Shocking: een winactie met SOA-testen…

Uhm… lees ik dat echt? Ja. Een winactie met SOA-testen. Ik vond het best shockerend toen ik het voorstel kreeg. Als ‘family blogger’ schrijf ik niet voor een relatiehoppende doelgroep tenslotte. Op die ene sexy swinger, happy gay of diva divorced mom waar ik niets van weet na, misschien. Mijn lezeressen zijn over het algemeen zeer betrokken moeders, ik heb jullie leren kennen als die lieve vriendin die altijd voor je klaar staat en veel van jullie zijn werkzaam in de hulpverlening of actief in het vrijwilligersleven. Jullie helpen anderen in nood graag.

En juist daarom – omdat ik denk dat jullie die schouder zijn om op uit te huilen, die bezorgde moeder of die reddingsboei met raad en daad in noodgevallen – heb ik besloten om het toch te doen. Hoe graag ik met mijn blog ook een stukje blijdschap de wereld in stuur, we weten allemaal dat het leven vele rouwrandjes telt. Op de website van het Ministerie van OCW vond ik deze cijfers omtrent zedendelicten. Zoals jullie zien, zijn de meeste slachtoffers vrouw. En dit zijn dan alleen nog maar de mensen die zich daadwerkelijk bij Slachtofferhulp gemeld hebben…

Om wie maak jij je zorgen?

Dat vrijwel elke vrouw – ja ik ook – in het leven met aanranding te maken krijgt, is dieptriest! Maar slachtoffer worden van een zedendelict… Verkrachtingen. Verschrikkelijk. Het is mij nooit overkomen gelukkig, maar bij elk bericht op het nieuws dat je erover leest kun je toch alleen maar huilen?

Verkracht en een SOA?

En dan is het dus nog niet eens alleen de gebeurtenis zelf. Je kunt zo een SOA oplopen. Dubbel slachtoffer ben je dan. Hoe intens verdrietig… Op dat moment heb je zelf wel andere zaken aan je hoofd en daarom deel ik deze informatie met jullie. De moeders van tienermeisjes met foute vriendjes, de vriendinnen van dames die iets heel ergs is overkomen, de uitlaatklep van de persoon die haar partner verdenkt van ontrouw, de hulpverlener die met raad en daad voor een ander klaarstaat. Wie weet kan één van jullie haar dochter, vriendin, collega, kennis, weetikveelwie, helpen door deze tip?

De klachten

De klachten van met name chlamydia en gonorroe zijn niet altijd even herkenbaar. Ook wanneer je geen symptomen hebt, kun je besmet zijn. De helft van de geslachtsziektes verloopt zoals ze dat noemen ‘asymptomatisch’. Is iemand om wie je geeft iets ergs overkomen en hebben ze last van de volgende klachten, dan kan het verstandig zijn om een anonieme test te doen. Zeker als het iemand is met een kinderwens.

De symptomen van gonorroe bij vrouwen zijn onder meer (lees hier meer informatie):

 • pijn bij het plassen
 • afscheiding
 • bloedingen tussen de menstruaties door

De symptomen van chlamydia bij vrouwen zijn onder meer (lees hier meer informatie):

 • er zijn vaak geen symptomen, maar het is zeer gevaarlijk voor je ongeboren baby
 • pijn bij het plassen
 • afscheiding
 • minder vruchtbaar

Niet gereviewd

OpenLab biedt op een anonieme manier laboratorium SOA-testen aan die je thuis uit kunt voeren en ze zijn goedkoper (en dus anoniemer) dan de huisarts (daar betaal je zelf voor de test). Want de situatie waarin je zo’n test nodig hebt is al gênant genoeg. Tenzij je getest wordt omdat je een huis gaat kopen of zwanger bent natuurlijk. (Ja, wij moesten van onze hypotheekverstrekker voor de levensverzekering verplicht een HIV test laten afnemen. Jullie ook? En voor de n00bs onder ons, wanneer je zwanger bent dan verplichten de verloskundige en het ziekenhuis je ook tot een test in verband met de bloederige bevalling.) Ik vond het heel attent dat dit bedrijf mij aanbood om het zelf uit te proberen, maar ik heb vriendelijk geweigerd. Ik zag het hier nog niet gezellig op de keukentafel liggen voor een review, zeg maar… Ze waren begripvol: “Tja, dat effect hebben onze testen.”

En het is een lastig product om onder de aandacht te brengen. We denken hier liever niet aan. Maar, zegt Hubert Mooren van OpenLab: “We krijgen vrij veel vragen van vrouwen. Sommige die zelfs zwanger zijn. Een SOA loop je makkelijk op. Chlamydia komt erg veel voor en is juist voor de vrouw gevaarlijk. Jaarlijks worden ruim 1000 vrouwen in Nederland onvruchtbaar door Chlamydia.” De testen van OpenLab zijn specifiek bedoeld voor het opsporen van Chlamydia en Gonorroe.

Hoe werkt dat dan?

