5 tips voor Vaderdag

Bijna Vaderdag! Tijd om wat leuke presentjes op een rij te zetten om je vader mee te verrassen. Of de vader van je kinderen natuurlijk. Heb jij al iets leuks bedacht of ben je nog op zoek naar een origineel cadeautje? Zelf moet ik bekennen dat ik mijn Voor Moeder boekje van Elma van Vliet nog niet eens helemaal heb ingevuld, dus het boekje Voor Vader gaat hem dan ook niet worden. Mijn vader heeft me ontzettend veel geholpen met klussen en komt ook nu nog elke week langs om een paar klusjes te doen, dus ik wil wel met iets origineels aan komen zetten dit jaar. Maar wat?

Ik heb dus nog niks. Zo goed voorbereid ben ik. Het leven gaat als een sneltrein en vlak voor er weer iets te gebeuren staat, bedenk ik pas “oh ja, een cadeautje zou aardig zijn”. Daarom deel ik vandaag 5 tips voor Vaderdag met jullie, kom ik meteen zelf ook op leuke ideeën.

1. Filmavond!

Mijn vader kijkt graag films en is weg van James Bond. Momenteel draait er geen James Bond in de bioscoop, maar er is er wel weer eentje in de  maak. Oceans 8 die vanaf de 21e in de bios draait komt qua genre het meest in de buurt denk ik. Zelf zou ik heel graag Jurassic World bekijken, maar ik denk niet dat ik mijn vader hiermee een plezier doe. De nieuwe Star Wars film ‘Solo: A Star Wars Story’ is misschien wel een optie. Voor de papa van mijn kinderen zou de nieuwe Avengers leuk zijn, maar daar hoef ik zelf dit jaar niets meer voor te regelen.
Overigens hoef je voor zo’n filmavond niet persé de deur uit. Je kunt ook samen Netflixen of via Telfort 5 gratis Vaderdag films bekijken. Maak zelf lekkere snackjes, koop bier, chips en popcorn en je geheel verzorgde filmavond met papa kan beginnen.

2. Bier

Ik weet dat ik papa blij maak met een bijzonder biertje. Vorig jaar gingen we samen naar de Only for Men bierproeverij en dat was ontzettend leuk. Je kunt ook met je broers of zussen en aanhang thuis zelf een bierproeverij organiseren in het favoriete biergenre van je vader. Een stuk of 10 smaken, laten serveren door iemand die niet meedrinkt (of raadt) en dan met z’n allen raden welk biertje het is. Is het de Palm, de Grolsch, Heineken, 8.6, Chouffe, een lokaal biertje van Brouwerij De Molen of misschien een Hertog-Jan? Sowieso vind ik het altijd leuk om een bierpakket te laten samenstellen bij Brouwerij de Molen met de bijzondere smaken die ze daar hebben.

3. Een onderbroek

Ja. Dat klinkt dus niet heel charmant he, maar tegenwoordig heb je voor mannen hele mooie merk boxershorts en die zijn niet goedkoop. Muchachomalo heeft zelfs speciale Vaderdag cadeau doosjes dit jaar á 39,95 euro, maar ook merken als Calvin Klein, Hugo Boss of Bjorn Börg kun je in hele toffe cadeauverpakkingen vinden. Niet iets dat je vader voor zichzelf zou kopen, wel iets dat intensief gebruikt zal worden!

4. Uitstapje

Ga eens gezellig met je vader op stap. Mijn vader vond het erg leuk om met ons mee te gaan naar het Spoorwegmuseum, maar bijvoorbeeld het Omniversum is ook leuk en daar krijgen vaders gratis toegang (als hun kinderen betalen). Je kunt het ook eenvoudiger houden. Je moeder neem je wellicht makkelijker mee op een high tea, maar het is hartstikke leuk om gezellig met je vader te gaan lunchen. Bij zonnig weer op een terras aan het water, in een lunchroom met speciale bierkaart of gezellig met de complete familie inclusief kleinkinderen bij het pannenkoekenrestaurant… Steaks zijn voor veel papa’s ook een liefhebberij, en die kun je gezellig nuttigen in een grillrestaurant, of je regelt gezamenlijk een barbecue voor papa. Al dan niet met persoonlijk barbecue schort of een nieuw barbecue snufje zoals een buitenkeuken om wat te noemen.

5. Een gadget

Vaders zijn over het algemeen gek op gadgets. Ga dus los en koop iets waar je zelf misschien ook nog wat aan hebt als je in hetzelfde huis woont: een Nespresso apparaat, een Apple TV, nieuwe tablet, surround sound systeem, spelcomputer of een smart watch wanneer je een sportieve vader hebt. Minder prijzige gadgets zijn natuurlijk ook een optie, zoals een powerbank, koptelefoon, scheerapparaat of een hippere muis voor zijn laptop.

Vaderdag Onderzoek

In 2017 deed onderzoeksbureau Right Minds onderzoek naar Vaderdag onder bijna 600 Nederlanders. In de zomer vond ik dat niet zo relevant om te publiceren, maar nu is het actueel dus zet ik de cijfers voor je op een rij.
  • Wist je dat nog niet eens de helft van de respondenten Vaderdag viert? Dat is ongeveer 10% minder dan Moederdag. Voor beide feesten geldt dat zo’n 80% het viert voor de eigen vader of moeder, maar ook grootouders en zelfs overgrootouders krijgen (extra) aandacht op die dag.
  • De verwachtingen die vaders van hun kinderen hebben zijn verdeeld: 30% verwacht gezelligheid/extra aandacht, 30% een bezoek, 30% een cadeau en slechts 10% heeft geen verwachtingen voor die dag. Iets meer dan 30% van de kinderen antwoordt dat gezelligheid het belangrijkste is, ongeveer de helft van de kinderen gaat op bezoek, zo’n 10 tot 20% gaat uit eten of een dagje weg en 80% van de kinderen geeft een cadeau. Zelf ga ik als het even kan inderdaad graag langs bij mijn vader.
  • Opvallend bij het koopgedrag is dat de cadeaus kort van tevoren worden gekocht en dat de respondenten hun ideeën net zo vaak online als in de winkel opdoen. Ik val dus niet uit de toon met mijn ‘een week van te voren nog niets bedacht’ instelling.
  • Ongeveer de helft van de mannen en vrouwen kopen hun cadeau in de winkel, gemiddeld 10% koopt het cadeau online, mannen vaker dan vrouwen, en zo’n kwart maakt gebruikt van de winkel én webshops, de vrouwen juist vaker dan de mannen. Grotere verschillen zijn te zien in leeftijdsgroepen: jonge kinderen en 60-plussers kopen alleen in de winkel, de 20-30 jarigen bijna alleen maar online, de 30-50 jarigen voornamelijk in de winkel of beide en de 50-60 jarigen iets meer in de winkel dan online.
  • De meeste cadeaus kosten minder dan 30 euro, vrouwen kopen in het algemeen wat goedkopere cadeaus dan mannen en zijn gevoeliger voor kortingen. De vaders krijgen meestal elektronica van hun zoons en kleding of een cadeaubon van hun dochters, terwijl voor moeders de bloemen het populairst zijn.

Bloemen voor mijn vader kopen was inderdaad niet in me opgekomen, dan eerder een cadeaubon van de bouwmarkt of een elektronica zaak inderdaad. Bij Pinkpress lees je nog veel meer leuke cadeautips voor mannen.

Heb jij al iets bedacht voor Vaderdag?
Uitgelichte afbeelding: Shutterstock
disclaimer
Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.