Wil jouw kind graag de beste zijn?

Wil jouw kind ook zo graag altijd de beste zijn? Dan is het soms moeilijk om toe te geven dat je iets niet weet. Of ergens stiekem toch helemaal niet zo goed in bent. Ik heb een dochter die deze dingen erg lastig vindt en we moeten haar dus leren dat het niet erg is om vragen te stellen, ze moet leren leren én zich realiseren dat het niet altijd even leuk is als je overal maar ‘de beste’ in bent. Een boek dat hierbij helpt is ‘Joris puzzelt een dino’.

joris puzzelt een dino leesboek

‘Joris puzzelt een dino’ is geschreven door Harmen van Straaten, bekend van onder meer ‘Hé wie zit er op de wc?’. Het verhaal wordt verteld in dichtvorm en is voorzien van aansprekende illustraties, maar wat ik al gezegd zelf heel fijn vind aan dit boek is het thema ‘de beste willen zijn’.  Dit boek is bedoeld voor kinderen van ongeveer 4 tot 6 jaar.

joris puzzelt een dino leesboek

Thema bespreekbaar maken

Het verhaaltje is op zich grappig, ook als je verder niets met dit thema hebt. Bij ons thuis heb ik dit boek gebruikt om ‘de beste willen zijn’ bespreekbaar te maken. Is het leuk als iemand alle antwoorden al weet en andere kinderen niet de kans geeft om mee te doen? Is het leuk als jij dingen gaat uitleggen die eigenlijk (in het boek) de juf had voorbereid? Is het soms niet beter om iedereen ergens bij te betrekken? Hoe kijken de kindjes in zijn klas als Joris alles beter weet?

joris puzzelt een dino leesboek

Het verhaal zelf is natuurlijk zwaar verzonnen, mijn kinderen snapten ook wel dat je je niet zomaar in een museum kunt verstoppen. Én dat je papa en mama heel erg ongerust worden, wanneer je plotseling een avond niet thuis komt. Zo zitten in het boek nog meer dingen waarover je met je kinderen kunt praten. Hoe is dat? Waarom doet hij dat? Wat vind jij daarvan? En is Joris eigenlijk wel zo goed als hij denkt?

joris puzzelt een dino leesboek

Wat vonden wij van dit boek?

Als voorlezer vond ik Joris puzzelt een dino lekker weglezen. Het verhaaltje is spannend en grappig, ook door de illustraties natuurlijk. Mijn dochters hebben geboeid geluisterd en meegedacht over de vragen die ik stelde (bij de 2e keer voorlezen). Net als ik waren ze toch wel een beetje verbaasd over de acties van Joris. Het boek is bovendien zo geschreven dat de 3e groeper het zelf kan lezen. Aangezien het een thema is waar wij thuis qua opvoeding mee bezig zijn, ben ik erg blij met dit voorleesboek. Leuke aanwinst voor onze boekenkast!

Bij bol.com kost Joris puzzelt een Dino 13,99 euro.

Lees ook:

Is één van jouw kinderen ook uitermate competitief? Of speelt dit thema bij jullie niet?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Verena zegt:

  Ik kan me zeker voorstellen dat dit lastig is voor kinderen, omdat ze het nog niet altijd begrijpen. Goed om er op tijd bij te zijn!

 2. Hier speelt dit thema nog niet maar wat prachtig dat er een boek is over dit thema. En de illustraties zien er ook prachtig uit!

 3. Tof boek! Vooral om het bespreekbaar te maken. Het is niet erg om altijd graag de beste te willen zijn, maar ze moeten wel leren om met de tegenslagen om te gaan. Leuke blog!

 4. Lodi zegt:

  Absoluut goed en leuk om het op deze manier bespreekbaar te maken. Hier speelt het wel hoor en dan niet met sporten ouzo, nee onderling de twee jongens.

 5. Lonneke zegt:

  Leuk dat het boek zo goed aanslaat. Ik vind boeken geschreven in gedichtenvorm altijd erg fijn en merk dat het bij mijn dochtertje dan ook beter blijft hangen. Dit zou ook in de toekomst een boek voor haar zijn, nu al wil ze graag de beste zijn wat vaak ook voor frustratie zorgt.

 6. Melanie zegt:

  Klinkt als een erg leuk boek. Alleen de titel vind ik al leuk klinken.

 7. Dewi zegt:

  Leuk boek! Had er nooit eerder overgehoord. Soms vindt mijn kleuter dat inderdaad nog weleens lastig. Ik ga het onthouden

 8. S zegt:

  Wat een leuk boek! Het ziet er mooi uit in de vormgeving. Ook goed dat zo’n thema bepaalde punten bespreekbaar kan maken voor ouders en kinderen.

 9. Merel zegt:

  Klinkt erg leuk. Vind dat altijd fijn wanneer kinderboeken een thema hebben, dat levert vaak leuke gesprekken op met je kinderen.

 10. Nee totaal niet… Sterker nog, iets competitiever zou eigenlijk niet verkeerd zijn!

 11. martine zegt:

  Goed thema, dit kan soms heel lastig zijn voor kinderen. Het klinkt ook als een leuk boek!

 12. Nicole zegt:

  Hier speelt het thema nog niet, maar het lijkt me een goed boek om te onthouden voor over een jaartje (of twee).

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.