Crashtest: draadloze kinderkoptelefoon van Aftershokz

Kinderen luisteren graag naar muziek. Misschien niet altijd de muziek die wij graag horen, zo draaien wij onze Ernst en Bobbie cd alleen als papa niet in de kamer is  😆 . Ook kijken ze graag naar vlogjes op YouTube, kijken ze series via de Zappelin app en spelen ze hun eigen spelletjes op de iPad. Allemaal met geluid. De basisschool vroeg ons om een eigen koptelefoon mee te geven indien beschikbaar, vanwege lessen op de Chromebooks aldaar. Maar wat is nu een fijne kinderkoptelefoon?

Wij zijn er nog niet helemaal uit. Een probleem bij de meeste koptelefoons is dat je kinderen geen omgevingsgeluid meer horen. Dat betekent onder meer dat ze jouw instructies niet meekrijgen, maar ook het verkeer niet goed horen als ze op de fiets naar school gaan met een koptelefoon op hun hoofd. Dat kan natuurlijk gevaarlijke situaties opleveren, waar je als ouder liever niet aan wilt denken. Verder veroorzaakt lang blootstellen aan te hard geluid via oordopjes gehoorschade.

Trekz Titanium Mini: speciaal voor kinderen

Aftershokz ontwikkelde speciaal voor kinderen de Trekz Titanium Mini die wij mochten uitproberen. Deze koptelefoon maakt, net als de andere modellen van Aftershokz, gebruik van botgeleiding om geluid door te geven en laat de oren onbedekt, zodat omgevingsgeluid nog prima te horen is. Ook als K3 heel hard aan staat. Zo kunnen je kinderen veilig muziek luisteren op straat en horen ze je ook nog als je ze toeroept dat die frituurpan HEET is.

schokbestendige koptelefoon

Bluetooth ja of nee?

Wel is het – net als met andere koptelefoons – belangrijk om hem niet te lang achter elkaar te gebruiken. Hij werkt namelijk via een Bluetooth verbinding. Nu is daar geen wetenschappelijk onderzoek naar gedaan (zie dit artikel van TechGirl), maar mijn man wil Bluetooth-straling het liefst ver bij de hersencellen van onze jonge kinderen vandaan houden. Zelf denk ik dat af en toe een half uurtje gebruik maken van apparaten met Bluetooth geen kwaad kan, mits je het doseert. Sowieso wil je niet dat je kinderen uren achtereen met een koptelefoon op lopen vanwege de mogelijke gehoorschade. Dit is iets waar je zelf je mening over moet vormen, maar ik wilde het toch even aankaarten.

Wat vinden andere mama’s van Bluetooth-straling?

Ik gooide de vraag of ze rekening houden met Bluetooth-straling ook even in een app-groep met mede-mama’s en de reacties stroomden al snel binnen: “Is het schadelijk dan?” “Nooit over nagedacht.” “Ik vermoed dat geen enkele straling goed voor je is, maar ook onvermijdelijk. Als het je telefoon niet is, dan is het wel de straling in de buurt van grote zendmasten. Ik denk dat het onmogelijk is om je kind daartegen te beschermen.” “Wij gaan daar hetzelfde mee om als met knakworsten en rijstwafels.” – die schijnen namelijk ook heel slecht voor kinderen te zijn  😉  en “Dood gaan we toch wel, we hoeven ook weer niet overal rekening mee te houden.” Dit was eigenlijk de algemene tendens en de mama’s hebben meestal de Bluetooth op hun apparaten toch uitstaan, omdat het je batterij snel leeg trekt. Laat in de reacties vooral weten hoe jij erover denkt, ik ben benieuwd!

Crashtest en ervaring met de Aftershokz

De Trekz Titanium Mini beschikt over een titanium-frame voor optimale flexibiliteit en duurzaamheid en zou daardoor volgens de fabrikant goed beschermd zijn tegen kindergeweld. Dat vraagt natuurlijk om een crashtest! Ik vroeg mijn dochter om de koptelefoon op de grond te gooien en te kijken of hij het nog doet. Het resultaat kun je zien in onderstaand crashtest filmpje.

Er was ook verder niets aan het apparaatje te zien. Overigens is de Aftershokz bedoeld voor kinderen vanaf een jaar of 8, mijn jongere dochters van 4 en 6 hadden dan ook last van afzakken bij gebruik. Mijn eigen hoofd is ook niet groot en ook bij mij zakte hij af als ik in beweging was. Bij stilzitten blijft de koptelefoon goed op z’n plaats.

Zo hoor je hem dus te dragen: over je oren!

Update: wat een BLUNDER! Je moet de koptelefoon dus over je oren hangen en dan blijft hij wel goed zitten, wij hebben hem verkeerd om gedragen. Hier het plaatje van hoe het hoort!

De techniek

Het ‘pairen‘ van de Aftershokz is heel eenvoudig: de Bluetooth aanzetten van het apparaat waarmee je hem wilt gebruiken en dan 5 seconden een knopje indrukken. Als het gelukt is knippert het lampje. Op de koptelefoon zit een USB-aansluiting voor de oplader, een harder knop waarmee je hem ook aan kunt zetten en kunt pairen en een zachter knop.

Speciale technologie gaat geluidlekkage en omgevingsruis tegen. Met een volledig opgeladen batterij kun je minimaal zes uur draadloos muziek luisteren of telefoongesprekken voeren. De audiokwaliteit is goed: PremiumPitch+ zorgt ervoor dat muziek dynamisch wordt afgespeeld en telefoongesprekken kraakhelder klinken.

De Aftershokz Trekz Mini is in roze of grijs verkrijgbaar voor 149,95 euro. Aftershokz is verkrijgbaar op Aftershokz.nl en daarnaast bij RunToday, Runners World, Bever, Bol.com en BCC.

Gebruikt jouw kind weleens een koptelefoon? En wat kies je dan oortjes, een draadloos exemplaar of zo’n grote á la Party Piet Pablo?

Lees ook:

ScanCoaching: bizarre resultaten met een koptelefoon

Nieuwe Europa-Park-achtbaan ‘Voltron Nevera’

Nachtje museum? Techno DJ geeft show

Welke materiaalsoort kies je voor jouw smartwatchbandje?

Bluetooth Party speaker met LED-verlichting

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. jasper zegt:

  Onderstaande zinnen in het artikel spreken elkaar tegen, ik vind het trouwens de rijnste flauwe kul, bijna alle koptelefoons voor kinderen zijn on-ear modelen, en die staan er juist om bekent zeer slecht omgevingsgeluid te dempen.
  Heb jezelf wel geluisterd wat zij horen?, of trek je maar gewoon een conclusie?

  Wij zijn er nog niet helemaal uit. Een probleem bij de meeste koptelefoons is dat je kinderen geen omgevingsgeluid meer horen.

  Speciale technologie gaat geluidlekkage en omgevingsruis tegen.

 2. Myrthe zegt:

  Haha ik vroeg me al af waarom die bij jullie in de nek hing :P.

 3. Fleur zegt:

  Hier gaat steeds vaker (op mijn verzoek) de koptelefoon op. Lijkt mij wel handig dat ze meer bewegingsvrijheid hebben, zonder draadje

  1. Marijke zegt:

   Hier ook, zeker als ze met zijn tweeen, elk op een eigen apparaat door elkaar heen gaan zitten tetteren

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.