Museum Hof van Busluyden in Mechelen

Wegens verbouwing geopend, zeggen ze bij Museum Hof van Busleyden. Tot eind 2023 wordt het museum aan de buitenzijde flink gerestaureerd, daarom is er slechts 1 zaal geopend. Zeker leuk om tijdens een regenachtige dag even aan te doen met je kinderen, wanneer je een dagje Mechelen doet. Zij kunnen een speurtocht doen, jij volgt de audiotour en er zijn kluisjes aanwezig voor je spullen.

citytrip Mechelen met kinderen
Kinderen krijgen een koffertje mee met een speurtocht en alle tools die ze daarbij nodig hebben.

Wat voor museum het is?

Museum Hof van Busleyden belicht het rijke verleden van Mechelen als hoofdstad van de Bourgondische Nederlanden. Het kernthema is ‘de Bourgondische Renaissance vandaag’. Het 15e-eeuwse stadspaleis waarin het museum huist, was vroeger de residentie van Hiëronymus van Busleyden, een invloedrijke jurist die er onder meer Thomas More en Erasmus ontving.

museum hof van busleyden
Met de audiotour krijg je allerlei interessante informatie over de museumstukken en hun geschiedenis.

Het museum zit hier sinds de jaren 30 van vorige eeuw. Na jarenlange restauratie opende het in 2018 opnieuw de deuren voor het publiek. In de vaste collectie zijn verschillende Vlaamse topstukken te vinden, waaronder het Mechelse Koorboek van Margareta van Oostenrijk en de unieke collectie Besloten Hofjes. Het museum toont in tijdelijke tentoonstellingen oude en hedendaagse kunst, vaak in dialoog met elkaar.

citytrip Mechelen met kinderen
Mijn favoriet uit deze tentoonstelling met prachtige handgemaakte bloemetjes.

museum hof van busleyden

Op dit moment is vanwege de restauratie alleen de ondergrondse exporuimte toegankelijk. Daar zijn tijdelijke tentoonstellingen te zien, waaronder ‘Verborgen Parels. Zeven eeuwen meesterwerken uit Mechelen’ (nog tot 26 juni 2023) met o.a. topwerken van Rik Wouters, Jordaens en Peter Paul Rubens. Veel van de verborgen parels komen uit museale, private en erfgoedcollecties en zijn voor het eerst te zien voor publiek. Een once in a lifetime kans om deze bijzondere stukken in het echt te bewonderen.

Meer info: website Hof van Busleyden

Wij vonden het leuk om even te spieken en te schuilen op een regenachtige dag. Ze hebben hier zo’n 100 prachtige kunststukken om van te genieten: een schilderij met exotische vogels, houtsnijwerk, enorme poppen en uiteraard de nodige kerkelijke kunst. Mijn favoriet zijn de door nonnen gemaakte… tja, huisjes denk ik, met bloemetjes, linten, vrouwelijke heiligen… heel erg mooi en zeer bijzonder, ik heb nog nooit zoiets gezien, maar ik vind het prachtig!

Erg leuk, na af loop van hun speurtocht mochten de kinderen een ansichtkaart uitzoeken. Een postzegel zat er al op, dus ze hebben papa een kaartje met vakantiegroet vanuit Mechelen gestuurd.

Lees ook:

Heb jij dit museum in Mechelen al eens bezocht?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.