Goed. Normaal schrijf ik eigenlijk niet over mijn datingleven op mijn blog, maar aangezien ik een aantal relevante berichten ontving en mensen schijnen te denken dat ik vrij naïef ben, maak ik een uitzondering. Voor wie zich afvroeg of single hot mommy 2.0 op zoek is naar de liefde van haar leven: NEE. Ik kan het maar gezegd hebben. Mijn vorige relatie duurde 18 jaar en op een bepaald moment voelde dat toch gewoon beklemmend. Daarvoor nog een keer een jaar een relatie gehad… en dat was het dan zo’n beetje qua referentiekader. Dus.
Net na de scheiding had ik überhaupt geen behoefte aan een date. Mijn leven was chaos met een grote C. Ik weet niet hoe het jullie verging na je scheiding, maar ik had echt even tijd nodig om tot mezelf te komen. Met de kinderen ging het niet lekker, ik had nog nooit alleen gewoond, het huis moest sowieso op orde en dan was daar natuurlijk nog de eigen zaak. Verhuizen en een nieuw huis inrichten is niet goedkoop, zelfs niet als je heel veel gesponsord krijgt voor je blog. En al helemaal niet als je ex nog in het oude huis woont en je daar ook nog voor moet betalen en dus met dubbele woonlasten zit.
Afijn, ik houd helemaal niet van het gevoel om van iemand anders afhankelijk te zijn. Niet voor mijn geluk. Niet voor mijn geld. Ik doe het liever zelf. Hoewel het ontzettend fijn was om te ervaren hoeveel mensen er eigenlijk voor je klaar staan als je in de shit zit. Ik zette mijn frustraties om in woede en mijn woede in daadkracht. Actie in de taxi! En daarnaast uiteraard de nodige mindfullness-oefeningen om tot rust te komen (via mijn 7mind app). Je kunt niet alleen maar in je hoogste energielevel zitten tenslotte.
Stoppen met de pil
Als eerste liet ik de alimentatie naar beneden bijstellen. Irritant gezeik en as said: ik doe het liever zelf. Om mijn lichaam weer in zijn natuurlijke staat terug te brengen, stopte ik met de anti-conceptiepil. Ik had überhaupt geen seks. Waarom zou ik die hormonenrommel slikken als ik het toch niet nodig had? Waarom ben ik er eigenlijk al die tig maanden na de scheiding mee doorgegaan? Gewoonte, waarschijnlijk. En angst voor de afkickverschijnselen.
Slik jij de pil al jaren en vraag je je af wat er gebeurt als je cold turkey stopt? Veel. Geloof mij, het is alsof je jaren niet ‘echt’ hebt geleefd. (En als je er daarna weer mee begint, is het ook erg heftig!) Toen ik eerder stopte om zwanger te raken, was de daarop volgende hormonenrush ook heel heftig. Niet voor niets heb ik na (ongeplande) zwangerschap nummer 2 een spiraal laten zetten ook al vond ik dat doodeng. Wat de anticonceptiepil met je gemoedstoestand en lichaam doet is namelijk ook heel eng. Ik dacht in het begin dat de overgang voor mij was begonnen: nachtelijk zweten, hete flushes, het gevoel dat je ‘wakker’ wordt na een staat van ‘verdoving’ (dus geen afgestompte emoties meer en ik ben nogal van de ‘highs and lows’) en een libido dat flink toeneemt. Zeker de eerste periode van de hormoonovergang is heel heftig, waarna het gelukkig een beetje stabiliseert. Een vriendin van me kreeg zelfs hartkloppingen vlak na het stoppen en ik hoor van meer dames wat het stoppen met hun lijf deed. Het is echt geen ‘simpel anticonceptie dingetje’ die pil. Het is heftige hormoonshit. Ik heb veel bewondering voor de dames die hormoonbehandelingen ondergaan om zwanger te raken. Als een ‘klein dingetje’ als de pil al zoveel met je doet, waar gaan zij dan wel niet doorheen vanwege hun kinderwens?
