Wat zijn de leukste hotspots om als mama met je kinderen te bezoeken in Delft? Ik was (omdat ik in Zuid-Holland woon) afgelopen donderdag in deze gezellige stad uitgenodigd voor een mamabloggertour langs de leukste, niet zo bekende plekjes. Erg leuk, want ik was nog niet zo bekend in Delft! Een keertje terugkomen met mijn gezinnetje staat nu wel op de lijst, want er is ontzettend veel leuks te doen en te zien. Al was het maar even lekker mensen kijken vanaf een terrasje op de Beestenmarkt. We hebben in ieder geval ontzettend leuke dingen gedaan!
Deze kennismaking met Delft werd speciaal voor bloggende mama’s uit de regio georganiseerd op initiatief van Linda van Mamaliefde. De uitvoering lag in handen van Annemarie van Bloei Delft, een online platform voor (aanstaande) ouders uit Delft met kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar oud. Zoals we allemaal weten, vliegt de tijd voorbij als je zwanger bent of kinderen hebt. Steeds als ik mijn weekoverzicht schrijf, verbaas ik me er weer over wat we eigenlijk allemaal meemaken in een week.
Op Bloei vind je de leukste activiteiten, hotspots en diensten. Zo hoef je niks te missen en hoeft niet elke ouder het wiel opnieuw uit te vinden! Annemarie heeft voor ons een ontzettend leuk en veelzijdig programma neergezet, dus kom je uit Zuid-Holland of heb je vakantieplannen in deze provincie? Lees even verder.
Botanische Tuin van de TU
Ik dacht zelf dat we om half 10 bij de Botanische Tuin moesten zijn, maar het was eigenlijk iets later. De gratis parkeerplaats (voor bezoekers van deze tuin) was er ook echt naast, dus ik was ruim op tijd. Onze rondleiding zou pas om 10 uur starten, haha. Het verkeer zat mee en ik had de parkeerplaats snel gevonden. Al wandelend vroeg ik me af waar ik heen moest, ik had echt nog maar een paar stappen gezet. Toen bleek ik er dus al te zijn! Daar zag ik Annemarie en Linda al staan onder een grote boom bij de museumshop. Lekker even bijkletsen dus en even later vertrokken we gewapend met paraplu’s voor de rondleiding door deze bijzondere tuin.
De Botanische Tuin van de TU Delft bestaat in 2017 100 jaar! Er worden daarom allerlei feestelijke dingen georganiseerd. Maar ook als je een ‘gewoon’ bezoekje brengt is het een leuk klein uitstapje met je kinderen. Ze hebben 2 soorten speurtochten (voor jonge en wat oudere kinderen) om te doen, er is een blotevoetenpad, een speelhuisje met glijbaan, je kunt heerlijk rondrennen of picknicken in de tuin. Er is een grote tent met picknicktafels waar je wat kunt drinken, een beeldentuin om bij weg te fantaseren, er zijn vogels, een vogelspin en bijen en natuurlijk heel veel bijzondere planten waaronder een echte knuffelboom. (Ik heb ook even gevoeld, heerlijk zacht!)
Als je een museumjaarkaart hebt, een Rotterdampas of een Delftpas is een bezoek aan deze tuin gratis. Volwassenen betalen 4 euro entree en kinderen van 5 tot en met 14 betalen 2 euro. Het is op loopafstand van het centrum (1,5 kilometer) dus ook te combineren met een dagje winkelen of één van de andere uitstapjes die wij hebben beleefd. Een fijn prikkelarm uitstapje om te onthaasten.
