Juf Liesbeth over de Nationale voorleesdagen

Gisteren startte in heel Nederland de nationale voorleesdagen! Van 25 januari tot en met 4 februari staan weer heel mooie prentenboeken centraal. Op veel scholen, peuterspeelzalen en kinderdagverblijven wordt er zelfs een voorleesontbijt georganiseerd. En talloze bekende en minder bekende Nederlanders zullen hier aan meewerken door voor te lezen. 

Gastblog door Liesbeth Dorresteijn

voorleesdagenBelang van voorlezen

Deze dagen wordt er extra aandacht besteed aan het voorlezen. In Nederland is het bij de meeste kinderen wel gebruikelijk dat ze voor het slapen gaan een mooi verhaal te horen krijgen. Vaak voorgelezen uit een prentenboek of verhalenboek. Toch krijgt niet ieder kind deze fijne opvoedmethode mee. Er zijn in Nederland nog steeds veel mensen die zelf niet goed functioneel kunnen lezen en schrijven en moeite hebben om hun eigen kinderen voor te lezen. Naast het genieten van een boek, het momentje samen voor het slapengaan en het kijken naar de mooie platen biedt voorlezen nog veel meer voordelen. Kinderen die al op jonge leeftijd worden voorgelezen ontwikkelen gevoel voor taal. Ook hun woordenschat wordt uitgebreid en hun kennis over de wereld. En wie geniet er nu niet van die prachtige verhalen?

Prentenboek van het jaar: De kleine Walvis

Elk jaar worden er voor de Nationale Voorleesdagen prentenboeken uitgekozen die centraal staan. Het prentenboek van dit jaar is ‘De kleine walvis’ van Benji Davies. Een heerlijk boek over een jongetje dat samenleeft met zijn vader. Papa is visser en heeft weinig tijd voor het jongetje, daarom voelt hij zich wel eens eenzaam. Als hij op een dag een kleine walvis langs het strand vindt, wil hij vriendschap sluiten met de walvis. Maar of dat nu zo’n goed idee is? Benja Davies schreef en tekende dit verhaal en won er al diverse prijzen mee. In 2015 is het boek in het Nederlands vertaald door Edward van de Vendel.

Wat vind ik van De Kleine Walvis?

Ik vind het verhaal erg leerzaam en mooi en het biedt veel aanknopingspunten om met kinderen over vriendschap en gevoelens te praten. Ook heb ik voor in mijn klas, al de nodige activiteiten en knutsels gevonden om mee aan de slag te gaan naar aanleiding van dit boek.

prentenboeken

De prentenboeken top 10

De prentenboeken top 10 van de Nationale Voorleesdagen biedt heel veel variatie. Er zitten boekjes bij die geschikt zijn voor peuters zoals Klein Geitje kan alles enVan wie is die hoed?. Ook leuk voor peuters die zindelijk worden is het humoristische boek Hé, wie zit er op de wc? Dit boek met ‘poep en plashumor’ zal het bij de kleuters trouwens ook nog erg goed doen ;). De boeken Kleine blauwe truck,Berre is bijna jarig en Buurman Brombeer vind ik echt boeken die geschikt zijn om aan kleuters voor te lezen. En dan de boeken die nog wat langer met de kinderen meegaan zijn: Kom uit die kraan, Het boek zonder tekeningen en het prachtig geïllustreerde boek Lente, zomer, herfst, winter.

Het dametje uit groep 3 vond ‘Lente, zomer, herfst, winter’ het mooist.

Deskundige jury als kinderboekentestpanel

In de kerstvakantie paste ik een middag op de dochters van Marguerita, wat een feest! Ik was die week al het lesprogramma van de voorleesdagen aan het voorbereiden en had daarom al veel boeken bij de bibliotheek gereserveerd. Die konden we nu lekker bekijken en lezen! Allebei aan één kant van mij was het gezellig om even rustig te worden met een boek op schoot en te genieten van de verhalen.

En wat waren de favorieten? Kleuterlief koos voor het humoristische boek ‘Hé, wie zit er op de wc?’ Waar we alledrie trouwens erg hard om moesten lachen. En het dametje dat in groep 3 zit, koos voor het boek over de seizoenen. Want die was toch echt het mooiste en er was veel in te ontdekken.

‘Hé, wie zit er op de wc?’ was de favoriet van de kleuter.

Activiteiten in Bodegraven

Tijdens de voorleesdagen worden er op veel plaatsen allerlei activiteiten georganiseerd.  Ook hebben bibliotheken speciale acties. Voor de lezers uit Bodegraven en omstreken… wordt uw kind tijdens de Nationale Voorleesdagen lid van de bibliotheek (wat gratis is) dan krijgt uw kind een leuk knuffeltje van de kleine walvis cadeau. Ook wordt er in Bodegraven een leuke theatervoorstelling gegeven voor kinderen van 2 t/m 6 jaar: ‘de sneeuwpop, de kabouter en het schaap met de koude voeten’.

Andere kleuterboekentips:

Welk boek lees jij graag voor? 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Susan zegt:

    Ik lees (nog) niet voor, maar ik weet nog wel hoe leuk ik dat vroeger vond. Ik had ook zeker mijn favorieten!

  2. Ilse van Kreanimo zegt:

    Hier hebben ze favorietjes en kies ik af en toe gewoon zelf een ander omdat ze anders altijd hetzelfde boekje uit de rek nemen.

  3. Volgmama zegt:

    Verhaaltjes over poep en plas horen helemaal bij die leeftijden. Word hier ook vaak om gelachen. Leuk!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.