En waarom slik je die shit? Omdat de meeste mannen geen knipje willen in hun dingest. Daarom. Of omdat je nog niet toe bent aan kinderen maar dat ooit wel zou willen uiteraard. Hoe heftig en naar de effecten van de pil ook zijn, het is nog altijd een stuk veiliger voor je lijf dan het spiraaltje. Niet mee eens? Lees dan even mijn artikel over hoe het 2x heel erg mis ging met het spiraal. De pil doet je in ieder geval niet fysiek pijn en je hoeft hem niet uit je buik te laten snijden. Prikt ook niet in de piemel van je partner. Ja, ik ben cynisch, maar het is ongelooflijk hoe weinig vooral mannen van de gevolgen van anti-conceptie die hun vrouwelijke bedpartner op zich neemt lijken te weten.
Stelletje watjes die miepen over dat een condoom vervelend is…
Open your eyes. Ik ging bijna van mijn graatje toen dat spiraaltje door mijn baarmoederwand schoot en daarna was het ook geen pretje. En je gevoel laten afstompen door een stom pilletje… ook niet om heel vrolijk van te worden. Dus dat.
Nooit meer verliefd?
Ik zeg niet dat ik nooit meer verliefd wil worden. Lijkt me echt heel gaaf en ik ben intussen ook al een keer verliefd geweest. Maar het werkt niet voor mij. Als een tienermeisje wanhopig zitten te wachten op appjes van je schatje… Terwijl het huisje, boompje, beestje ding gewoon niet meer in het plaatje past. Ook niet voor de meeste mannen van mijn leeftijd overigens. Je hebt gewoon zelf je leven al op orde. Ik geniet enorm van de vrijheid van mijn eigen huis. Mijn eigen leven. Ik heb geweldige kinderen en ik wil in ieder geval op dit moment mijn leven met hen niet delen met iemand anders. Alle datingshit? Daar blijven ze dus buiten. Daarbij ben ik ook nog eens kickass aan het ondernemen al zeg ik het zelf. Dat is druk, dat zorgt ervoor dat ik veel toffe dingen meemaak en dat zorgt er ook voor dat ik gewoon even geen zin heb om me aan iemand anders te conformeren of aan bepaalde verwachtingen te voldoen, zoals je dat in een relatie zou doen. Iets met strong personality, ik wil niet afhankelijk zijn van iemand anders om me goed te voelen over mijzelf. Snappen jullie waarom ik klaar ben met het relatieding? Het past gewoon niet in mijn leven op dit moment.
Soms heb je zin om lekker te swipen op Tinder. En soms dus gewoon even niet. Aangezien mijn telefoon zo’n beetje dagelijks herrie maakt als ik weer een superlike heb gekregen (ja, je gelooft het misschien niet maar het is echt zo 😆 hilarisch en egostrelend en meestal niet mijn type), zet ik mijn profiel geregeld op ‘niet vertonen’. Dan kun je zelf niet swipen, maar mensen zien jou dus ook niet en je krijgt daardoor niet steeds dat piepje met de melding dat ‘iemand’ je een superlike heeft gegeven (want die ‘iemand’ krijg je pas te zien nadat je een profiel of 20 weggeswiped hebt).
Dus daten zonder pil… niet helemaal handig
Dus ik heb een paar dates gedaan, maar ik was niet aan de pil. Was ik niet hoogopgeleid? Wist ik niet heel goed dat voorvocht ook een zwangerschap als resultaat kan hebben? Van ellaOne begreep ik dat het bijna iedere vrouw wel een keer overkomt. De morning after. De ochtend na die nacht vol passie, na die keer dat het condoom scheurde, in die week dat je de pil vergat of toen je aan een antibioticakuur bezig was… Neem je het risico of kom je in actie om een mogelijke zwangerschap te voorkomen?
