Keek op mijn Week: Koningsdag, bloemenpersreis naar Gent

Wat een fantastische week was dit! Echt een cadeautje, ik heb zo ontzettend genoten. As we speak doen mijn voeten ontzettend zeer van de vele wandelmeters in Gent en omgeving. Ik maakte deel uit van een heel gezellige bloemenpersreis naar Gent in België waar nu onder meer de Floralien plaatsvindt. Op Koningsdag waren we er al heel vroeg bij voor het claimen van een plekje op de vrijmarkt. Ook genieten. Lees snel mee!

volleybaltoernooi

Volleybaltoernooi

Zaterdag deed dochterlief mee aan het schoolvolleybaltoernooi. Ze zat in het mix team van onze basisschool met 2 jongens en 2 meisjes en deed goed haar best. Tussendoor heb ik het spul nog op een ijsje getrakteerd. Kleine zus vond er weinig aan op de tribune, dus die ging even bij haar vader thuis kijken. Ik kletste ondertussen met de andere groep 8 moeders… laatste jaar! Best gek. Uiteindelijk werd haar team 4e en het andere team van school werd 1e in hun poule. Ze had het ontzettend leuk gehad en nu wil ze op volleybal, dus gaan we dat maar bekijken… Eens zien of ze een keer mee kan met een vriendinnetje naar een training, dan kunnen ze ook in de brugklas straks nog contact houden.

rommelmarkt
Spullen verzamelen voor de rommelmarkt, de gave JipFish schommel waarvoor de draagbalk in mijn tuin niet sterk genoeg is ging helaas weer mee naar huis. Had hem hier graag opgehangen, misschien een teken dat ik een timmerbedrijf moet inhuren om dit te fiksen?

Lekker tuinieren

Zondag was het tijd om lekker te tuinieren. Ik had oa Spaanse Margrieten gekocht en heb samen met de jongste lekker in de tuin gewerkt om ze te planten, onkruid te verwijderen en het gezellig te maken met deze bloemetjes in de bakken.

Verder besloten we deze dag dat het wel leuk zou zijn om op de vrijmarkt te gaan staan. We verzamelden druk allerlei spullen die verkocht mochten worden zoals te kleine kleertjes, te kleine skeelers en laarzen, kinderboeken, oude dvd’s en nog heel veel meer. Flink druk geweest en natuurlijk een plekje gereserveerd in de schuur van mijn ouders om het ’s ochtends vroeg vandaan te halen. Zo hoorden we dat ook mijn schoonzussen, nichtje en neefjes op de vrijmarkt zouden staan. Snel afspraken gemaakt om naast elkaar op de kleedjesmarkt ons plekje te claimen, gezelligheid verzekerd!

bloemenkunstwerk floralien
Prachtige bloemstukken verwerkt tot een kunstwerk bewonderd op de Floraliën in Gent. Hier anthuriums prachtig verwerkt.

Laptopdag

Maandag laptopdag. Er is zoveel gebeurd deze week dat hoe ik stukjes zat te tikken misschien niet echt boeiend is om te lezen. Einde dag uiteraard nog even een ritje gemaakt met spullen voor de vrijmarkt naar mijn ouders en een bakje koffie gedaan.

hellofresh gerechtje koken
Een bijzonder HelloFresh gerechtje met ei, portobello’s en een groen sausje met pepertje erdoor.

Nog meer vrijmarkt voorbereidingen

Dinsdag nog meer vrijmarkt voorbereidingen getroffen, lekker achter de laptop gezeten en ik had een belangrijke zakelijke afspraak omtrent mijn pensioen. Had mijn moeder gevraagd om daar even bij te zitten, voor de kritische vragen en een extra oor. Afijn, superspannend, maar contract getekend en we zien hoe dat loopt. Daarna werden de kids gebracht en gingen zij verder met het vullen van de grabbelton terwijl ik 1001 dingen tegelijk probeerde te doen.

Kasteel Beervelde
Prachtig doorkijkje vanuit de groententuin naar Kasteel Beervelde.

