Het is al even geleden dat ik blogde over uitdagend speelmateriaal, dat werd een erg lang verhaal omdat ik er iets te veel in wilde vertellen. Het plan was dus om hier vaker over te gaan bloggen en dan wat dingen uit te lichten. Ik dacht zelf eigenlijk dat ik vooral mijn oudste moest uitdagen, maar nu de kleuterleeftijd er aan zit te komen is het voor de jongste ook nodig. Mijn dochters zijn bijna 4 en 5, dus met uitdaging voor oudere kinderen heb ik nog geen ervaring. Op spelletjesdozen waar wij iets mee kunnen staat nu maximaal 8+ en dan hebben ze er wel hulp bij nodig, maar anders was het ook niet uitdagend natuurlijk. Wat werkt?
Ik daag mijn dochters graag uit, door dus niet te strak naar leeftijden op dozen te kijken. Soms pak ik er iets bij waar een hogere leeftijd op staat en dan proberen we het uit. Lukt het? Mooi, dan worden ze goed uitgedaagd. Lukt het niet? Ook mooi, we hebben iets nieuws geprobeerd en we hebben geleerd dat dit spel beter nog even in de kast kan blijven. Welke dingen zijn leuk en bieden uitdaging?
Bobo
In mijn eerdere blogje noemde ik al de leerboekjes, bijvoorbeeld goedkoop via Action, Kruidvat en Trekpleister te krijgen maar ze liggen ook in de speelgoedwinkel. Daarnaast heb je natuurlijk speciale kindermagazines. Via één van de online enquête organisaties waar ik genoeg punten had gespaard, bestelde ik een tijdschriften cadeaubon. Hij lag al even te liggen, tot ik bedacht dat een abonnement voor de kinderen op de Bobo wel leuk zou zijn. Voor de oudste is het eigenlijk al veel te simpel, maar toch blijft ze de opdrachtjes nog leuk vinden. Ik had niet gedacht dat de jongste er al aan toe zou zijn, maar dat blijkt wel het geval. Nu ze me ineens gaat vragen hoe je bepaalde woordjes schrijft en meer interesse in letters krijgt, heb ik de Bobo aangeboden en zijn we er samen in gaan lezen. De letters overtrekken vindt ze nu ineens wel leuk en ook de opdrachtjes vallen in de smaak, al zijn sommige nog best lastig. Ze heeft in ieder geval de smaak te pakken en wil meer!
Wat oefenen ze hiermee?
- Letters en cijfers overtrekken (en dus schrijven)
- Tellen
- Rijmen
- Verschillen zoeken
- Tekenen (ik was echt verbaasd dat mijn 3-jarige uit haar hoofd een lijkende muis tekende!)
Cosmic Kids Yoga
Dit doen we niet heel vaak, maar op deze foto zie je mijn oudste gezellig meedoen met Cosmic Kids Yoga (hier het youtubekanaal). Dit Engelstalige kinderyoga programma is gericht op kinderen van 3 jaar en ouder. De juf vertelt op een hele leuke manier wat de kinderen moeten doen en de achtergrond heeft met het verhaal te maken. De aflevering die mijn dochter kijkt gaat over kamperen en de oefeningen hebben daarmee te maken. Mijn kinderen spreken maar een paar woordjes Engels, dus ze kunnen het niet heel goed volgen maar ze pikken zo wel de taal op. Bovendien is het heel goed te doen om ernaar te kijken en dan de bewegingen te kopiëren, helemaal als je als ouder meekijkt en hier en daar wat zinnetjes van het verhaal vertaald. Voor meelezende juffen: er staan complete lesprogramma’s en ideeën op de website van Cosmic Kids.
Wat oefenen ze hiermee?
- Motoriek.
- Bewegen is gezond.
- Engels.
Mochten je kinderen dit echt leuk vinden:
- Er is een Nederlands Kinderyoga Bordspel (wij hebben het nog niet geprobeerd).
- Er zijn ook boeken verkrijgbaar met yoga tips voor kinderen.
- Terwijl ik dit typ hebben we de Elsa & Anna aflevering aan staan van Cosmic Kids.
- Overigens vond ik ook informatie over yoga symbolen, mocht je het leuk vinden om die na te tekenen en er meer over te lezen.
Proefjes
Ik schreef pas al over de geestdrift waarmee mijn kleuter ineens op jacht is naar experimenten en proefjes om haar leerhonger te stillen. We kregen van een lezeres toen de tip om het M&M’s experiment eens te proberen. Een superproefje, in tegenstelling tot de proefjes met lucifers en gevaarlijke stoffen die we op youtube tegenkwamen. Het werkt als volgt: eerst laat je de kinderen nadenken over wat zij denken dat er zal gebeuren. Na dat gesprekje doe je wat M&M’s in een bakje water en kijk je met elkaar wat er gebeurt. Ondertussen smikkel je natuurlijk wat snoepjes zelf op. Easy peasy! Deze werd later nog even aan papa gedemonstreerd (want: weer een mooie gelegenheid om M&M’s te snoepen, haha).
Op de BSO heeft mijn muppet ook ‘proefjes’ in de ideeënbus gestopt en inmiddels is de activiteit uitgevoerd. Ze deden een proef met water (wat zinkt het eerst) op een warme dag en maakten daar een soort wedstrijd met scoreblad van. Vooraf met elkaar nadenken en dan het experiment uitvoeren. De leidsters waren enthousiast omdat alle kinderen (van groep 1 tot en met 8) heel betrokken waren bij deze activiteit en ervan genoten.