Bij de plaatselijke Jumbo viel mij op dat daar de morning-afterpil in de schappen ligt (van het merk Norlevo)… Ook bij 300 Albert Heijn vestigingen is er een morning-afterpil te koop, maar je hebt in de supermarkt dus geen merkkeus en niet iedere supermarkt verkoopt ze. Met zo’n pil stel je de ovulatie uit, zodat je niet zwanger wordt. Die kun je daar soms dus in de supermarkt met je boodschappenscanner bliepen en ongemerkt bij de rest van je boodschappen gooien. Maar belangrijker nog: bij de drogist en apotheek hebben ze hem ook. Wel zo prettig, want uit onderzoek van ellaOne blijkt dat 77% van de vrouwen het kopen van een morning-afterpil gênant vindt. Dusdanig zelfs dat 90% de pil het liefst zelf pakt. Toch weet slechts 40% van de vrouwen dat de morning-afterpil bij de drogist verkrijgbaar is. Ook opvallend: niet meer dan 10% weet hoe de morning-afterpil werkt! Omdat deze pil nu zonder recept verkrijgbaar is, en omdat ik jullie via dit artikel mag informeren over de werking, wil deze nieuwe generatie morning-afterpil barrières wegnemen. Een stukje empowerment, zodat je als vrouw zelf kunt beslissen over je toekomst.
54% van de Nederlandse vrouwen heeft weleens onveilige seks
Met 54% heeft meer dan de helft van de Nederlandse vrouwen wel eens onveilige seks, terwijl ze niet zwanger wil worden. Aldus het onderzoek van ellaOne. Een derde (34%) geeft aan een morning-afterpil te hebben gebruikt om een ongewenste zwangerschap te voorkomen. Bijna 40% weet niet dat je ‘m gewoon bij de drogist kunt krijgen en dat terwijl het kopen van de morning-afterpil bij voorkeur zo onopvallend mogelijk gebeurt. 77% van de ondervraagden vindt het gênant en 78% vindt het ongemakkelijk om ‘m af te rekenen. Hoe anoniemer hoe beter: 79% wil er liever niet om vragen, 90% pakt de pil het liefst zelf uit het schap. Online bestellen en dezelfde dag ontvangen vindt 82% een uitkomst, maar op dit moment wordt hij de dag na bestellen bezorgd. ellaOne werkt op basis van ulipristalacetaat en is ruim 2,5 keer zo effectief als andere morning-afterpillen zeggen ze, doordat de ovulatie ook wordt uitgesteld als deze op het punt staat te gebeuren. Andere pillen werken dan niet meer. De pil is zonder recept verkrijgbaar.
Hoe werkt de morning-afterpil?
Er is nog een drempel om de morning-afterpil te gebruiken: veel vrouwen blijken niet op de hoogte van de werking. Ik wist het zelf ook niet precies. Zo denkt 65% dat de morning-afterpil de innesteling van een bevruchte eicel tegengaat en 17% dat het een zwangerschap afbreekt. Wat de pil werkelijk doet – zo weet 10% – is het uitstellen van de ovulatie. Doordat er geen eicel vrijkomt, kan deze niet bevrucht worden en wordt een zwangerschap voorkomen. Andere misverstanden over de morning-afterpil en barrières voor gebruik zijn dat je er altijd ziek van wordt (14%), dat het de vruchtbaarheid beïnvloedt (21%) en dat je er bij regelmatig gebruik onvruchtbaar van kan worden (19%). Slechts 26% weet dat de pil geen blijvende gevolgen heeft voor de vruchtbaarheid. Met 86% weet de meerderheid wel dat snel slikken belangrijk is, want hoe sneller de morning-afterpil wordt ingenomen, hoe groter de kans om een ongewenste zwangerschap te voorkomen.
Het is belangrijk dat je na gebruik tot je volgende menstruatie een barrièremethode, zoals een condoom, gebruikt. Hoewel ellaOne over het algemeen goed wordt verdragen, is het gebruiken van de morning-afterpil als reguliere anticonceptie geen goed idee. Als de ovulatie onverhoopt al heeft plaatsgevonden kun je namelijk wel zwanger worden. Better safe than sorry dus, maar als de nood hoog is, is de morning-afterpil een veilige optie.
Singles hebben meer seks
Op de radio hoorde ik deze week vertellen dat singles sowieso meer seks hebben dan stelletjes… Bijzonder omdat ik dacht dat 2x per week voor stelletjes die al langer bij elkaar zijn zo’n beetje gebruikelijk was. Dat blijkt dus gemiddeld genomen niet zo te zijn. Niet iets waar ik me normaal gesproken in verdiep, maar ik vond het wel relevante informatie voor dit artikel. Uit persoonlijk onderzoek onder mijn tindermatches blijken veel singles echter ook recent een SOA-test te hebben gedaan. Niets is vervelender dan na een intieme date jezelf af te moeten vragen of je een SOA op hebt gelopen. Maar je bent dan niet de enige… In 2017 hebben ruim 150.000 mensen een test laten doen en ruim 18% is positief getest!
