Amandelen knippen, de voorbereidingen

Volgende week is mijn kleine mopje aan de beurt in het ziekenhuis: haar amandelen worden geknipt. De neus- en de keelamandelen. Het is een van de meest voorkomende ingrepen, maar toch is het ontzettend spannend. Zelf ben ik één keer geopereerd, maar niet aan de amandelen. Ook hadden mijn kinderen tot nu toe het geluk dat zij niet onder narcose hoefden. Alsof het namelijk allemaal niet spannend genoeg is, schrok ik namelijk best van het gesprek met de anesthesist…

Afspraak KNO-arts en anesthesist

Ja, de afspraak bij de KNO-arts bestond vooral uit heel lang wachten en binnen 5 minuten weer buiten staan en een hoop papierwerk invullen. We moesten terugkomen voor de anesthesist. Wederom lang wachten voor een korte afspraak. Ze liet het narcose kapje zien en ik besloot om het zelf even bij mijn dochter in haar handen te geven, zodat ze kan voelen wat het is. Ze is nogal van het type dat graag dingen ervaart, vertellen is dan niet voldoende. Toen ik het ook op haar mond wilde zetten, was ze het hier niet mee eens. De anesthesist begon vervolgens – uit beroepsdeformatie – een verhaal dat tegenstribbelen geen optie is. “Desnoods springen we er in de operatiekamer met 3 man bovenop.” 

Aaaaaaaaah! Daar schrok ik dus van. Mijn repliek was, dat ik er dan zelf bij ben en dat ze dan heus wel mee zal werken als we haar voldoende hebben voorbereid. Maar ja op de blog van Mamazing (zie link even verderop) las ik ook over een tegenstribbelende peuter bij de narcose. En hoe naar dat is voor mama… Ik vond de mededeling van de anesthesist al heftig. Ik hoop maar dat ik zelf voldoende rust en vertrouwen uitstraal op dat moment, om een dergelijke scene bij mijn meisje te voorkomen.

>> lees ook oma’s anti griep tips op Mamsatwork

Voorbereiding kind amandelen knippen

En als ik zelf rust en vertrouwen uit wil stralen, dan bereid ik mij voor. Ik las dus ter voorbereiding de blogjes van Mar-Jo-Ya:

Het leed dat neusamandelen heet #2

Het leed dat neusamandelen heet #3

Het leed dat neusamandelen heet #4

Op advies van de kleuterjuf van grote zus bekeken we het voorlichtingsfilmpje van Maud & Co, dat maakte de meiden een hoop duidelijk. Mijn kleine mop wilde zelf dit filmpje regelmatig herhalen en dan bij mama op schoot zitten.

Ook op het blog van Mamazing staan fijne tips om jonge kinderen voor te bereiden op een operatie. Zo plaatste zij een filmpje over Nijntje, die ik zeker samen met mijn kleine schatje wil bekijken.

Verder ontvingen we een voorleesboekje van het ziekenhuis en verwezen ze naar de kinderwebsite, maar die werkte bij mij op de ipad niet goed.

Praktische zaken operatie

Naast de medische kant, waren er natuurlijk ook praktische zaken. Zo moest er een ontbijtadres geregeld worden voor mijn kleuter, die natuurlijk ook gewoon naar school moet die dag. En weer opgehaald, dus ook een lunch- en speelafspraak werd geregeld.

Eten na de amandelen operatie

Na de operatie moet mijn peutertje veel waterijsjes eten en goed drinken. Ik heb dus een variëteit aan waterijsjes ingeslagen. Ook mocht ze in de supermarkt een paar potjes babyvoeding uitkiezen, die ik in de koelkast heb gezet. Ze mag geen warme dingen hebben straks. Verder koos ik verschillende soorten knijpfruit uit, die ook in de koelkast staan. En ik haalde alvast een grote pot appelmoes, vla en danoontje in huis. In de brochure van het ziekenhuis werden deze dingen specifiek genoemd.

De pijnstillers waarvan we een recept meekregen in het ziekenhuis heb ik dezelfde dag nog bij de apotheek opgehaald. En extra zetpillen kocht ik in de supermarkt.

Cadeautje na de operatie

Tja, en als er zoiets staat te gebeuren dan doe je als mama nog iets. Op Lego World zochten we samen een cadeau uit dat ze bij thuiskomst na de operatie krijgt: de dierenkliniek van de Lego Friends. Dat leek het meest op een ziekenhuis 🙂 We gaan haar namelijk wel even in de watten leggen, want ze zal zich rot voelen en pijn hebben. Ook is oma ingeschakeld voor een verwen- en knuffeldag.

Wakker maken

De avond voor de operatie moeten we haar ’s avonds wakker maken voor nog wat eten, een lekker bakje vla bijvoorbeeld. Ze mag de volgende ochtend namelijk niets eten of drinken en we moeten vroeg uit de veren. Nu is het afwachten geblazen…

Is jouw kindje ook aan de amandelen geholpen?

Uitegelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Chantal zegt:

    Hey! Wat leuk dat je naar mijn blog met tips gelinkt hebt voor moeders die met hun kindje naar het ziekenhuis moeten. Ik voel me vereerd. 🙂 Heel veel sterkte komende week met de amandelen laten knippen. Die appelmoes is ook een goeie, laatst nog een halve pot gegeven toen ons meneertje zo ziek was dat hij niets lustte. Zet ‘m op! En go with the flow, want je kan je nou eenmaal nooit helemaal op alles voorbereiden. 😉

    1. Marguerita78 zegt:

      Thanks, ik had al eerder naar je gelinkt 😉 Deze blog is van oktober, ben mijn complete blog aan het overzetten naar dit domein. Ze was na de operatie erg misselijk, maar is daarna goed opgeknapt. Nu pas is ze voor het eerst een beetje ziek aan het worden, 3 maanden later.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.