Mogen jouw kinderen buitenspelen met oudjaar?

“Gaan jullie maar even lekker buiten een frisse neus halen in de speeltuin,” zei ik tegen mijn dochters. Kon ik mooi even op zolder de was doen. Sta ik boven druk in de weer te zijn, hoor ik een knal… Shit! Vuurwerk! Niet bij stilgestaan! Snel mijn dochters weer naar binnen gehaald en ook morgen en op 1 januari mogen ze niet naar buiten. Hoe is dat bij jullie?

vuurwerk
Afbeelding: Shutterstock

Mijn dochters zijn 4 en 5 jaar en ik vind het dus bloedlink. Vanuit huis kan ik de speeltuin die om de hoek ligt ook niet zien. Je weet dat er rotjochies rondlopen die vuurwerk naar mensen en dieren gooien. Er zijn dus ouders die dat okee vinden. Dat hun kind de handicap van een ander op zijn geweten kan hebben. Of die het gewoon geen flikker kan schelen. Of die niet in de gaten hebben dat ze met vriendjes optrekken die over vuurwerk beschikken. Of zouden ze geen ouderlijk gezag hebben? Geen idee… Ik kan me zelf in ieder geval niet voorstellen dat je kinderen vuurwerk geeft zonder dat je er zelf bij bent.

Ben ik zo panisch?

Misschien ben ik wat panisch, maar na wat ik las op de lokale onraadpagina op Facebook weet ik dat ik de juiste beslissing genomen heb. Daar waarschuwde iemand dat haar zoon van 7 door een grote groep 12-jarigen was tegengehouden, waarna er vuurwerk naar hem werd gegooid. Jakkes! Gelukkig heeft hij niets behalve flinke schrik. Ook volwassenen gaven aan dat er vuurwerk naar ze werd gegooid zonder aanleiding. Heb ik ook eens gehad terwijl ik met mijn duokinderwagen boodschappen haalde :-(. Ooit had ik een collega die een oog miste, omdat hij er een vuurpijl in kreeg. Afgeschoten door iemand anders. En jaarlijks zie je op het journaal natuurlijk genoeg kindertjes die vingers, ogen en handen kwijt zijn…

Meningen van andere moeders

Wie laat zijn kinderen wel naar buiten? Ligt het anders als je kinderen groter zijn? Of is het afhankelijk van de buurt waar je woont? De kinderen die vuurwerk naar mensen gooien, hebben toch ook allemaal ouders… Wie zijn kinderen doen dit toch en durf jij wel je kinderen overdag naar buiten te laten met al dat vuurwerk? Ik gooide de vraag in de groep:

Mogen jouw kinderen vandaag en morgen buiten spelen?

Direct werd duidelijk dat de rotjochies met vuurwerk niet alleen voor mij een zorg zijn. Er kunnen dan ook echt nare dingen mee gebeuren. Er waren heel veel moeders die reageerden op mijn vraag, sommigen zijn net zo bezorgd als ik en anderen verwachten dat het zo’n vaart niet zal lopen.

Merel: “Onze oudste is 10, de andere twee zijn nog te klein en hou ik zolang het even kan binnen. June mag naar buiten als ze wil, maar natuurlijk alleen zolang het echt licht is en ze uit de buurt blijft van groepjes met vuurwerk. Maar ik vermoed dat ze zelf de behoefte niet echt zal voelen om op pad te gaan (gelukkig!). Ze heeft een hekel aan vuurwerk en vooral die keiharde knallen, die we nu al dagenlang horen.”

Fleur: Mijn oudste (8 jaar) zou ook wel naar buiten mogen, maar vindt het zelf veel te eng, al die knallen. Gelukkig wonen we naast een vuurwerkvrije-zone, dus dat scheelt wel. Mijn jongste houden we lekker even binnen, maar die vindt het nu toch te koud buiten.”

Judith: De oudste van 10 wilde inderdaad vandaag naar buiten met een vriendinnetje, maar vindt het veel te eng. De klappen gaan de hele dag door, en je zal maar net zien. Bij het vriendinnetje werd vorig jaar de voordeur eruit geblazen, dus hoe veilig je nog thuis zit?”

Saskia: “Liever niet of echt onder toezicht.”

