5 kinderboekentips

Een beetje mosterd na de maaltijd misschien, want de Nationale Voorleesdagen zijn alweer bijna voorbij. Duurt tot 3 februari. Maar aangezien de kinderboekentips die ik met jullie wil delen toch niet in het propaganda lijstje van dit fenomeen staan, kan het best toch? Ik deel graag 5 bijzondere kinderboeken met je én ik mag er een paar verloten!

Doen ze bij jouw kinderen op school mee aan de Nationale Voorleesdagen? Bij zijn vandaag de opa’s en oma’s van de kleuters uitgenodigd om een kopje koffie te drinken in de klas en daarna voor te lezen. Mijn kleuter heeft er heel veel zin in, want ook haar oma (en misschien opa?) is erbij! Thuis lezen wij eigenlijk minder vaak voor de laatste tijd. In de baby en peutertijd deed ik dat veel meer. De oudste kan zelf prima lezen en de jongste probeert het af en toe ook, dan lezen we samen. Soms lees ik ze voor het slapen gaan nog voor. Maar als er nieuwe boeken voor mijn blog binnenkomen, dan schuiven ze toch naast me op de bank als ik aankondig dat het voorleestijd is. Ondanks dat ze eigenlijk tegen me zeiden dat hun speelgoed leuker was…

www wat over internet

WWW.wat?

Voor kinderen van 8 jaar en ouder kreeg ik het boek WWW.wat? toegestuurd. Deze werd afgelopen november gelanceerd tijdens de Week van de Mediawijsheid. Een onderwerp dat ik erg belangrijk vind (zeker na mijn les aan groep 6 hierover), daarom wilde ik het graag inzien ondanks dat mijn kinderen er eigenlijk nog net een jaartje te jong voor zijn. In het boek worden  70 vragen van kinderen over internet behandeld. Denk aan vragen als “wie is de baas van internet?“, “kan internet kapotgaan?” of “ben ik op internet een ander mens?” Het boek wordt aanbevolen door Mediawijzer.net, het Nederlandse netwerk voor mediawijsheid dat ook geholpen heeft met de inhoud. Dit boek beschrijft hoe en waarom het internet is ontstaan, wat je op het internet kunt doen en hoe je veilig kunt surfen. Onderwerpen als sexting, cyberpesten, de filter bubble, nepnieuws, piraterij, het versleutelen van een profiel en phishing komen allemaal voorbij. Het boek is bijzonder leerzaam en maakt het online gedrag van kinderen ook bespreekbaar nu ze zien hoe bepaalde zaken werken en wat de gevolgen kunnen zijn van wat je online doet. De aansprekende, kleurrijke en grappige foto’s maken abstracte begrippen inzichtelijk en laten kinderen ontdekken hoe opwindend en veelzijdig het internet is. Het is een leerzaam en boeiend boek voor op school én thuis (leer je als ouder zelf ook wat van). De adviesprijs is 17,95 euro. Ik ga dit boek aan mijn kinderen voorlezen, zodat ik direct met ze kan bespreken wat er in staat. Nu roep ik steeds “je mag niet op YouTube zonder mama want er kunnen ook nare dingen opstaan” en dat zegt ze zo weinig. Bovendien heeft mijn dochter pas zichzelf al gegoogled tijdens de les op school…

www wat
De ogen van Olivia

Uitgever De Vier Windstreken heeft een hele mooie themaboekenreeks ‘de Ziekenboeg’ met een stuk of 16 boekjes. Als je kind naar het ziekenhuis moet of een bepaalde aandoening heeft, moet je deze serie zeker onthouden. Ik kreeg twee titels toegestuurd, waarvan onze speciale interesse natuurlijk uitging naar De Ogen van Olivia. Vanwege het Syndroom van Duane bezoeken wij al sinds mijn jongste 7 maanden was de oogarts in het ziekenhuis. Dit boekje was voor haar dan ook vol herkenningspunten. Haar grote zus luisterde aandachtig mee en na elke bladzijde liet ik ruimte aan kleine zus om te vertellen hoe dit bij haar altijd gaat. Want onze oogarts doet de dingen weer net iets anders. Hoofdpersoon Olivia heeft een lui oog en moet dus gaan afplakken. Mijn kleine mop moest dit ook, maar daar weet ze niets meer van: ze was 7 maanden en na 3 maanden prinsessenstickers op haar ene oogje was het klaar voor haar. Het was bijzonder fijn om alles samen te kunnen bespreken aan de hand van de ervaringen van het meisje in het boek. Achterin het boekje kun je desgewenst je eigen verhaal opschrijven.

