Woontrend: natuurlijke materialen

Natuurlijke materialen zijn een belangrijke woontrend. Duurzaamheid is belangrijk en gebruik van natuurlijke materialen in je interieur onderstreept in de uitstraling dat jij hier graag aan bijdraagt. Bovendien kom je echt tot rust in deze sereniteit. In dit artikel de nodige inspiratie!

woontrend natuurlijke woonstijl

Door gebruik te maken van materialen die buiten worden gevonden, zoals hout, steen en riet voelt je ruimte rustieker, gezelliger en lichter aan. Kies je daarnaast voor een ‘aards’ kleurenschema, dan wordt de verbinding van buiten naar binnen veel vloeiender. Kijk maar eens in een woonwinkel in de buurt en je ziet de mogelijkheden van een interieur met warme natuurtinten en natuurlijke materialen.

Fresh Start, oftewel een frisse start na de pandemie

fresh start woontrend cbw
Foto: CBW-erkend

We hebben behoefte aan een frisse start na de pandemie en met het oog op klimaatverandering staan daarbij duurzaamheid, klimaatoplossingen en ontspullen centraal. Dit vertaalt volgens de trendwachters van CBW-erkend zich naar de woontrend Fresh Start. In het interieur vraagt dit om heldere, opgeruimde ruimtes van woonkamer tot slaapkamer.

Materialen ogen fris, zijn praktisch en goed schoon te houden. De basiskleur is wit gecombineerd met verschillende naturellen. Accentkleuren zoals geel en blauw kun je gebruiken om de frisse uitstraling van het wit te versterken. Onze woning is veranderd in een home hub: een flexibele uitvalsbasis die makkelijk te transformeren moet zijn naar ander gebruik zoals thuiswerken, sporten en ontspannen. Binnen deze trend zie je bij de woonkamer inrichting dan ook geregeld kamerschermen en multifunctionele wanden. De toegepaste materialen zijn circulair, hergebruikt en recyclebaar zoals leer, katoen en kurk.

Meer daglicht en uitzicht op de natuur

velux daglicht natuurlijk interieur
Foto: Velux

Bij deze woontrend hoort ook meer daglicht, dus grote ramen. Meer daglicht in huis brengen betekent minder kunstmatige verlichting, wat energie bespaart en zowel de portemonnee als de planeet ten goede komt. Studies hebben aangetoond dat meer daglicht naar schatting de behoefte aan kunstmatige verlichting met 16-20% vermindert, afhankelijk van de locatie en oriëntatie van het huis zo las ik in een persbericht van Velux.

Lees ook: Meer zen? Rust en ruimte in huis en hoofd

Grote planten, veel groen

Grote planten en veel groen zijn weer helemaal terug van weggeweest. Was een overvloed een plantjes vooral in de jaren ’70 en ’80 een must, ook nu komt dit weer terug. Inclusief macramé hangers. Groot verschil met toen is wel dat de potten een strakker geheel vormen en dat vooral hele grote planten als eyecatcher hot zijn.

Lees ook: Minder stress met een kinderplant

Op tafel zetten we graag veldboeketten, dat ademt meer ‘natuur’. Online bloemist bloomon lanceerde inspelend op deze trend hun Bio-bos met Europees biologisch keurmerk. In Nederland is bloomon de eerste aanbieder van bloemen die dit keurmerk aan een boeket mag geven. De samenstelling van het boeket is verrassend en varieert iedere week, omdat de beschikbaarheid van biologische bloemen uiteraard variabel is.

bloomon bio-bos-veldboeket
Foto: bloomon

Biologische bloemen worden in de volle grond en op natuurlijke wijze geteeld, zonder gebruik van chemische middelen. Het is de natuur zelf die de bloemen beschermt: beestjes beschermen de gewassen tegen andere beestjes. Zitten er veel luizen op de bloemen? Dan zet de kweker lieveheersbeestjes in om als natuurlijke vijand luis te bestrijden. Alleen als het écht nodig is, worden biologische gewasbeschermingsmiddelen gebruikt. 

Lees ook: DIY: maak rebelse bloemstukken met Chrysanten

Liever in een dorp of bij de natuur

Ook hypotheekverstrekker Florius merkt deze verschuiving naar ‘groen wonen’, maar dan op het gebied van de huizenvraag. Nederlanders zoeken nu liever een huis in een dorp in plaats van een stad of ze kiezen voor een woning zonder tuin, maar wel aan de rand van een natuurgebied. De laatste jaren verschoven daarmee de doorslaggevende zoekcriteria op het gebied van vierkante meters (22%), de buitenruimte (18%), de indeling (14%) en de bouwperiode (9%). Mensen zeggen nu heerlijk te wonen in een iets kleiner huis met een grotere tuin of een energiezuinige nieuwbouwwoning in plaats van een jaren ’30 huis, wat tot voor kort in zwang was.

Tips voor kleine tuintjes

balkontuin roos planten
Foto: Mooiwatplantendoen.nl

Qua klimaatverbetering is het verstandig om daken en gevels te laten begroeien. Dat scheelt echt graden Celcius op hete dagen. Tijdschrift Groei & Bloei deelt de volgende tips voor de kleine tuin:

  • In een stadstuin bieden klimplanten uitkomst. Een kale muur of schutting krijgt met klimop een permanent groene uitstraling en als je klimrozen, passiflora, clematis of kamperfoelie plant, geniet je ook van prachtige bloemen! Bevestig aan de muur een rooster waarlangs de planten omhoog kunnen klimmen.
  • Voor wie denkt geen groene vingers te hebben, zijn vetplanten een uitkomst. Ze vragen nauwelijks verzorging en kunnen zowel op een zonnig als schaduwrijk plekje worden gezet. Er zijn ook soorten, zoals de Kalanchoë Garden, die rijk bloeien. Zelfs tijdens een hittegolf hoef je maar eens in de week water te geven.
  • De makkelijkste en snelste manier om te genieten van vlinders, bijen en andere bestuivers in je stads- of balkontuintje is… met planten. Er zijn volop mogelijkheden. Denk bijvoorbeeld aan een vlinderstruik (ze zijn er ook in compacte varianten), lavendel, Lantana en Verbena.

 

Lees ook: 6 interessante natuuruitjes in Vlaanderen (zeker voor de wanden begroeid met Wisteria <3 en andere tuininspiratie dit artikel even lezen hoor!)

Heb jij al natuurlijke materialen en aardse kleuren in je woonkamer toegepast?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.