Ben je na seksueel contact niet helemaal zeker van je zaak? Dan is het niet alleen voor je eigen gezondheid goed om je te laten testen maar voorkom je natuurlijk ook dat er andere mensen besmet worden door jou. Wist je dat je daarvoor niet persé naar de huisarts hoeft? Net als een morning-after pil zijn SOA-testen natuurlijk behoorlijk gênant. En kun je voor de eerste nu anoniem met je zelfscanner in de supermarkt terecht, de tweede kun je zelf online bestellen en uitvoeren. Scheelt behoorlijk wat gêne! Ik deel graag deze informatie met jullie namens testalize.me waarmee je jezelf anoniem test op SOA’s.
Snel. Online. Anoniem.
Ik zal mijn tindermatches er op wijzen. 😆 Geintje natuurlijk maar wel met een serieuze ondertoon, want wisselende contacten zijn natuurlijk link en niet alleen op zwangerschapsgebied. Op de website van testalize.me bestel je voor 39 euro een test en dat is goedkoper dan bij de huisarts. Bij de huisarts betaal je namelijk een test uit het eigen risico van je zorgverzekering. Dit weten veel mensen niet. Ook is het laten testen op SOA’s bij de GGD steeds lastiger vanwege alle bezuinigingen van de overheid.
De testalize.me SOA-test kun je overigens ook bij de apotheek halen en enkele GGD’s werken er ook mee. Betrouwbaar product dus. Als gebruiker neem je zelf lichaamsmateriaal af en stuur je dit daarna naar het laboratorium van dit bedrijf. Daar volgt de analyse en binnen 48 uur kan de uitslag – met een unieke code – worden opgevraagd. Door deze diagnostiek te anonimiseren en te digitaliseren dalen kosten en wil het bedrijf barrières wegnemen. Want ja… de daad is sexy, dit soort testen moeten afnemen uit onzekerheid natuurlijk niet. Sterker nog, ik vind het zelf al best een dingetje om dit allemaal op mijn blog te delen. Alleen ben ik er ook achter dat het echt niet iets is van de teens en twintigers… De dertigers en veertigers van deze wereld kunnen er ook wat van en bij deze leeftijdscategorieën stopt het allemaal niet.
In ieder geval ben ik dus even klaar met het relatieding, maar niet met het manvolk. Die zijn best leuk. Soms. Als ik maar mijn eigen leven kan leiden en niet ingeperkt wordt in mijn vrijheden. Als ik maar niet afhankelijk ben van iemand anders. Liefdesbaby’s verwekken om de bezoekcijfers van mijn blog te boosten? No thanks. Even rondsnoepen á la het sprookje van Tinderella? Best geinig. En misschien ben ik dat volgende maand ook alweer zat. Who knows?
Geschokt door dit stuk? In 2017 deed ik al eens een winactie met SOA-testen. Ik vind het een belangrijk onderwerp om onder de aandacht te brengen, helemaal als ik zelf tot de doelgroep behoor.
En leuk voor het dobbelspel met Sinterklaas:
Was jij na je scheiding ook even klaar met het relatieding? Of had je nog een onvervulde kinderwens en paste het juist wel in jouw droomplaatje?
Reacties
Hi Marguerita, Kan me voorstellen dat niet iedereen zin heeft om de morningafterpil openlijk te kopen… bij een drogist of apotheek. Ik kreeg er laatst nog een vraag over, dus heb maar op een rijtje gezet waar je ze online kan krijgen. Goed dat je er over schrijft, veel vrouwen weten niet dat je het zo makkelijk kan krijgen, en dat is zonde!
Dankjewel voor de complimenten! Je linkje heb ik even verwijderd, vond ik richting mijn sponsors niet zo netjes. Voor een samenwerking kun je me altijd mailen.