ogen van olivia

De buik van Bram

Bram hoeft niet zijn amandelen te knippen, heeft geen ADHD, hersenschudding of ADHD. Bram is gewoon heel ziek, hij heeft een flinke buikgriep. De dokter komt bij hem thuis en ze moeten controleren of hij niet uitdroogt door al het spugen en de diarree. Wederom een boekje met veel herkenning, maar nu voor de oudste. Met haar zijn we verschillende keren naar HAP en huisarts gegaan om op uitdroging te laten controleren. Bij jonge kinderen willen ze dat je elke dag langskomt als de luiers te droog zijn en je kind niets binnenhoudt. Beide meisjes wisten wel hoe naar ze zich voelden toen ze ziek waren. Het boekje legt uit dat Bram eerst een beetje bang is voor het onderzoek dat de dokter zal doen, maar dat het uiteindelijk helemaal niet eng was. De dokter was heel lief. Voor kinderen is het fijn om verhaaltjes te horen over dit soort dingen die heel spannend kunnen zijn. De meisjes kwamen ook door dit verhaal op hun praatstoel. De boekjes uit deze Ziekenboeg reeks zijn een mooi cadeautje voor (de ouders van) een ziek kind, zo kunnen de emoties en situaties makkelijker besproken worden. Ik weet nog dat ik bij het amandelen knippen destijds hard op zoek was naar informatie voor mijn kind, het boekje ‘ijs voor matthijs’ uit deze reeks was in die periode perfect geweest.

de buik van bram

Opstaan en naar bed met nijntje

Bovenstaande boeken zijn op schoolgaande kinderen gericht, maar ook voor de allerkleinsten zijn er leuke nieuwe uitgaven. Mercis heeft net 2 nijntje prentenboekjes uitgebracht ‘opstaan met nijntje’ en ‘naar bed met nijntje’. Via deze boekjes neem je het ochtend- en avondritueel met je kind door. Elke spread bevat een stevige flap die ook voor jonge kinderen makkelijk te openen is. Mijn meisjes zijn nog steeds gek op flapjes (die knutselen ze zelf ook op hun tekeningen, té grappig). Deze boekjes kosten 6,95 euro. Wat doet nijntje als ze wakker wordt? En wat doet ze als ze gaat slapen? Sluit natuurlijk mooi aan bij een nijntje overnachting of een bezoek aan het nijntje museum.

 

opstaan met nijntje

Voorlezen in het ziekenhuis

Net voor het publiceren van dit bericht ontving ik nog een leuk bericht van de Stichting Milo die vanaf eind januari maandelijks interactief gaat voorlezen in het Beatrix Kinderziekenhuis in Groningen. “Eén keer per maand bezoeken we kinderen op verschillende afdelingen zoals M4, Special Care en IC,” zegt Erik Tavenier van Stichting Milo. “We lezen voor uit het Milo & Lana prentenboek ‘Kijk eens naar mijn familie’. Daar gebruiken we allerlei communicatiehulpmiddelen bij zoals gebaren, pictogrammen, spraakknoppen, concrete voorwerpen en handpoppen. Via deze middelen nodigen we het kind uit om te reageren tijdens het voorlezen. Zo wordt voorlezen interactief en komt het kind op een speelse wijze in aanraking met (nieuwe) woorden.” Er is ook een digitale versie van het prentenboek voor iedereen toegankelijk op ikbenmilo.nl. Daar geeft Stichting Milo meer informatie over interactief en ondersteund voorlezen.

stichtingmilo

Winactie

Zit jij nog in de peuterfase of ben je druk met de online opvoeding van je basisschool kind? Doe dan mee met deze boekenwinactie. Ik mag van zowel uitgever De Vier Windstreken als uitgever Mercis een prijs verloten. Wil jij kans maken op:

 • het nijntje boekenpakket met 1x opstaan met nijntje en 1x naar bed met Nijntje: gewonnen door Jamey
 • WWW.wat? met uitleg over alles wat je altijd al wilde weten over het internet: gewonnen door Sharon

Laat dan hieronder een bericht achter met een geldig e-mailadres en vertel mij voor welke prijs je meedoet. Dit bericht delen op je social kanalen of een reactie achterlaten op social media helpt mij enorm, maar het is niet verplicht. Gewoon hieronder reageren (zonder vervelende gedichtjes) en je doet mee.

Wat is het laatste boek dat jij met je kinderen hebt gelezen?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Lynn Mahieu zegt:

  Ik maak graag kans op het nijntjespakket voor mijn dochtertje Fenna! Ze is nog klein maar toch lees ik al geregeld boekjes voor en ze begint er steeds meer interesse in te tonen. Nijntje staat nog niet tussen onze boekjes in de boekenkast en zou heel leuk zijn om er bij te hebben! 😀

 2. Iris zegt:

  De Nijntje boeken zouden hier grijs gelezen worden, dus ik doe graag mee

 3. Elke zegt:

  Oeh ik doe graag mee. Mijn zoon is gek op Nijntje en zijn mama misschien nog wel meer 😉

 4. Moniek zegt:

  Ik doe mee voor “WWW.wat?”
  Op dit moment lees ik Pinkeltje voor, maar dan wel de nieuwe versie, die iets toegankelijker is in het taalgebruik dan de oude gele boeken die ik zelf las vroeger.
  Soms leest dochterlief zelf een paar hoofdstukken (ze leest AVI 5), maar voorlezen is en blijft zo heerlijk…

 5. G.T. zegt:

  Ik ding graag mee naar het Nijntje pakket!
  Het laatste boek wat ik (vanmiddag) voorgelezen heb is onze grote favoriet: Ik zou wel een kindje lusten! Geweldig prentenboek. Maar ook van Nijntje hebben we al een aardig rijtje verzameld, die blijven leuk.

