In de jaarlijkse verkiezing van speelgoedmagazine.nl werd Vlakkies uitgeroepen tot meest innovatieve speelgoed van 2015. (In 2016 werd de naam veranderd in Yopples.) Dat maakte mij razend nieuwsgierig, na het zien van enkele foto’s en filmpjes wilde ik dit bouwspeelgoed graag uitproberen voor de blog. Yopples / Vlakkies stuurde ons daarom twee dozen toe en inmiddels snap ik waarom dit speelgoed in de prijzen viel: wat is het leuk, leerzaam en veelzijdig!
Uitdagend constructie speelgoed
Vlakkies zijn vooral ook vernieuwend. Iemand vroeg mij laatst of ik meer wilde bloggen over hoe je je kinderen op een leuke manier kunt uitdagen, nou de Vlakkies of Yopples passen hier heel goed bij. Na de eerste dag spelen plaatste ik al wat foto’s in een facebookgroep voor ouders van hoogbegaafden met veel enthousiaste reacties en likes tot gevolg. Mijn dochters en ik waren er mee in de wolken. Waarom? Wat zijn die Vlakkies/Yopples dan?
Zelf architect zijn
Met dit speelconcept, bestemd voor kinderen van zo’n 4 tot 12 jaar, bouw je met vlakken van verschillende afmetingen huizen, torens of bijvoorbeeld een poppenkast. Kinderen die ermee spelen trainen het ruimtelijk inzicht, worden hun eigen architect en bedenken op een creatieve manier hun eigen spelconcept. Na het bouwen kun je namelijk ook nog iets met je bouwwerk doen. Een rollenspel bijvoorbeeld of poppenkast.
Wat kun je met Yopples doen?
Wat je er zoal mee kunt doen? Dat ligt aan je eigen creativiteit. Op de website van Yopples kun je ideeën opdoen en zelfs met je meest creatieve bouwsel een mooie doos Vlakkies winnen. Ik liet de dames in eerste instantie zelf even aanklooien, voordat ik mee ging spelen. Dit zodat ik de creativiteit en het ontdekproces niet in de weg zou zitten.
Wij hebben er inmiddels al van alles mee gedaan. In eerste instantie bouwden de dames weggetjes en maakten ze er een springparcours door de kamer van, waarbij je van de ene Vlakkie naar de andere moest lopen: voetje van de vloer. Ook piramides van de driehoeken en kubussen van de vierkanten volgden al snel. Toen bedachten ze dat er een huisje ontstond wanneer je deze op elkaar bouwt. En bij het huisje hoorde een tuin. En een tuinpad. En nog meer huisjes zodat het een dorpje werd voor de knuffels.
Toen liet ik ze de voorbeelden in het instructieboekje zien en ben ik mee gaan bouwen. We maakten kokers die ze als tunnel konden gebruiken. Vervolgens gingen we de hoogte in en ontstond het mooie kasteel van Shrek en Fiona, dat jullie in deze eerdere blog al konden bewonderen. Er werd een echte schatkamer in gemaakt met kettingen en diamanten, het kasteel kreeg een slotgracht, een brug en knuffels die het fort bewaakten.
Er worden steeds weer andere spelletjes en bouwwerken verzonnen. Het idee van de poppenkast hebben we nog niet eens uitgevoerd. Terwijl ik de Proefparade bezocht, kwam mijn pedagogisch geschoolde schoonzus met haar dochter dit speelgoed ontdekken. Zij heeft altijd creatieve ideeën en verzon voor de meiden een spannend doolhof met schatten en spoken er in! Al kruipende moeten ze de uitgang zien te vinden. Het doolhof is nog niet ingestort, de meiden vinden het geweldig dus het blijft nog even staan tot ze weer wat nieuws verzinnen.
Ons oordeel over Yopples
Creativiteit genoeg in ieder geval! De bouwdelen maak je aan elkaar vast door middel van de klittenband-randen (het is dus echt binnenspeelgoed, zand is killing voor klittenband!). De eerste dag leverde dat flink bekraste gezichtjes op en ik heb een wollen trui tijdens het spelen toch maar uitgedaan. Mijn laatste puntje van ‘kritiek’ is dat het erg lang boeit. Ik had veel moeite om de dames mee te krijgen naar de supermarkt voor de nodige boodschappen. Ook op veel andere momenten liet het spel zich moeilijk onderbreken. We hebben de Vlakkies nu 2 weken in huis, ze spelen er nog altijd veel mee en combineren het zoals je leest ook graag met ander speelgoed: verkleedkleren, schatten, tienerpoppen en knuffels…
Yopples op school
Ik ben zelf bijzonder enthousiast over de educatieve waarde en veelzijdigheid. Naar mijn mening is dit een ideaal concept om kinderen uit te dagen. Ik wilde het dan ook graag laten uitproberen op de BSO, maar omdat we er thuis nog zoveel mee spelen en ontdekken is dat er nog niet van gekomen. Vlakkies heeft overigens voor scholen en BSO’s een meer duurzame versie ontwikkeld, hoewel ik onze dozen kwalitatief ook al erg goed vind. Het merk bestaat pas sinds 2014 trouwens, dus mocht je er net als ik nog niet eerder van gehoord hebben is dat niet zo gek.
Waar zijn Yopples te koop?
Yopples of Vlakkies zijn online verkrijgbaar op deze website. De sets die wij ontvingen voor de blog zijn de combinatie set super van 99,99 euro en combinatie set basis van 59,99 euro. Best prijzig, maar vergelijk het met een mooie doos Duplo: je kunt er alle kanten mee op en het is duurzaam, educatief verantwoord speelgoed. Als je eenmaal voorzien bent van een goede basis, kun je gerust een setje cadeau vragen voor een kinderverjaardag. In de webshop staan namelijk ook selection sets met alleen driehoeken of vierkanten (5 stuks) voor 12,50 euro.
Die innovatieprijs is mijns inziens geheel terecht toegekend aan de Yopples/Vlakkies. Snappen jullie dat ik razend enthousiast ben?
Reacties
Wat gaaf!!! ik begrijp je enthousiasme! Nooit eerder van gehoord! Erg leuk, (net als de foto’s) schrijf hem op mijn lijstje!
Ik snap het helemaal! Wat lijkt me dat mooi speelgoed!
Ik had nog nooit van Vlakkies gehoord. Maar ik kan me heel goed voorstellen dat je razend enthousiast bent. Ja de prijs is wel aan de hoge kant, helaas. Maar wel erg leuk voor het creatief spelen.