Verbouwingen waarvan je het geld kunt terugverdienen

In eerste instantie beginnen mensen meestal aan het verbouwen van hun huis om prettiger te wonen. Maar het kan later ook een verschil maken als je je huis wilt verkopen. Sommige verbouwingen voegen veel waarde toe aan je huis en andere kunnen de waarde zelfs verminderen. En dan zijn er ook nog de verbouwingen die andere maandelijkse kosten voor je kunnen verlagen. In dit artikel kijken we daarom naar de verbouwingen waarvan je je geld kunt terugverdienen. Wat zijn de beste investeringen?

Sommige dingen, zoals verven, behangen of andere kleine bouwwerkzaamheden kun je zelf doen, maar als je voor een grotere verbouwing gaat, kun je daarvoor het beste een regionale vakspecialist voor inhuren!

Welke verbouwingen verdienen je geld terug?

Er zijn een aantal zaken die gegarandeerd waarde aan je woning toevoegen. We zetten ze op een rij:

Vierkante meters

Vierkante meters maken je huis meer waard. Als je bijvoorbeeld een kleine zolder of bergruimte hebt, kun je die beter bereikbaar maken met een vaste trap in plaats van een ladder of uitklaptrap. Je maakt het woonoppervlak van je huis dan niet groter, maar je vergroot wel de leefruimte. Als je zolder een vrij laag dak heeft, kun je dakkappellen toevoegen en er een extra slaapkamer van maken!  Of tover een grote slaapkamer om tot twee kleinere slaapkamers door een eenvoudige tussenmuur te plaatsen.

Natuurlijk kun je ook altijd uitbouwen, maar hier is wel een grotere investering voor nodig. Bovendien moet je hierbij voorzichtig zijn dat je verbouwing en de aankoop van het huis samen niet meer kosten dan de toekomstige verkoopprijs van je huis.

wolf garten tuin voorjaar schoonmaak
Serre ramen zemen geeft zichtbaar eer van je werk! Foto: Wolf Garten

Isoleren

Als je je huis goed isoleert, stijgt de waarde van je huis en kunnen je maandelijkse energiekosten ook omlaag gaan. Je hoeft de verwarming in de winter immers minder te gebruiken. Onder isoleren vallen dingen zoals dubbel glas, vloerisolatie en isolatie van het dak.

groene dakbedekking
Dakpannen, grint of groen? Foto: Shutterstock

Achterstallig onderhoud

Kijk kritisch naar je huis en voer nodige onderhoudstaken uit. Dit kan een barst in een raam zijn, beschimmelde voegen in de badkamer of afgebladderde kozijnen. Dit zijn dingen die je zelf niet meer echt opvallen, omdat je ze elke dag ziet. Maar ze zullen de waarde van je huis wel verhogen, omdat kopers dit onderhoud niet zelf uit hoeven te voeren. En je zult je zelf waarschijnlijk ook beter voelen als deze dingen zijn opgelost, bijkomend voordeel!

Zonnepanelen

Als jij zonnepanelen wilt laten installeren, is dit een erg gunstige verbouwing. Je kunt de BTW terugvragen van de Belastingdienst en je elektriciteitsrekening zal omlaag gaan. Zonnepanelen verdienen hun geld meestal binnen een paar jaar terug.

Waardevermeerdering of woongenot?

Dan zijn er nog de investeringen die misschien niet direct de waarde van je woning vermeerderen, maar die wèl het nodige extra woongenot opleveren.

Keukens en badkamers

Een nieuwe keuken of badkamer levert bijna nooit iets op, omdat deze enorm trendgevoelig zijn en afhangen van de smaak van de bewoner. Jij kunt het wel heel mooi vinden, maar een potentiële koper kan het juist een reden vinden om je huis niet te kopen. Dat betekent natuurlijk niet dat deze verbouwingen het niet waard zijn: ze zullen jouw leven enorm verbeteren.

Flexa-Kleurentrends-2024-Warm-Keuken
Hip kleurtje op de muur in je keuken doet wonderen voor de uitstraling. Foto: Flexa

Tuin

De manier waarop je je tuin inricht is net zo afhankelijk van smaak als keukens en badkamers. De ene persoon wil alleen maar tegels, terwijl de ander juist veel planten en gras wil. Ook de tuin is een project dat je aanpakt om jouw leven leuker te maken en meer te genieten.

Om je huis wat meer bij jouw stijl te laten passen, kun je de muren verven of behangen, vloeren vervangen en vervolgens wat nieuwe meubels aanschaffen. Dit zijn allemaal kleine dingen die de waarde van je woning niet enorm vergroten, maar ze zullen je woongenot wel enorm vergroten.  En als je van plan bent nog jarenlang in je huis te blijven wonen, wil je natuurlijk dat alles is zoals jij het wilt. Je kunt aan deze verbouwingen dus veel plezier beleven.

brave ground muur
De kleur Brave Ground zit nu op deze muur.

Tips voor verbouwingen

Bij verbouwingen geldt over het algemeen dat de klussen die het meest ingrijpend zijn, het meeste opleveren. Door slim te verbouwen, vergroot je de kans dat je je investering terug verdient.

Wat ook heel verstandig is om te doen voordat je aan een grote verbouwing begint, is een makelaar vragen om een prijsindicatie van je huis zodat je weet wat het op dat moment waard is. Dan kijk je naar de kosten van de verbouwing en vraag je om een waardebepaling wanneer al deze verbouwingen zijn uitgevoerd. Op die manier krijg je een heel duidelijk beeld of de verbouwing zijn geld gaat terugverdienen. Dit is, opnieuw, niet echt van toepassing als je verbouwt om je woongenot te verbeteren. Maar als je doel de verkoop van je huis is, kan dit voorkomen dat je geld verspilt aan onnodige verbouwingen of klussen.

Zet altijd op een rij welke werkzaamheden je wilt uitvoeren en een schatting van hoeveel alles gaat kosten.

Wat zou jij willen (of moeten) aanpakken bij jouw woning?

disclaimer

Lees ook:

Trend: schaduwdoeken in de tuin

Creatief omgaan met een lege wand in je tuin

Tips voor de grote voorjaarsschoonmaak

Verbouwen? Badkamer en keuken vaakst aangepakt, kleine klussen blijven 2 jaar liggen

Wat was de beste investering bij onze verbouwing?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.