Vrijmarkt op Koningsdag!

Woensdag stapten we rond 5 uur in de ochtend op de fiets naar het Raadhuisplein. Mijn schoonzussen waren er al en hadden de fietsen op een plekje voor ons neergezet om die te claimen. Thanks ladies! We stalden onze kleedjes uit en liepen met tassen aan de fiets heen en weer tussen het schuurtje van mijn ouders en onze vrijmarktplek. Daarna alles uitgestald en netjes neergelegd op de kleedjes. Het was nog koud maar door het harde werk hadden we het warm zat, haha. Om half 7 kwam het verlossende woord dat mijn ouders wakker waren en kregen we klapstoeltjes. En koffie. Alle kleinkinderen mochten bij oma opwarmen met een lekker kopje warme thee.

vrijmarkt kleedjesmarkt
Ik vertelde in België over deze kleedjesmarkt en zal het voor de Belgen nog even verder toelichten: ik verkocht inderdaad ook jurkjes, maar de term komt van de picknickkleden op de straat waarop onze rommelmarkt spullen staan uitgestald. We hadden aardig wat bij ons zoals je ziet. Dank aan mijn schoonzus voor de foto <3

Het was gezellig en druk zat, de kinderen hebben een leuk zakcentje verdiend. Onze grabbelton was helemaal uitverkocht, maar dé hit van de vrijmarkt was mijn schoonzus met haar zelf gemaakte wasrek touwtjetrek-kraam. De papa van mijn dochters had ook wat spullen gedoneerd zodat de kinders dat konden verkopen en kwam ook een kijkje nemen. Mijn jongste had nog plaktattoos willen zetten, maar het was zo druk met de kraam én we hadden geen extra zitplekje dat dit helaas niet is gelukt. Wel spotte haar zus ergens drakenbeeldjes en gingen ze samen op pad om die te scoren met de zelf verdiende centjes. Na afloop aten we met z’n allen nog een broodje kroket en toen ging bij mij het lichtje wel uit. Thuis op bed gedoken… terwijl mijn ouders zo lief waren om overgebleven spul terug naar mijn huis te rijden en op zolder te zetten. Ik was compleet gesloopt… maar het was leuk! Hoe was jouw Koningsdag?

station Antwerpen
Prachtig station in Antwerpen, ik was er nog nooit geweest (in Gent overigens ook niet) langs het spoor staan een soort kasteeltorentjes ook. We reisden met NS International. Oh en tip: in België moet je in de trein nog een mondkapje op.

1e Klas naar België, Floraliën en boottocht door Gent

Donderdag nam ik de trein van 8 uur richting België. Met NS International kon ik 1e klas afreizen naar Gent vanwege een persreis, waarbij de treinkaarten ook voor me geregeld waren. Normaal ben ik fervent autorijder dus het was even spannend met al die overstaps, maar in de 1e klas zit je gelukkig rustig en relaxt en kon ik nog een belletje plegen en een boek lezen tijdens het reizen. Nadeel was alleen dat ik mijn koffer op sommige stations flink omhoog en -laag moest sjouwen vanwege gebrek aan of defecte lift. Station Antwerpen (met werkende roltrappen) is trouwens prachtig!

station Gent
Station Gent heeft prachtige muurschilderingen.

Om half 12 arriveerde ik op station Gent en maakten we kennis met de groep bloemen-, planten- en natuurliefhebbende journalisten. Ik kende er slechts eentje met wie ik via de mail al eens contact had gehad, maar het werd al snel heel erg gezellig. Echt een leuke groep! En we hebben zulke mooie dingen beleefd dankzij Toerisme Vlaanderen, dus lees snel verder.

STAM cafe
Mooi uitzicht tijdens de lunch bij STAM Café op de Bijlokesite in Gent.

Eerst lunchten we in STAM Café Gent op de Bijlokesite met een lunchbuffet waar ook vegan en vegetarische opties stonden. Ondertussen werden onze koffers opgepikt door Cargo Velo: een fietskoerier met aanhangwagen die onze koffers naar het hotel bracht.

floraliën
Op de Floraliën.

