Tips voor je beste bemeste tuin

Als het voorjaar weer begint te komen, is dat de beste tijd om je tuin te bemesten. In de winter als het vriest, kun je het gazon het beste zoveel mogelijk met rust laten. Waarom wil je eigenlijk je gazon en planten bemesten? Planten halen de voeding die ze nodig hebben uit de bodem om goed te kunnen groeien en bloeien. Voedselreserves moeten regelmatig aangevuld worden, zodat de bodem niet uitgeput/arm raakt. Gezonde planten groeien langer en uitbundiger en ze zijn beter bestand tegen ziektes. Ook kunnen ze hierdoor makkelijker een langere periode van droogte aan en zijn ze sterk genoeg om de winter in te gaan. 

bemesten tuin tips

Wanneer moet je je tuin bemesten? De eerste keer in maart/april, zo kunnen planten voldoende voeding uit de bodem halen om te gaan groeien. De tweede keer in juni/juli. De eerste bemestingsronde is dan uitgewerkt. De bloemen beginnen te bloeien en er wordt vaker over het gazon gelopen. Eventueel kun je nog een derde keer bemesten in september bij goede temperatuur. Dit om je planten en gazon te versterken, zodat ze bestand zijn tegen de vorst en extreme weeromstandigheden die er aan zitten te komen. 

Soorten bemesting 

Er zijn verschillende soorten kunstmest. We zetten ze hier even met hun eigenschappen op een rij, zodat je precies kunt zien wat je nodig hebt en hoe je deze toepast.

Kunstmest

Kunstmest is een bekende. Het werkt direct op de planten in en het versterkt de groei. Fijn voor een extra opkikkertje voor de plant als deze dat nodig heeft. Kunstmest werkt alleen veel minder lang dan organische mest. En te veel is ook niet goed voor de plant omdat dit ervoor kan zorgen dat de wortels verbranden of dat de plant opgejaagd wordt. Hou je daarom steng aan de aangegeven hoeveelheid.  

Gedroogde koemest korrels 

De koemest korrels hebben een hoog gehalte aan organische stof, deze is geschikt voor siertuinen en moestuinen. Na het strooien moet je deze direct inharken en daarna begieten met water. Om het net voor een regenbui te doen is nog beter. 

Organische mest 

Deze soort lijkt op de mestkorrels, maar heeft een langere werkingsduur. Ook is deze mest kruimelvormig, hierdoor heb je er minder van nodig. Bij deze mest geldt wederom: inharken en daarna besproeien. Of doe het vlak voordat er regen wordt verwacht. 

Gazonmest 

Een mooi groen en gezond gazon, wie wil dit nou niet? Je gazon bemesten kun je het beste in het vroege voorjaar en in het najaar doen. 

Rozenmest 

Voor rozen is het belangrijk dat deze stevig in de grond staan. In rozenmest zit extra kalk en deze biedt de stevigheid. Ook zit er fosfaat en magnesium in die ervoor zorgen dat er groen blad aan komt en deze maken de wortels sterker. Verder zit er nog kalium in, wat zorgt voor de bloei van de bloemen met een mooie kleur.  

Hortensia en rhododendron voeding 

Rhododendrons en hortensia’s hebben veel kalium en magnesium nodig. Ook deze moet je twee keer bemesten. In het voorjaar en het najaar. Strooi het in een brede kring eromheen en werk het licht in. 

hortensia tuin hydrangea
Foto: Hydrangeaworld.nl

Lavendelmest 

Hiermee stimuleer je de bloei en de geur van de lavendel. Dit kun je één keer in het voorjaar en één keer in de zomer doen. Hark het lichtjes in en begiet het daarna met water. Lavendelmest kun je ook gebruiken voor andere geurende kruiden. 

Mediterrane plantenvoeding 

Heb je exotische planten in de tuin, dan heb je mediterrane plantenvoeding nodig. Deze geef je van voorjaar tot najaar wekelijks voeding. Vooral als deze in een pot of kuip staat is voeding belangrijk. Combineer je exotische planten met een leuke tuinbank in de stijl van deze soort planten.

Moestuinvoeding 

Voor een heerlijke oogst uit je eigen moestuin, is bemesten heel belangrijk. Organische moestuin voeding is toepasbaar voor alle moestuinplanten. Eerste bemesting in het voorjaar en tweede bemesting in het najaar. 

Hoe fijn is het als je in de zomer op je tuinset ploft en heerlijk kunt genieten van een mooi bloeiende tuin! Staan de bloemen volop in bloei is dit ook weer goed voor de natuur. De insecten kunnen dan heerlijk hun gang gaan. 

Lees ook:

Populaire tuinplanten: de hortensia

Handig tuingereedschap in de herfst

Weg onkruid en aanslag, review Gloria Multibrush

De beste ondergrond voor jouw planten

Ode aan de Anthurium oftewel flamingoplant

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.