Back to school met leuke leerboekjes en educatieve apps

Leerzaam speelgoed is wat mij betreft erg belangrijk. Vooral mijn oudste dochter heeft een ongekende leerhonger en ook de jongste – die deze week haar eerste schooldag heeft beleefd – wil steeds meer dingen weten. Deze vakantie maakten wij kennis met een aantal educatieve boekjes die aan deze leergierigheid tegemoet komen. Een boek om Engelse woordjes te leren en een boek om te oefenen met letters schrijven. Ik vertel je vandaag ook welke educatieve apps er op onze iPad staan.

Wat is er veel te zien in het boek van Woezel en Pip!
Wat is er veel te zien in het boek van Woezel en Pip!

Woezel en Pip kwamen met een nieuw boek: Mijn Eerste Engelse Woordjes. Aangezien we wat Engelse familie hebben, komt dit goed van pas. De interesse in Engelse woorden hebben de meisjes al. We zingen zo hier en daar weleens een liedje in het Engels, ze kunnen tellen in het Engels (dank je Dora), ze vragen weleens om woorden te vertalen en de oudste ‘verzint’ zelf gekke woorden en probeert haar zusje wijs te maken dat dit Engels is. Tuurlijk mop…

Thema prenten met Woezel en Pip in de hoofdrol

Anyweg, wat kun je van Woezel en Pip verwachten op dit gebied? Om te beginnen is het geen leesboek. Het is een boek vol mooie prenten van Woezel en Pip met overal Engelse woordjes erbij. Elke prent heeft een ander thema, strand bijvoorbeeld of piraten. Je kind kan benoemen wat hij ziet. En hoe zou dat in het Engels heten? Wanneer je kind al een klein beetje kan lezen, kan hij zelf proberen om de Engelse woordjes te zeggen. Daarna kun jij zelf met de juiste uitspraak komen.

Wat vonden de meisjes hiervan?

Mijn dochters zijn 4 en 5 jaar en houden wel van Woezel en Pip. Ik zing het liedje ervan ook vaak ’s avonds bij het naar bed brengen, dus dat is lekker herkenbaar. Als ze met dit boek bezig zijn, vinden ze dat erg leuk omdat je als volwassene er ook bij betrokken bent. Zelf hebben ze hem ook een paar keer zonder mij uit de kast gepakt, om met elkaar te lezen. Grote zus speelt dan jufje over haar kleine zus. En als ik zo meeluister, verbeter ik af en toe de uitspraak of beantwoord ik een vraag. De themaplaten in het boek bieden genoeg gespreksstof; er is veel te zien en dus in het Engels (en Nederlands) te benoemen. Ook erg leuk wanneer je je kinderen tweetalig opvoed, vanwege de plaatjes en het woordjes leren is het in mijn ogen geschikt voor (leergierige) kinderen vanaf 2 jaar. Voor mijn groep 3 dochter is de extra dimensie het naschrijven van de woordjes, om zo de andere spelling onder de knie te krijgen. Want nu ziet ze hoe je deze woorden echt schrijft, in plaats van het fonetisch schrijven wat ze nu doet. Dit is overigens ook voor Nederlandse woorden nog nodig, leren spellen. Pas vond ik een zelf gemaakt ‘gehijmenboek’, zo schattig.

Mijn eerste Engelse woordjes van Woezel & Pip is onder meer te koop bij Bol.com voor 8,99 euro.

Letters leren schrijven

Bij MammieMammie op de blog heb ik een schrijfboekje gewonnen. Erg leuk voor allebei de meisjes. Met uitwisbare stiften kunnen ze hierin letters overtrekken en zelf schrijven, om vervolgens weg te wissen en opnieuw te maken. Met alleen het wissertje blijft de stift nog wel achter, maar met een nat doekje krijg je de pagina’s wel goed schoon.

Het boekje 'Schrijf en herschrijf letters' heeft vrolijke plaatjes, waardoor het er gezellig uitziet.
Het boekje ‘Schrijf en herschrijf letters’ heeft vrolijke plaatjes, waardoor het er gezellig uitziet.

Hoe vinden de meisjes dit schrijfboek?

Beide dochters kunnen ook dit boek waarderen. Logisch, als kleuter van 4 en groep 3 kindje van 5 zijn ze precies de doelgroep. Ze leren op school van alles over letters. De jongste gaat meer letters leren herkennen, de oudste zal nu leren in welke volgorde ze schrijfletters mag maken. Die in het boekje waren niet helemaal goed vond ze. Op haar eerste schooldag had ze de M geleerd met eerst het ‘wandelstokje’. De basis voor aan elkaar schrijven (en in dit boekje zijn het wat meer de blokletters). En zij mocht op het bord een M maken, wat erg leuk was geweest. Ze deed het me even voor in het boekje, maar daarna moest het wel direct uitgewist want dat was nu juist zo leuk!

