Baseline van de borstscreening is klaar

Enkele maanden terug reed ik voor het eerst naar Thermografie Amsterdam voor een preventieve borstscreening. Nu, enkele maanden later, ging ik terug om de baseline compleet te hebben. Een infraroodscreening van je lijf is tenslotte altijd een momentopname. Ook deze werd weer bekeken door een arts uit Amerika en vooraf moest ik uiteraard een update geven van mijn medische situatie. Was er iets veranderd in de tussentijd dat invloed zou kunnen hebben op het resultaat?

Foto gemaakt door Thermografie Amsterdam

In het eerste artikel heb je al kunnen lezen wat het allemaal inhoudt, zo’n medische thermografie. Met een speciale camera maakt Birgitte Brouwer foto’s van het hittepatroon in je lichaam. Om goede metingen te kunnen doen met deze hitte camera, moet je bepaalde dingen in acht nemen zodat de foto niet ‘vervuild’ wordt. Denk aan: geen knellende kleding zoals een beha, de stoelverwarming in je auto uit, geen deodorant, dat soort dingen.

Fysiologische veranderingen in beeld

Om het vorige artikel zo uitgebreid mogelijk te kunnen maken, zijn er tijdens de eerste afspraak meer foto’s gemaakt en aanvullende onderzoekjes gedaan naar mijn bloed bijvoorbeeld. Ik kreeg allerlei tips om mijn leefstijl aan te passen, zodat ik medische klachten kan voorkomen. Ziektes ontstaan meestal niet van de één op de andere dag en met een medische thermografie kun je fysiologische veranderingen in je lichaam vroegtijdig inzichtelijk maken. Kom je bij een arts, dan heb je meestal al klachten en is er sprake van behandeling en niet van preventie. 

Wanneer je – bijvoorbeeld vanaf je 30e – elk jaar een foto laat maken, kunnen kleine veranderingen snel opgemerkt worden, waardoor je met het medische rapport in de hand op consult kunt bij jouw eigen arts. Deze kan dan aanvullende onderzoeken doen, om te kijken wat er aan de hand is en of een behandeling nodig is. Via bijvoorbeeld echografie of mammografie kan jouw eigen arts een beter beeld krijgen van wat er in jouw lichaam gebeurd.

Overigens merkt Birgitte hierbij op dat niet alle artsen het rapport van de medische thermografie willen bekijken. Ze raad daarom aan om wanneer er opvallende zaken uitkomen een particuliere, uitgebreide echografie te laten maken. Als er daarin niets wordt gevonden, is het belangrijk om naar de levensstijl te kijken. Vervolgens kun je na de door de thermografie-arts geadviseerde tijd opnieuw een thermografie laten maken om te zien of de patronen in het lichaam zijn hersteld. Op deze manier ben je bezig met preventie.

Birgitte van Thermografie Amsterdam werkt samen met artsen van Meditherm die zijn aangesloten bij het ACCT, het American College of Thermology. Zij bekijken de foto’s per pixel om te zien of er zorgwekkende afwijkingen te signaleren zijn. Vooral voor het screenen van je borsten en zo vroegtijdig opsporen van eventueel borstkanker, is dit een prettig onderzoek: het doet geen pijn en je hoort snel of er iets is om je zorgen over te maken of niet.

In mijn geval gelukkig niet! Mijn borsten laten ongeveer hetzelfde hittepatroon zien als tijdens de eerste screening. Wel geeft Birgitte aan dat ze kan zien dat ik veel jaren de anticonceptiepil heb geslikt: in mijn borsten is daardoor wat meer klierweefsel aanwezig (voor mijn leeftijd) dan bijvoorbeeld bij vrouwen uit de generatie die geen toegang hadden tot dit middel. De hoeveelheid oestrogeen in je lichaam heeft daar invloed op, vertelde ze. 

Mijn rug toen en nu

Deze foto’s zijn wel leuk om even te laten zien. Je ziet dat ik last heb van de zwakke plek op mijn rug, maar er is minder spierspanning ook in de nek (wat je op deze foto misschien niet zo ziet, maar dat waren hele witte hitteplekken).

Na mijn laatste bezoek ben ik op advies van Birgitte levertraan gaan slikken (vitamine A) en regelmatig magnesiumgel op mijn benen gaan smeren. Ook heb ik volbloed gedoneerd bij Sanquin in plaats van plasma, omdat mijn ijzer aan de hoge kant was. Verder probeer ik meer te bewegen, low intensity uiteraard dus wandelen en hoepelen. Oh en gezonder eten had ik ook al in gang gezet sinds ik recepten kook uit maaltijdboxen.

Ik heb 1 antibioticakuurtje nodig gehad in januari, voor iets waar de huisarts me eventueel ook morfine voor had willen voorschrijven. Door gezonder te leven (en de kuur) was ik echter met 7 dagen van alle klachten af en had ik aan een paar paracetamollen genoeg. Sinds een paar weken bezoek ik ook wekelijks weer de fysiotherapeut vanwege mijn schouder en rug: nu ik meer uren maak achter de laptop (en ja die blijft in de avonden en weekenden dicht) zit dat weer vast, dus zaak om het los te maken. Ik moet eigenlijk ook weer beginnen in de sportschool om het met gewichten te trainen en zo sterker te maken.

In tegenstelling tot andere jaren heb ik dit seizoen geen longontsteking en geen bronchitis gehad. Nu is de maand maart nog niet voorbij, maar mijn luchtwegen vertonen op dit moment geen klachten. Ik hoop dat dit zo blijft. Wat ik dus heb veranderd in mijn leefstijl, heeft als ik het zelf zo mag beoordelen dus zeker een positief effect op mijn gezondheid. Wil ik gezond ouder worden, dan moet ik eigenlijk voor het mooie nog wat extra dingen in mijn leven aanpassen om ziektes en kwaaltjes zoveel mogelijk te voorkomen of vertragen.

Oh, en voor ik het vergeet: dit is natuurlijk een borstscreening geweest. In mijn borsten zijn geen veranderingen geconstateerd, wat een heel goed teken is. Op dit moment maak hoef ik me over borstkanker geen zorgen te maken. Mocht ik toch een bultje voelen, is het uiteraard wel zaak om dat te laten onderzoeken maar daar is nu geen sprake van.

Heb jij een bepaald deel van je lijf waarover je je zorgen maakt? Je borsten of iets anders? Kijk dan op de website van Thermografie Amsterdam wat ze eventueel voor je kunnen betekenen. Ontstekingen zijn al in een heel vroeg stadium met de infraroodcamera op te pikken en Birgitte Brouwer heeft veel kennis over correlaties van klachten in het lichaam en bij welke aanpassingen in je leefstijl of voeding je dus baat zou kunnen hebben.

Die 2 jaar van mijn leven die ik kwijt was door longcovid (langdurige covid), wil ik nooit meer meemaken. Ik wil mijn lijf daarom graag goed in de gaten houden met regelmatige checkups.

Ben jij na een ernstige ziekte ook meer op je gezondheid gaan letten?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.