Hopelijk komt dit vaker op het programma, dat zo mijn dochter erg leuk vinden. Ondertussen blijf ik zelf alert op interessante experimenten. Zo las ik op de blog van een techmama, dat ze met haar kinderen robots bouwt en ze leert programmeren. Toevallig kwam ik vlak daarna bij Limango in de outlet een zelfdrummende robot tegen als bouwkit voor 8 euro. Die staat nu op zolder, alvast voor Sinterklaas. Ze hadden nog meer varianten, maar helaas had ik even niet meer budget.
Wat leren ze hiervan?
- Natuurkundige, scheikundige principes, techniek, net wat voor proefjes je gaat doen.
- Nadenken (over actie en reactie).
- Stilt de leerhonger naar hoe dingen werken.
- Brengt ze op creatieve ideeën om zelf dingen te ontdekken en uit te zoeken.
Lego
Dat Lego uitdagend is, weet iedereen wel. Maar je kunt er meer mee dan alleen bouwen. Zo vond ik ooit op Pinterest al bouwpatronen om getallen na te bouwen met Duplo. Die print je dus uit en je laat je kinderen ze nabouwen. Op website met speelmateriaal voor scholen kun je ook de educatieve lijn van Duplo en Lego vinden, ook met onder meer bouwinstructiekaarten. Maar het kan ook zonder. Zo kwam mijn dochter pas thuis met huiswerk. Een cirkel met daarop alle letters van haar naam geschreven, behalve de eerste letter. De opdracht was om deze met Legoblokjes te bouwen, er een leuke foto van te maken en die naar de juf te sturen. Als je veel bouwblokjes hebt, kun je natuurlijk ook je hele naam bouwen.
Wat leren ze hiervan?
- Ruimtelijk inzicht.
- Letters of cijfers.
- Een stappenplan volgen, nadenken over de volgorde.
Computer of tablet
Op de tablet hebben we al tijden allerlei educatieve apps. Dan gooi je er weer eens een van af, dan komt er weer eens eentje bij. Voor peuters en kleuters zijn die van Lipa erg leuk, zoals Lipa Knight voor ruimtelijk inzicht en Lipa Mole om letters te leren schrijven. Ook hebben we Squla op de tablet staan, iets dat beide meiden graag doen (op mijn oude blog staat de review). Op school leren ze echter ook omgaan met de muis. Dat is iets waar we thuis eigenlijk niets mee deden. Je vergeet het ook makkelijk als er een tablet aanwezig is. Vroeger opende mijn man regelmatig Word om de oudste te laten schrijven. Ze kende toen al wel veel letters, maar met haar net 3 had ze de fijne motoriek om zelf te schrijven nog niet goed onder de knie. Typen vond ze daarom erg leuk. Omgaan met een muis en de computer, gaat toch steeds belangrijker worden. Daarom was ik blij met de ontdekking van de My Little Pony Club website. Hier maak je voor elk kind apart een login aan en dan kunnen ze spelletjes doen en beloningen verdienen (kleurplaten). Bovendien krijg je een welkomstpakket en een verjaarscadeau gratis thuisgestuurd. Dit hebben we nog niet ontvangen, maar beide dochters vinden de spelletjes erg leuk. Het is nog wel wat lastig, ze hebben ook geen noemenswaardige ervaring op de pc, dus dit is een vrolijke, passende manier om de oog-hand-muis coördinatie te oefenen.
Bekijk ook mijn specifieke blogs over:
- Vlakkies – blijft leuk, wordt al maanden bijna dagelijks mee gespeeld en je kunt er heel veel mee
- Bunchems – neemt weinig plek in, makkelijk mee te nemen op reis en goed voor het 3D inzicht
- Experimenten – blijft voorlopig uitdagend, veel proefjes zijn gericht op oudere kinderen
Best alweer een heel verhaal zo, dus binnenkort een deel 3 want ik wil ook nog graag verschillende smartgames bespreken.
Je kunt altijd je eigen varianten op dit soort spel bedenken 😉 Mijn idee is vooral om afwisseling te bieden in het soort activiteit, zodat andere skills aan bod komen. Steeds iets nieuws is wat mijn eigen dochters interessant vinden en wat ik dus aanbied om niet onder vragen om input bedolven te worden. Creatieve tips en ideeën zijn daarom altijd welkom.
Heb jij ook leergierige kinderen? Lees dan deze reviews:
- Uitdagend: HABA knikkerbaan voor grotere kinderen
- Uitdagend speelgoed: bouwen met Plus-Plus
- Review: K’nex, is het uitdagend?
- Uitdagend met de wauw-factor: Osmo Play voor de iPad
- Uitdagende badbootjes getest
Zit er iets bij dat je met je kinderen wilt proberen?
Reacties
Dat experiment met de M&M’s zullen wij ook eens gaan proberen! Zou het ook met Smarties kunnen?
Waarschijnlijk wel, maar met M&M’s werkt het beter. Succes!
Proefjes zo’n zooo leuk! Waar je ook naar kan kijken zijn simpele truukjes, daar komt vaak ook iets van proefjes bij kijken. Leuke blog 🙂
Ooooh goochelen, ja die leeftijd komt nu ook wel. Thanks!