Letters schrijven is lastig aar leuk!
Letters schrijven is lastig maar leuk!

Welke educatieve kleuterapps gebruiken de meisjes?

Deze skills leren mijn kinderen overigens ook via verschillende apps op de iPad. Heb jij kinderen van 4 en 5 en zoek je educatieve apps? Ik deel meteen maar even wat er op onze iPad staat. Al deze apps hebben wij gratis kunnen downloaden!

 • Om te leren schrijven, hadden we er Lipa Mole op staan. Hiermee volg je met je vinger het molletje die de juiste schrijfvolgorde van een letter aangaf. Heel gaaf is ook Lipa Knight, voor het ruimtelijk inzicht. Je moet steeds een bruggetje zien te bouwen waar de ridder met zijn paard overheen kan
 • Afgelopen jaar hebben ze heel erg veel sQula Junior gespeeld, een leerzame app voor groep 1 tot en met 3. Op dit moment zijn we bezig met het reviewen van de app sQula Quiz voor kinderen van groep 4 tot en met groep 8, daarover later meer.
 • Voor het leren tellen hebben we Join the Dots, waarmee je puntjes moet verbinden. In sommige kleurboeken en vakantieboeken zie je dit soort lijnentrek opdrachtjes ook, bij Action heb ik een boekje gekocht waarmee je het abc kunt volgen op dezelfde manier.
 • Papa’s choice was het spel Montezuma Puzzle, dat het ruimtelijk inzicht stimuleert. Je krijgt hierbij bepaalde vormen die allemaal in de puzzel passen. De vraag is alleen hoe? Op hoog niveau is het ook voor volwassenen nog erg uitdagend!
 • Kunnen jouw kinderen al een beetje Engels? Die van mij nog niet echt, maar toch vinden ze Ready Jet Go erg leuk. Met deze app leren ze over de sterrenstelsels.
 • Engels leren is trouwens heel erg leuk met de uitgebreide app Fun English. In het gratis deel is niet alles beschikbaar, maar toch zie ik de meiden er leuke dingen mee doen. Ze leren kleuren, getallen, over fruit, dieren en nog veel meer. De leukste items vinden ze het spel waarbij ze de stem die het voorzegt moeten napraten. Dit wordt dan opgenomen en met jouw eigen gesproken tekst moet je dan raden wat het juiste woord was. Bijvoorbeeld ‘lion’. Ze leren hierdoor niet alleen het woord herkennen op een leuke manier, maar worden ook gestimuleerd om de uitspraak onder de knie te krijgen. Hilarisch als je ze tegen dat programma hoort praten! Ook heel leuk als ze zelf in een deuk liggen omdat ze hun eigen stem terughoren. Aanrader!
 • Muzikaliteit is weer een heel andere skill. Ik las pas een aanbeveling over Loopimal en heb dit gedownload. Erg leuk, hiermee kunnen kinderen op een grappige manier hun eigen concert maken.
 • Bobo Spelen staat ook geregeld aan. Hierin zitten ook leuke liedjes om dingen te leren, ook in het Engels. Deze app is ook lekker uitgebreid en natuurlijk met de herkenbare karakters uit het kleutertijdschrift Bobo dat ze hier graag lezen.
 • Rekenen oefenen beide meisjes met de app Quick Math Junior. Een klein deel van deze app is gratis en dat stuk spelen ze dus. Laat je niet door de titel misleiden, het is een Nederlandstalige app. Ze krijgen bijvoorbeeld een getal te zien en moeten dan net zoveel poppetjes in het treintje stoppen als dit getal.
Welke educatieve apps spelen mijn dochters?
Welke educatieve apps spelen mijn dochters? De jongste doet hier Bobo, de oudste is bezig met de sQula Quiz review.

En natuurlijk staan er ook wat apps op gewoon voor de leuk 😉 Die zal ik hier verder niet delen, maar als je op zoek bent naar interessante educatieve apps voor kleuters kun je hopelijk wat met dit lijstje!

Lees ook:

Zijn jouw kleuters ook enthousiast over leren schrijven en Engels leren?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Nathalie zegt:

  Leuk! Mijn oudste van 8 kan al een aardig woordje Engels.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.