Onder de Oostpoort door
Als je aan Delft denkt, dan is de Oostpoort een heel herkenbaar beeld. Tijdens onze wandeling van de Botanische Tuin naar de stad liepen onder deze Oostpoort door. Dit is de enige overgebleven stadspoort van Delft en hij werd rond 1400 gebouwd. De torens werden in de 16e eeuw verhoogd. De Oostpoort bestaat uit een landpoort en een waterpoort die met elkaar zijn verbonden door resten van een stadsmuur. Tegenwoordig is het gebouw in gebruik als woning en kunstgalerij. Een fotogeniek plekje dat wij konden bewonderen tijdens het wachten voor de brug.
Verse rabarbertaart bij Bakker Suikerbuik
Al snel kwamen we aan bij onze bestemming: Bakker Suikerbuik. Een waar begrip in Delft, toen ik door deze bakker in een berichtje werd getagd bleek dat maar weer. Een vriendinnetje wees mij er op dat ik hier écht nog eens terug moet om de Delftse Bol te proeven. Ik vond de verse rabarbertaart (echt net uit de oven toen hij werd geserveerd) al een heerlijke traktatie en de koffie smaakte ook heel goed. Ze hebben in deze koffieroom (of ‘Konditorei’ zoals ze het zelf met een mooi woord noemen) een ontzettend leuk speelhoekje, dus ik weet zeker dat mijn dochters het er naar hun zin zullen hebben als we er eens langsgaan. Voor de peutermama’s: dit speelhoekje is afsluitbaar met een hekje dus geen weglooprisico.
Kinderpartijtjes en knutsels
Ze geven hier ook kinderpartijtjes waarbij de kinderen een cupcake kunnen maken, zelf pizza’s bakken en een stokbroodestafette kunnen doen. Heel grappig en alles in de bakkerij onder het pand. Voor tienermeisjes zijn ook ‘high tea’ arrangementen mogelijk.
Voor ons stonden er vrolijke goodiebags klaar van het creatieve Studio Springboon. Studio Springboon organiseert onder meer individuele of groepsworkshops voor jong en oud. Dit kan in het atelier zelf, dat gevestigd is in Pijnacker, of op een eigen locatie zoals bij Bakker Suikerbuik. Studio Springboon verzorgt ook knutsel- en voorleescafé’s op schillende locaties in de regio voor kinderen. In onze goodiebag zat een kleurplaat, een stofstift en een frisbee en zonnescherm. Mijn dochters kunnen deze zelf versieren door de kleurplaat over te trekken. Een leuke knutselactiviteit die ik nog even voor een regenachtige middag bewaar.
Verkleedfeestje bij Something Extra
Daarna liepen we door naar Something Extra, een winkel voor prachtige kostuums. Historisch, modern en fantasie. Ik keek mijn ogen uit! Hier kun je high teas boeken én bijzondere groepsfoto’s laten maken. Omdat wij vanwege het drukke programma niet de tijd hadden om zelf uitgebreid te snuffelen naar het meest geweldige kostuum, hadden ze voor ons een selectie gemaakt in de stijl van schilder Vermeer. Zo was daar ineens het meisje met de parel en het meisje met de rode hoed. Heel erg leuk!
Something Extra werkt samen met een team van specialisten om bijeenkomsten, feestjes, symposia en evenementen iets extra’s te geven. De pijlers van de creatieve concepten van Something Extra zijn: verrassing, theatraal, vrije keuze, positieve energie en sfeer. Aan het eind van de dag kregen we een mooie afdruk van de foto mee naar huis.
Lunch bij Moeke Delft
Nu was het lunchtijd en gingen we op de Beestenmarkt naar Moeke Delft. Jaren stond dit restaurant bekend als Café Diner Vlaanderen, een begrip in de stad Delft. Onlangs is het verbouwd en sinds een paar maanden heet het Moeke Delft. Je kunt hier zowel binnen als buiten zitten. Vanaf onze plek keken we zo de keuken in, heel erg leuk. Als je hier toch bent, let dan eens op de bordjes bij het toilet 😆 . Wij werden verwend met de lekkerste specialiteiten van Moeke Delft: flammkuchen, kroket, tomatensoep en een heerlijke burger! De buikjes zaten na afloop goed vol, het was erg lekker en de stoelen zaten ook fijn. Een mooie ruimte aan de binnenkant ook.