 6. Mira Schuttevaar zegt:

  Wow, ik doe graag mee voor het Nijntje pakket. Jongste zoon van bijna 2 is groot Nijntje-fan. Hij vindt de boekjes en filmpjes geweldig. En voor het slapen gaan is er altijd Nijntje tijd. Hij kent de boekjes inmiddels al door en door, dus nieuwe zouden erg welkom zijn.

 7. Jamey zegt:

  Wat ontzettend leuk! Ik doe heel graag mee voor het Nijntje boekje.

 8. AnnaB zegt:

  Mijn zoontje is dol op Nijntje,dus ik maak graag kans op het Nijntje boekje

 9. Tamara zegt:

  Ik maak graag kans op de boekjes van nijntje. Mijn zoontje van bijna 2 zal dit erg leuk vinden 🙂

 10. Karin zegt:

  Ik doe graag mee voor het www wat? boekje.
  Onze dochter is ineens druk met online spelletjes en wil ‘accounts aanmaken’.
  Op school krijgt ze Veilig Internet, maar ook thuis willen we daar zeker aandacht aan besteden. Dan is zo’n boekje een mooie toevoeging!

 11. Oma Will zegt:

  Leuke boekjes!
  Ik doe graag mee voor het nijntjes pakketje, voor mijn twee jongste kleindochtertjes, omdat zij gek zijn op Nijntje.
  Ik volg op Bloglovin en waag een kansje.

 12. Esther N zegt:

  Leuk die boeken! Ik doe graag mee voor de nijntje boekjes. Lijken me erg leuk voor mijn peuter die het toch even moeilijk heeft met zichzelf en het slapen gaan nadat zijn kleine broertje geboren is.

 13. Eline zegt:

  Nijntje voor ons kleine meisje! Ze is enorme fan van Nijntje en zeker na het bezoek aan het museum.

 14. Liesbeth zegt:

  Nijntje Nijntje Nijntje! Onze Lex is er dol op! Doe lezen we dus steeds opnieuw! Maar de flapjesboeken hebben we nog niet!

 15. Marian B zegt:

  Het Nijntje pakket zou erg leuk zijn voor mijn dochtertje. Ze zegt sinds kort ook Nijn! En boekjes lezen gaat steeds beter, eerder had ze er geen geduld voor 😉

 16. Jolanda zegt:

  Heel graag http://WWW.wat? Voor mijn 10 jarige dochter. Ik zag het boek een tijdje geleden voorbij komen en werd toen al heel nieuwsgierig. Nu nog nieuwsgieriger geworden!!!

 17. Anita te Gussinklo zegt:

  Ik denk dat mijn zoon het boek http://WWW.wat? wel erg leuk zou vinden.

 18. Bodil zegt:

  Super leuk! En voorlezen mag veel vaker en langer dan 1 week per jaar 😉
  De Nijntje boeken zouden wij heel blij mee zijn!

 19. Kreanimo zegt:

  Wij zitten nu in de lezen over vroeger reeks! Heel tof!

 20. Heidie van der Steeg zegt:

  Mijn zoon wordt over een paar weken 8 jaar en voor hem vind ik dat WWW-wat?boek erg leerzaam. Hij doet steeds meer op de pc (kan sommige dingen al beter dan zijn moeder!) Hij vraagt ook wel eens dingen over internet die ik niet weet, dus dan kan hij het antwoord mooi in dat boek opzoeken, en mij daarover vertellen. Zo leer ik ook nog wat.

 21. Sharon de Ridder zegt:

  Helaas zijn wij de Nijntje-leeftijd intussen voorbij… Ik maak wel graag kans op WWW-wat; zo kan ik mijn kind goede uitleg geven over hoe en wat op het internet!

 22. elisabeth maria martina zegt:

  nijntje pakket voor mijn kleindochter, ze is megafan

 23. Jolanda zegt:

  Ik doe heel graag mee voor de nijntjes boeken voor mijn dochter.

 24. Marian Zw zegt:

  Ik loot heel graag mee voor www wat? Dochterlief zit in groep 5 en ze moeten al zoveel online doen. Thuis hebben we dan de tablet. Ik ben erg benieuwd naar dit boek

 25. Chantal Obbink zegt:

  Ik doe graag mee voor het Nijntje boekenpakket?

 26. Kristel Gubbels-Daemen zegt:

  Nijntje boeken pakket lijkt me erg fijn voor onze dochter Noor. Goede tips rondom amandelen knippen want dit moeten we nu gaan doen met onze dochter Noor.

 27. Anna zegt:

  Ik doe mee voor de nijntjes prijs voor mijn dochter Julia die volgende week 2 wordt ?

  FAcebook: An Na

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.