We liepen naar de Floraliën, een bloemen- en plantenexpo die normaal eens per 4 jaar plaatsvindt. De laatste editie was in 2016 door de pandemie. Thema was schilderij Het Lam Gods van schilder Jan van Eyck. Tot Moederdag (8 mei) is de Floraliën te bezoeken. Ik genoot van de prachtige bloemstukken en mooie tuinen. Zoveel te zien! Het schijnt wel veel soberder te zijn dan de laatste editie, maar aangezien ik daar niet ben geweest kon ik ongegeneerd genieten. Vooral dé nationale plant van België de Azalea is er volop te bewonderen.

Hierna bezochten we aan de overkant de Plantentuin waar we een toelichting kregen van één van de wetenschappers over duurzame tuinbouw en wat een groene wand in de stad kan betekenen voor de temperatuur in de zomer. Met de klimaatsverandering is verticaal tuinieren echt iets dat het verschil kan maken om in de zomer aangenaam te vertoeven. Wist je dat het zo 15 graden kan schelen op een muur wanneer deze begroeid is?

Daarna maakten we een wandeling naar de Leie voor een aanlegpunt van een hop on hop off watertram. De Bootjes van Gent had een geweldige gids voor ons geregeld én lokaal likeurtje Roomer, zodat we op het water genoten van deze Middeleeuwse stad. Ondertussen diste onze schipper allerlei smeuïge wetenswaardigheden op over de stad en de bezienswaardigheden waar we langs voeren. De brug die eindigt in het niks, het kasteel dat bestormd werd (en ingenomen) door studenten in 1949, Keizer Karel, de uitleg over mannekens Pis die ergens op een deur prijkten (dit waren arme kindertjes die door leerlooiers werden betaald om te plassen aangezien hun urine erg ammonium rijk is), waarom inwoners van Gent soms met een strop over straat gaan… Enfin het was uitermate interessant en leerzaam!

Even opfrissen bij het hotel en inchecken. De overnachtingen waren in het historische centrum bij Hotel de Flandre, prima kamers met een douche. De mijne keek uit op de binnentuin en was heerlijk rustig (aan de voorkant hadden ze last van de bevoorrading van de supermarkt). Hoewel mijn batterij vrij leeg was kon ik het niet laten toch nog even snel een roomtour op te nemen:

’s Avonds bij groenterestaurant Madonna disten we moeiteloos deze mooie anekdotes op aan de chef van Toerisme Gent die hierdoor ook nog wat nieuwe kennis opdeed van zijn eigen stad. Het groenterestaurant – vlak naast ons Hotel de Flandre – heeft momenteel een speciaal Floraliënmenu met eetbare bloemetjes. Een zeer verrassend en smakelijk menu. Zalig gegeten dus en het restaurant is heel eclectisch ingericht, prachtig.

Na afloop liepen we nog heel even richting de brug om de prachtig verlichte historische gebouwen van Gent ‘by night’ te aanschouwen. Zeer de moeite waard en heel indrukwekkend. Een stad om verliefd op te worden.

gent by night

Groene stadswandeling, Villa Emma, LosChristi Sierteeltmuseum en Kasteel Beervelde

Vrijdag wederom de nodige wandelmeters gemaakt. Deze persreis krikt mijn wandelgemiddelde lekker op! Na het ontbijt werden we met busjes naar de Onze Lieve Vrouwen Sint Pietersabdij gereden. Hier ontmoeten we Christine van de GentseGidsen voor een groene stadswandeling. Stadswandelingen met een gids vind ik altijd ontzettend leuk om te doen.

We mochten allereerst een kijkje nemen in de prachtige kerk en daarna loodste ze ons langs allerlei mooie groene plekjes terwijl ze ondertussen interessante wetenswaardigheden en geschiedenis deelde. Zo is er vlak bij de Onze Lieve Vrouwen Sint Pieterskerk een heel leuk interactief natuurmuseum voor kinderen met 2 skeletten van sprookjesdraken voor de deur ‘De Wereld van Kina’ en een klein stukje verder onder een poortje door sta je in de abdij tuin.