Bij OpenLab maken ze het mogelijk jezelf op afstand en anoniem te testen op soa’s. Dit doen ze door samen te werken met laboratoria, waardoor deze test net zo betrouwbaar is als die van de huisarts en/of GGD. Ze werken ook samen met de GGD, die deze test uitdeelt aan haar risicogroepen. In het begin dachten ze vooral de vrijgezel tussen de 25 en 35 te bereiken, maar nu blijkt de doelgroep veel breder te zijn. Ze weten bijvoorbeeld dat studenten er veel gebruik van maken maar ook bijvoorbeeld 60-plussers.
Je test jezelf betrouwbaar, pijnloos en anoniem. Binnen 48 uur vraag je zelf de uitslag op met je eigen code. Bij een positief resultaat, wanneer je dus een SOA hebt, volgt een rapport dat door een arts microbioloog wordt samengesteld. Hiermee kun je snel worden behandeld, zonder dat je nog een keer een test moet doen. En het testen schijnt heel eenvoudig te zijn, maar zoals gezegd had ik niet de behoefte om het te proberen.

5x een gratis vouchercode t.w.v. 49,95

Eigenlijk verwacht ik geen deelnemers, maar toch. Je zult net in zo’n verdrietige situatie zitten. Het is toch een hoop geld én het is heel lastig om dan ook nog eens naar je eigen huisarts te moeten. Van OpenLab heb ik 5 vouchercodes ontvangen om te verloten onder de deelnemers, ter waarde van 49,95 euro. Je kunt dan zelf in de webshop van dit bedrijf de keuze maken tussen een test voor een man, een test voor een vrouw of een test voor de achterkant.

Geen winactie deelnemers daarom 5x deze code:

 • Gebruik in de webshop van OpenLab de code ‘marstyle’ bij het afrekenen.
 • Deze code is 5x te gebruiken in totaal. Wie het eerst komt, die het eerst maalt.

En natuurlijk wens ik je ontzettend veel sterkte toe in deze moeilijke situatie…

Ken je iemand in een dergelijke verdrietige situatie? Werk je in de hulpverlening? Ik vind het helemaal prima als je anoniem voor iemand anders meedoet.

Zelf hoop ik dat ik geen lezers kwijtraak door dit bericht uit mijn comfortzone, maar ik vond het toch belangrijk mensen te wijzen op deze anonieme optie tot een test. En als je niet meedoet maar hier wel iets van vind, mag je uiteraard lekker onder je eigen naam reageren! Morgen weer een blij berichtje, okee?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Oma Will zegt:

  Mooi van je om zo’n winactie te plaatsen. Je helpt er vast iemand mee.

  1. Oma Will zegt:

   Ik doe natuurlijk niet mee.

 2. Cabbitch zegt:

  Doe niet mee, maar wilde wel even zeggen dat ik het tof vind dat je zo uit je comfortzone komt. hoop dat je met je actie de mensen bereikt die het nodig hebben.

 3. Monique weber zegt:

  Heel goed men roept altijd maar dat alles benoemt moet kunnen worden en als het dan om een SOA gaat is het opeens o euh oopps
  Petje af voor deze actie heel goed dat je dit zo benoemt

 4. Barbara zegt:

  Vanuit mijn werk in de gezondheidszorg weet ik dat een soa heel erg kan sluimeren, zeker bij vrouwen. En bijna bij elke huisarts is dit dagelijks kost. Mooie aktie!

 5. Volgmama zegt:

  Wat heftig. Goed dat je hier aandacht aan besteed. In Duitsland doen ze bij elke zwangerschap ook standaard een soatest.

 6. Merel zegt:

  Ik doe niet mee, maar ik denk wel dat het goed is om dit taboe te doorbreken. Dat je een test nodig hebt, betekent niet dat je maar met iedereen het bed induikt. Ik denk juist dat het heel verstandig is om je te laten testen, sowieso beter dan blijven rondlopen en verder besmetten 🙂 dus kortom, goed dat je hier aandacht aan schenkt!

 7. Marian B zegt:

  Zeker geen alledaagse winactie 😉 Moedig dat je het toch plaatst. Ik loot niet mee hoor, hoop dat ik me er nooit zorgen over hoef te maken.

 8. Inderdaad een aparte winactie. Maar er zullen vast mensen blij mee zijn. Zelf hoop ik zo’n test nooit nodig te hebben.

  En moedig dat je de winactie gewoon plaatst, ook al vond je het eng!

 9. Marian zw. zegt:

  Ik vind het heel goed dat je hier over schrijft. Volgens mij is er heel veel leed waar niemand van weet. Misschien ook wel binnen de gezinnen waar jij over schrijft. Een lieve mama met een man die regelmatig vreemd gaat? De zorgen die mama daarover heeft. Maar toch blijft om de kinderen een basis te bieden. Er kan zo ontzettend veel verdriet zijn, ook binnen een gezin. Ik hoop dat je met de codes iemand blij kan maken. Een test is inderdaad duur, en niet iedereen wil met zijn verdriet naar de huisarts. (Ik loot niet mee)

  1. Marguerita78 zegt:

   Dankjewel Marian, daar doe ik het inderdaad voor. Fijn dat je reageerde, ik vond het zo spannend om dit te plaatsen…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.