Barbara: “Het is hier nog vrij rustig, maar zodra het begint te knallen: naar binnen. 1 januari sowieso niet zonder toezicht. Ze vinden al die troep op straat reuze interessant en dan van die net niet afgegaan vuurwerk zoeken?. Hoe krijg je mij panisch?”

Dhini: “Nee… de knalgeluiden vind ik best eng. Ik durf zelf niet en ben iedere keer weer geschrokken. Ik hou er niet van.”

Linda: “Hier blijven ze (2 en 4) ook gewoon binnen, ze vinden de knallen nu al eng. Vandaag gingen we wel naar Scheveningen, lekker naar buiten en morgen gaan we oliebollen bakken.”

Kelly: Onze dochter van 6 mag naar buiten om naar een vriendinnetje te lopen en verder laat ik haar niet alleen in de speeltuin spelen (die hier achter is). Er wordt hier nu al best veel geknald en daar heb ik het niet zo op. Gelukkig houd zij er zelf ook niet van en vindt ze het prima om alleen maar naar een vriendinnetje te lopen en verder niet.”

Linda: Hier is het nog lekker rustig en dus vandaag wel buiten gespeeld achter op het veld bij ons huis. Ze zijn beide 6 jaar trouwens. Morgen mogen ze van mij niet alleen buiten spelen. Als ze wel buiten willen spelen blijf ik erbij en als er door kinderen op het veld daar vuurwerk wordt afgestoken gaan we naar huis.”

Geertje: Buiten in de tuin wel ja, maar deze dagen even niet op het pleintje achter ons huis… ze zijn 5 en 7.

Stefana: Ja, als ze zelf graag wil. Maar ze vindt het nu te koud. Alleen bij ons voor. Ze is nu 4.”

Christa: We wonen autoluw. Er is weinig vuurwerk hier maar ik ben daarnet even gaan zoeken waar ze uithing. Ze is 7. Ze was binnen spelen. Als ze morgen buiten wil en dat is op het plaatselijke speelveldje, vind ik dat prima. Alleen ze mag tot een bepaalde hoogte spelen zodat ik of een van de moeders van de kindjes waar ze mee speelt haar kan zien.”

Tanja: Ja. Mijn zoon is 10 en mijn dochter is 7. Wij wonen in een jaren ’20-wijk in Den Haag. Druk, veel vuurwerk en we zijn het gewend. De kids weten heel goed wat ze wel en niet mogen of voor uit moeten kijken.

Marjo: Ja ze mogen naar buiten maar niet van het pad af, daar zijn ze te jong voor: nu 6, 5 en 3 de oudste twee mogen anders wel van het pad rond het huis maar nu even niet!”

Erika: Ja hier mogen ze wel buiten spelen (al willen ze dat niet met deze kou). Normaal mogen ze naar het speeltuintje verderop. Nu hou ik ze wel rondom het blok. Ze zijn 5 en 8.”

Of de kinderen naar buiten mogen nu er vuurwerkstunters rondlopen, hangt dus sterk af van de leeftijd en of de ouders zicht hebben op de speelplek. Veel moeders zijn in deze periode extra beschermend. Oudere kinderen worden wat vrijer gelaten, en dat is logisch.

Oh en wat wij dan binnen hebben gedaan vandaag?

Knutselen met klei, gel-a-peel en playmais, spelletjes, voorlezen, dansen… en mijn dochters speelden archeoloogje met een leuke speelset om zelf schat te zoeken. Lekker stoffig! Morgen gaan we naar de bioscoop, want er draaien veel leuke films.

En jouw kinderen? Houd je ze binnen? Beperk je waar ze mogen komen? Of mogen ze precies wat ze altijd mogen als ze maar voorzichtig zijn? Is er bij jou in de buurt veel overlast of valt het reuze mee?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Judith zegt:

    Nou uiteindelijk heeft de oudste om middernacht wel lekker buiten gestaan met de volwassenen, maar de rest van de dag gewoon thuis. Vandaag ook trouwens want het was hier echt nog vreselijk

  2. Tamara TS zegt:

    Wij mochten vroeger altijd gewoon door het hele dorp spelen op oudjaarsdag, maar toen was alles toch anders. Je hoorde eigenlijk nooit dat er met vuurwerk werd gegooid naar mensen of dieren. Tegenwoordig komen de raarste dingen voor, maar volgens mij is dat niet alleen op oudjaarsdag, maar het hele jaar. Toch valt het hier nog allemaal goed mee gelukkig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.