelf kiezen wanneer ze welke streep zet, maar bij schrijfletters gaat het om de vloeiende beweging. En die aangeleerde kapitalen leert ze misschien niet meer af als die als automatisme in haar systeem zitten. We did it wrong!

Apps om letters te leren

Natuurlijk hebben wij de apps ABC Kids Academy en Lipa Mole al tijden op de ipad staan, waarbij de schrijfrichting van de letters wordt geoefend. Toch is digitaal wel even behoorlijk andere koek qua motoriek dan schrijven of overtrekken op papier. Op advies van een bevriende juf, vroegen we daarom aan de kleuterjuf een voorbeeld van de schrijfletters die dochterlief op school gaat leren. Zie bijgevoegde afbeelding.

schrijfletters voorbeeld

Nette schrijfletters

Ik was het zelf alweer een beetje kwijt, omdat de echte nette schrijfletters in het dagelijks leven weinig meer gebruikt worden. Mijn hanenpoten zijn een mix van schrijfletters en losse letters. Dochterlief moest echt even goed kijken en samen met mij het ABC versje opzeggen om de letters te leren.

De nieuwe uitdaging geeft haar wel duidelijk plezier, maar ze leert op haar eigen manier. Ze geeft zelf aan welke letter of welk woord ze wil leren. Papa en mama spelen daar op in. Best leuk ook voor mama om weer eens netjes te schrijven. De vloeiende beweging en je potlood niet van het papier halen, vormen een irritatiepuntje voor dochterlief. De motoriek van het schrijven is een ding… Maar ze is leergierig en heeft heerlijk zitten proberen en nog een keer proberen en nog een keer. Vooral de letters met een golfje, want dat vindt ze mooi. Leuk nieuw projectje en nog nuttig ook, ben benieuwd hoe ze zich ook dit weer eigen maakt.

Ben jij ook begonnen met hoofdletters leren schrijven aan je kind?

Afbeeldingen: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. marjon zegt:

    Ik ben ook juf… het komt heel vaak voor dat kinderen de blokletters kennen als ze naar gr 3 komen. En ik moet zeggen, ze leren vrij snel de schrijfletters! Blokletters kennen is geen probleem, want neem maar eens een leesboek. Daar staan immers geen schrijfletters in.
    Trouwens super leuk dat jouw dochter al zo actief is met schrijven en lezen.

    1. marguerita78 zegt:

      Vind ik ook, vanmorgen moest ze op de fiets naar school… Dat was dan weer een uitdaging… Zij is meer van de fijne motoriek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.