Help, mijn kleuter wil experimenteren!

Afgelopen vrijdag zette ik op verzoek het Kinderen voor Kinderen Youtube-kanaal aan. Meestal voor de liedjes, maar ik zag er ook een serie experimenten tussen staan. Het is dus mijn eigen schuld, dat mijn leergierige kleutertje razend enthousiast werd van deze stap-voor-stap uitgelegde experimenten voor jonge kinderen. Ze was niet te stoppen. Voor ik het wist had ze alle benodigdheden verzameld om zelf een hoovercraft te bouwen…

Alle benodigdheden voor dit experiment zocht ze in no time bij elkaar.
Alle benodigdheden voor dit experiment zocht ze in no time bij elkaar.

Hoovercraft

Een knijper, een oude cd-rom gebietst bij papa die thuis aan het werk was, klei, een ballon en het tuutje van een drinkfles. Ik moest zelf alleen de ballon voor haar opblazen en om het tuutje doen. Ze haalde de knijper eraf en ja hoor, daar zoefde haar creatie de tafel rond. We probeerden het nogmaals, waarbij ik filmde maar toen mislukte het helaas.

Met klei het tuutje vastmaken boven het gat van de cdrom.
Met klei het tuutje vastmaken boven het gat van de cdrom.

Kabelbaan

Ze had echter meer gezien. Er werd touw gepakt, een hol buisje en plakband. Hiermee maakte ze een kabelbaan met ballon.  Het lukte niet helemaal, maar ze was zo fanatiek dat ik niet meer bijkwam van het lachen… Oeps. Kleine professor in de dop. Hoe dan ook, ze wilde meer! Meer experimenten! Meer ontdekken! Meer proefjes!

Knijper los en zoef, daar gaat ie!
Knijper los en zoef, daar gaat ie!

Experimenteerdoos

Op verschillende youtube-kanalen zocht ik naar kleuterexperimenten, maar of het geluid werkte niet, of er werd vuur gebruikt of andere gevaarlijke materialen… Tot ik me bedacht dat er op zolder nog een 8+ doos stond te wachten die ik vorig jaar gewonnen heb bij Ravensburger. Een echte experimenteerdoos! Het thema ervan is Groene Energie en het start met de waterkringloop. Best wel ingewikkeld, niet voor niets 8+. Maar goed, ze was niet te houden dus voorgelezen hoe de waterkringloop werkt. Dat de zon het water in de zee opwarmt en dat dit verdampt. Zo ontstaan wolken. Die waaien richting het land tot boven de bergen waar het koud is. Door de kou ontstaat de regen en komt het water weer naar beneden.

Experimenteerdoos Groene Energie van Ravensburger heb ik vorig jaar gewonnen.
Experimenteerdoos Groene Energie van Ravensburger heb ik vorig jaar gewonnen.

Pindakaaspot

Het eerste experiment was het in elkaar zetten van dit model met karton, een draaischijf en een splitpen. Dat had ze snel voor elkaar. Ze wist zelfs al hoe een splitpen werkt, had ik niet gedacht. Volgende! Helaas moest ze daarvoor even wachten, want er was een lege pindakaaspot met deksel voor nodig. De rest van de benodigde spullen had ze al klaargezet, de slimmerd. Inclusief de felle lamp die ze weer op zolder bij papa had gebietst. Heerlijk om haar zo vol passie bezig te zien.

Lang wachten tot de lamp het water heeft verdampt...
Lang wachten tot de lamp het water heeft verdampt…

In het deksel van de lege pindakaaspot moest een klein beetje water. Dan opwarmen met de lamp, zodat het water verdampt. Na een spelletje Betoverde Doolhof bleek inderdaad al het water verdwenen. Toen moesten er ijsklontjes bovenop de pot, om het water weer terug te toveren. Na lang wachten zagen we geen regenbui in de pot, maar na het weghalen van de ijsklontjes konden we nu wel duidelijk de druppels aan de bovenkant van de pot zien. Een leuk experiment om iets heel ingewikkelds duidelijk te maken.

Goed kijken, gebeurt er al iets?
Goed kijken, gebeurt er al iets?

Meer ideeën voor experimenten met kinderen?

De peuter vind het ook wel grappig allemaal, maar vooral de oudste kan geen genoeg krijgen van experimenten. Met de experimenteerdoos kunnen we gelukkig nog even vooruit. Ook vroeg ik op facebook of jullie nog leuke tips hadden wat betreft proefjes voor kleuters. Rianne reageerde met een goed idee: het M&M experiment. Die bewaar ik voor vrijdagmiddag (kan vast ook met smarties, toch?), want het klinkt eenvoudig en leuk! Een bakje water neerzetten en vooraf aan je kinderen vragen wat ze denken dat er zal gebeuren als je de smarties in het water laat liggen… Dank voor deze tip!

De Ravensburger doos koop je hier.

(Oh en dank aan de Mama’s met Thee voor de inspiratie voor de blogtitel, met hun artikel “help, mijn zoon is klusser”.)

Weet jij ook nog een leuk proefje voor kleuters? Of een website of youtube-kanaal dat we moeten bekijken? Ik houd me aanbevolen!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marijke zegt:

  Leuke experimenten. Ik wacht even tot mijn zoon groot genoeg is. Tot die tijd laat ik hem dus nog gewoon even klussen ??

 2. Gera zegt:

  Het is eigenlijk vanaf 8 jaar maar aangezien het heel veilig is en je geen kortsluiting kan maken: spektro!

  1. Marguerita78 zegt:

   Dankjewel ga ik eens opzoeken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.