Leren kleien met Doopy

Kleien voor beginners is de nieuwste creatieve lijn van Ravensburger. Als merkambassadeur mocht ik deze Doopy lijn met mijn dochters proberen. Doopy is bedoeld voor kinderen van 3 jaar en ouder om de basisvaardigheden van creërend kleien te leren: balletjes rollen en aan elkaar plakken. Het is klei die niet uitdroogt en die je daarom in de doos kunt bewaren. Hoe werkt het?

Mijn dochters kozen de prinsessenset uit voor de review. In deze doos zitten 6 kleuren klei, 3 ondergronden met klei instructies, 1 mesje om de klei te snijden, een handleiding en 18 onderdelen waarmee je de figuurtjes afmaakt. De uitdaging van dit speelgoed zit in het leren opvolgen van bouwinstructies. Op de kleimat staat hoe je de klein moet snijden, zodat je er balletjes van de juiste grootte van kunt rollen. Dan moet je de kartonnen onderdelen zo in je kleifiguur steken dat het blijft staan. Best een motorische opgave al met al voor jonge kinderen.

5x Cadeauinspiratie: Groots uitpakken op pakjesavond?(Opent in een nieuwe browsertab)

De figuurtjes spraken mijn dochters van bijna 4 en 5 erg aan, hoe kan het ook anders met een prinsessenthema? Ook verkrijgbaar zijn sets met dinosaurussen, dieren uit Afrika, boerderijdieren en monsters. Ik vind het leuk om mijn kinderen zelf uit te laten zoeken hoe iets werkt, maar ze hadden – hoe eenvoudig het concept ook klinkt – toch wat hulp nodig bij dit knutselproject. De juiste verhoudingen van de klei, het aan elkaar kleven, uitleggen hoe je überhaupt een balletje rolt en dan nog zorgen dat het kleiwerkje blijft staan terwijl je de kartonnen onderdelen er in prikt…

61 Knutseltips voor luie moeders

Het handige van deze Doopy sets zijn de ondergronden met klei instructie. Ik had er weliswaar een knutselkleed onder liggen, maar de ondergrond volstaat ook om je tafel schoon te houden. Mijn dochters vonden het heel leuk om de kleistaven op het voorbeeld te leggen en dan proberen om op de lijntjes te snijden.

Feestje met de Play Doh cupcake celebration set(Opent in een nieuwe browsertab)

Het paardje in elkaar zetten zodat hij blijft staan.
Het paardje in elkaar zetten zodat hij blijft staan.

Ze zijn leuk bezig geweest en vonden het geen probleem om deze set samen te delen. Zo konden ze ieder 2 bouwinstructies uitvoeren. De jongste houdt erg van ontdekken met materialen en genoot erg van het kleien. De oudste genoot juist van het in elkaar puzzelen van de verschillende onderdelen tot een figuur.

DSC_0226 - Copy

In tegenstelling tot sommige andere kleispullen die we hebben, neemt Doopy weinig plek in. De doos op puzzel/spelletjesformaat past goed in de kast waardoor je hem eenvoudig op kunt bergen.

Cupcakes bakken van Super Sand(Opent in een nieuwe browsertab)

De werkstukken naast elkaar zetten en dan een verhaaltje spelen.
De werkstukken naast elkaar zetten en dan een verhaaltje spelen.

Conclusie

Wij vonden het een leuke kleiset, het is weer eens iets anders. Het karton is berekend op wat intensiever speelgebruik, maar je kunt het natuurlijk beter niet buigen als je het lang mooi wilt houden. Met een prijs van € 13,99 is het een leuk verjaarscadeau (of Sinterklaascadeau, als je de kosten wilt spreiden en al begonnen bent). Leerzaam wanneer je kind nog weinig ervaring heeft met het volgen van een stappenplan (een klei stappenplan is tenslotte heel anders dan duplo) en verhoudingen. Sommige kinderen vinden vrij spelen en zelf verzinnen moeilijk en dan is dit een leuk ‘werkje’, hoewel je er natuurlijk ook je creativiteit zelf op los kunt laten en gekke monsters of prinsessen bouwen die expres niet helemaal kloppen.

DSC_0231 - Copy

Doopy kun je onder meer kopen bij Bol.com, bijvoorbeeld via mijn affiliatelink.

Kijkje in Hasbro’s Sinterklaaspakhuis + vlog VitamineBritt(Opent in een nieuwe browsertab)

Wordt er bij jullie veel gekleid thuis?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Marieke zegt:

  Ik las al een review hierover op thuisleven. Dit lijkt mij zo leuk voor mijn dochter. Het staat op haar verlanglijstje voor haar 3e verjaardag 🙂

 2. Stefanie zegt:

  Lijkt mij wel handige klei! Hier kleien ze ook weleens, alleen dan zit altijd alles onder de klei. Haha

 3. Kim zegt:

  Hier heb ik een klei verbod ingesteld omdat mijn kinderen er totaal niet mee om kunnen gaan

  1. Marguerita78 zegt:

   Dat geldt bij ons alleen als papa thuis is, maar inderdaad, je vind het overal terug…

 4. Shannon Sheila zegt:

  Wat een leuke manier om te kleien! Ik kende dit helemaal niet. Ook weer eens iets anders dan zelf verzinnen wat je gaat maken en net zo creatief, want je moet wel passend ‘bijkleien’.

 5. Nathalie zegt:

  Wat grappig zo! Hier kleien we niet zo vaak.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.