Tasje maken bij Atelier Indrukwekkend
Atelier Indrukwekkend is een plek waar verschillende soorten drukkunst geprobeerd kunnen worden. In de winkel hangen bijvoorbeeld gedrukte shirts. De creativiteit spat er vanaf en ze organiseren er ook workshops voor kinderen vanaf 7 jaar onder de naam De Druktemakers. Wij mochten hier een tasje bedrukken en kregen fijne kleurpotloden voor de kinderen mee. Het was nog best lastig om te doen, want de eerste keer pakte het tasje mijn inkt niet goed en bij de 2e poging zat er natuurlijk te veel op. Gelukkig was er een föhn aanwezig om de boel droog te maken.
Dok Delft: bibliotheek of budgetfriendly kinderuitje?
Het laatste adres op het programma was Dok Delft: de bibliotheek. Een zeer vooruitstrevende bibliotheek mag ik wel zeggen, dit is echt een leuk budgetuitje met peuters. Ze hebben er nu al een enorme jeugdafdeling, vlakbij het inpandige café met werkruimte (en gratis wifi). Hier wordt heel veel voor kinderen georganiseerd, in de grote speelruimte voor dreumesen werd toen wij er waren net voorgelezen uit een kinderboek. Ik was echt onder de indruk van de kindvriendelijke indeling, de vrolijke aankleding en alle leuke speelhoekjes en objecten in deze bieb. Maar tijdens de presentatie kondigden ze een grote verbouwing aan. Binnenkort gaat alles er heel anders uitzien en het kinderpanel van ‘dokdesigners’ is momenteel druk bezig met het uitwerken van ideeën. Er zullen ook muzieklessen en andere workshops gegevens worden en daar komen speciale ruimtes voor. Ze gaan de volwassen afdeling wat inkrimpen en nog meer focussen op de ontwikkeling van kinderen.
In Dok Delft is momenteel tijdelijk het naaiatelier BeFunky Fashion gevestigd. Een label gericht op maatschappelijk ondernemen: hier maken mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt duurzame kleding en mode items. Ook organiseren ze workshops voor kinderen. Er waren hier allerlei prachtige gepimpte items te zien en superleuke poefjes gemaakt van oude kleding.
Een Tonijn voor Steijn
Tot slot kregen we in Dok Delft nog iets lekkers en wat te drinken terwijl schrijver Erik Boekesteijn ons zijn nieuwste kinderboek presenteerde: ‘Een tonijn voor Steijn’. Opgedragen aan zijn overleden ouders. Ieder boek werd voorzien van een persoonlijke tekst en thuis heb ik het boek natuurlijk voorgelezen. Een leuk kort boekje met bijzondere tekeningen. Vanaf komende week ligt het in de winkels. We kregen nog een goodiebag mee en toen moest ik weer snel op huis aan.
Het was een ontzettend leuke dag vol inspiratie! Iedereen die er aan heeft bijgedragen heel hartelijk bedankt. Wat een gezellige en veelzijdige stad is Delft!
Ik krijg helemaal zin om zoiets in Bodegraven-Reeuwijk te organiseren, want ook in onze gemeente zijn allerlei leuke dingen te doen met kinderen.
Lees ook:
- Blogtour: Vier je kinderfeestje in het Westland
- Moederdochtertrip naar Leiden, de streek van verrassingen, wat is hier te doen?
- Kindvriendelijke vakantie uitstapjes in Zuid-Holland
- OOTN (Outfit of the Night): Dino pyjama’s!
- Een mooie strandvakantie? Daar biedt Zeeland alle mogelijkheden toe
- Waar zijn die verwende bloggerskinderen?
Kom jij weleens in Delft? En wat zijn daar jouw persoonlijke favorieten?