Populaire tuinplanten: de hortensia

De hortensia of hydrangea is een zeer geliefde plant in Nederland. En wat wel leuk om te weten is: in de tuintrends van 2021 vind je de hortensia ook gewoon weer terug. Je ziet deze bloeiende struik of heester vaak in een forse border of als brede haagbeplanting. Zelfs op balkons en terrassen komt de hortensia veelvuldig voor. In een bloempot is het dan ook een echte blikvanger. De bolle bloemschermen met stervormige bloemen geven deze plant haar charme. Wil je zelf ook een hortensia kopen? Dan is het handig als je wat meer over deze populaire tuinplant te weten komt. Daar helpen we je bij in dit artikel.

hortensia
Foto: Hydrangeaworld

De hortensia Annabelle

De echte klassieker onder de hortensia’s is toch echt wel de hortensia Annabelle. Deze grote struik bevat grote witte, ronde bloemen die het hele jaar door mooi blijven. Logisch dus dat deze plant in zo veel Nederlandse tuinen te bewonderen is. Deze winterharde tuinhortensia geeft jaar na jaar nieuwe bloemen. Het is een echte zomerbloeier die goed in de schaduw tot halfschaduw tot haar recht komt. Je kunt de Annabelle het beste tegen het einde van de winter snoeien.

Andere hortensiasoorten

Maar er zijn nog veel meer hortensiasoorten die je tuin een mooiere aanblik kunnen geven. Zoals de boerenhortensia, de pluimhortensia, de boomhortensia en de klimhortensia. Ze beschikken allemaal over hun eigen kleuren, vormen en maten. Zo is er voor elke smaak en type tuin wel een geschikte hortensia te vinden.

hoe verzorg ik de hortensia

Planten en verzorgen van een hortensia

De meest ideale standplaats voor een hortensia is halfschaduw maar je kunt ze ook prima in de schaduw planten. De Annabelle verdraagt behoorlijk wat zonlicht, mits je deze plant voldoende water geeft. Maar voor de meeste kans op succes kun je een hortensia het beste op het noorden of het westen in je tuin planten. Wanneer kun je dat dan het beste doen? In principe is dit het hele jaar door mogelijk (mits het niet vriest). Toch is de beste periode om een hortensia te planten in de maanden maart en april. Die tijd is ook het meest geschikt om je hortensia te snoeien.

Hoe doe je dat planten en snoeien dan?

Een hortensia planten gaat als volgt. Je maakt eerst een ruim plantgat. Dit gat moet twee keer zo diep en breed zijn als de pot waarin de hortensia zit. Vervolgens vul je het plantgat voor de helft met compost en potgrond. Maak dan de kluit voorzichtig met je handen los en plaats deze in het plantgat. Vul alles nu verder af met potgrond en duw de hortensia stevig aan. Nu hoef je hem alleen nog een beetje water te geven. Snoeien doe je zoals gezegd het beste in de maanden maart en april en wel tot aan zo’n 15 centimeter van de grond. De eventueel uitgebloeide bloemen kun je verwijderen.

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.