We leerden waar tot 1905 een Zoo was, hoe Begijnhoven zijn ontstaan, kregen uitleg over een nieuw (streng gehandhaafd) verkeersbord voor de aanduiding van fietsstraten (als automobilist mag je hier geen fietsers inhalen) en zagen een prachtig sociale woningbouw project. Een aanrader zo’n stadswandeling.

Nadat we aan de provincie werden overgedragen vertrokken we in taxi busjes naar Villa Emma, een Bed&Breakfast met een bijzondere plantencollectie. De eigenaren van Villa Emma hebben uitgeplozen welke planten, bloemen en bomen er te zien zijn op het ‘Lam Gods’ schilderij van Jan van Eyck en alle 76 soorten in hun tuin verzameld. Op eentje na, that is. We kregen uitleg over het proces van uitpluizen welke begroeiing precies op het schilderij te zien is, grappige historische wetenswaardigheden hieromtrent en daarna volgde een rondleiding door de tuin langs deze soorten. Je kunt deze rondleiding zelf ook boeken overigens! Met na afloop een taartje met Jan van Eyck thee in de tuin.

Sierteeltmuseum Los Christi in Zaffelare was onze volgende bestemming. Hier kregen we uitleg over het ontstaan van de sierteelt en hoe de azalea teelt zich verder ontwikkelde. Uiteraard maakten we ook hier weer prachtige bloemenfoto’s.

loschristi sierteeltmuseum

Een onverwachts hoogtepuntje bleek ons bezoek aan Kasteel Beervelde, waar men zich klaar maakte voor de 3 open tuinen dagen op 6, 7, 8 mei: de enige dagen per jaar dat je het landgoed kunt bezoeken. De graaf himself leidde ons rond in de kasteeltuinen en vertelde ons van alles over de verschillende gewassen, de geschiedenis van het landgoed, het onderhouden ervan. Prachtige rhododendrons, bloeiende Lelietjes van Dalen, bijzondere boomsoorten en schattige jonge gansjes… het was genieten. Na afloop mochten we ook nog even een kijkje nemen in de kelder die door moderne kunstenaar Roger Raveel in 1967 is beschilderd. Een innemende man die graaf, ik hoop dat zijn tuindagen weer een groot succes worden. Kan je vertellen dat het zeer de moeite waard is om hier rond te wandelen en met de tuindagen zijn er bovendien muziek, kinderentertainment en een veelheid aan standhouders te vinden. Wist je dat ze bij Kasteel Beervelde in die 3 dagen tijd meestal zo’n 20.000 bezoekers ontvangen?

Met zere voeten friste ik me even snel op in het hotel om daarna met het echtpaar van Worldloveflowers en een biertje op een terrasje te ploffen. Erg gezellig en daarna snel door naar Epiphany’s Kitchen. Wederom een hotspot hoor met beneden Wisteria groeiend aan het plafond. Wij hadden een privé diner ruimte boven die zo uit een magazine leek te komen (je kunt deze waarschijnlijk binnenkort ook wel spotten in de Margriet). Wist je dat dit vegan restaurant de titel Best Vegan Dinner Place 2021 heeft gewonnen?

Ook hier echt zalig gegeten weer. En het was gezellig. Met de groep disten we als speech moeiteloos een persreis ABC’tje op en de bediening verbaasde zich toen iemand zei dat we elkaar pas 2 dagen kenden. Ik heb echt genoten van deze persreis. Na afloop nog even snel richting het kasteel vlakbij dit restaurant omdat ook dit prachtig in de verlichting staat ’s avonds. Dankjewel Toerisme Vlaanderen voor het prachtprogramma en de geweldige tijd.

Lees ook mijn vorige weekoverzicht.

kasteel gent

Zaterdag nog de laatste etappes van deze geweldige persreis meemaken en dan nog een babyshower. Wat zijn jouw weekendplannen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.