Woezel en Pip abc memo en Woezel en Pip het grote abc

Het is vast geen geheim dat ik dol ben op boeken en spelletjes!
Als mama van een peuter en als juf van groep 3 krijg ik er nooit genoeg van. Toen Marguerita mij vroeg om twee items van Woezel en Pip, uitgegeven door Zwijsen, te reviewen was ik dan ook gelijk enthousiast!

Gastblog door Liesbeth Dorresteijn

Woezel en pip zwijsen

Waar ken ik Zwijsen van?

Met uitgever Zwijsen heb ik bijna iedere dag te maken. De methode die ik gebruik om de kinderen in mijn klas te leren lezen, Veilig Leren Lezen-KIMversie, is door hen gemaakt en uitgegeven. Bij deze methode horen veel boeken, leer- en spelmaterialen. Allemaal materialen waar ik graag mee werk en die bewezen effectief zijn. Ook biedt deze methode veel materialen voor leerlingen die al verder zijn in hun ontwikkeling of juist extra begeleiding nodig hebben.

Sinds een aantal jaren brengt Zwijsen ook materialen uit die voor thuisgebruik zijn. En… die naadloos aansluiten bij de leerlijnen op school! Als juf kan ik hier alleen maar blij mee zijn!

Woezel en pip zwijsen

Een boek is een boek, een spel een spel

Dit zou je zeggen. Toch zit er achter elk spel of boek dat Zwijsen uitgeeft een uitgebreide visie. Op de achterkant van het memo spel is te zien dat dit spel geschikt is voor kinderen vanaf 3 jaar. En dat taal en lezen gestimuleerd worden: de ontluikende en/of beginnende geletterdheid, het spelenderwijs ontdekken van letters en klanken, het oefenen van de letters en het vergroten van de woordenschat.

Woezel en pip zwijsen
Zo valt het mij meteen op dat er geen hoofdletters gebruikt worden in dit spel! Super! Want hoofdletters komen pas aan de orde in de lesstof van groep 4 en werken alleen maar verwarrend voor peuters, kleuters en leerlingen uit groep 3. Ook wordt er in de memo en in het boek gewerkt met klankzuivere woorden. Dit betekent dat de letters gebruikt worden zoals je ze uitspreekt.  Bijvoorbeeld de i in vis en niet een i in gitaar.  Ook zijn de meeste woorden kort, zodat kinderen die al een paar letters kennen, ze al snel zelf kunnen lezen. Bijvoorbeeld de woordjes lam, vis en kus. De x en y zijn lastige letters. Hiervoor hebben ze voor de woorden en plaatjes xylofoon en aquarium gekozen. Je kunt het spel spelen op plaatjesniveau, letterniveau of woordniveau. Goede woorden om je peuter te leren!

Wat vindt onze peuter ervan?

Boek

Onze peuter Lex wordt deze week 3 jaar. Zowel het boek als de memo zijn geschikt voor kinderen vanaf 3 jaar. Het boek wilde hij natuurlijk gelijk lezen. Zijn favoriete hondjes Woezel en Pip zijn altijd leuk. En daarom viel dit boek dan ook gelijk in de smaak. Lex vindt boeken lezen heerlijk en komt dan ook graag op schoot zitten voor een verhaal. Het benoemen van letters is nog wat vroeg voor hem, maar hij vindt het wel leuk om de letter l van zijn naam te zoeken en aan te wijzen. Dit deed hij dan ook gelijk! Hij roept dan dat het ZIJN LETTER is! Het boek heeft hij inmiddels meerdere keren gelezen en blijft leuk.

Memo

Voor de tweede verjaardag van Lex had ik wat spelletjes gevraagd. Zo begonnen we met Lotto van Nijntje en kleurentorentje. Lotto is gemakkelijk omdat je een kaart voor je hebt met plaatjes. Als je een kaartje in het midden van de tafel omdraait met hetzelfde plaatje als op jouw kaart, mag je het plaatje erop leggen. Dit had onze peuter snel door! Na een paar keer riep hij dan ook al dat het plaatje op de kaart van papa of mama hoorde. Naast het goede plaatje zoeken leren kinderen natuurlijk nog veel meer van spelletjes! Regels uitvoeren, op je beurt wachten, omgaan met winst en verlies en nog veel meer.

Ook kleurentorentje is erg leuk! Hierbij heb je een staafje, kralen en een kleurendobbelsteen. Je gooit de dobbelsteen en mag een gekleurde kraal op je staafje doen. Let wel altijd op dat kinderen kralen of kleine onderdelen van spelletjes niet in hun mond stoppen.

Memo was nieuw voor onze peuter. Maar je kan makkelijk beginnen! Zo kan je een de helft van de kaartjes gebruiken of eerst samen dezelfde zoeken zonder dat ze zijn omgedraaid. Al na een paar keer deden wij het spel met de normale regels. Lex vindt dit nog wel moeilijk, maar erg leuk! Aan het einde van het spel ‘meten’ we wie de hoogste toren met kaartjes heeft.Zwijsen heeft nog veel meer leuke en leerzame spelletjes uitgebracht met Woezel en Pip in de hoofdrol. Kijk eens op www.zwijsen.nl/thuisoefenen Ook bij bol.com zijn de producten van Zwijsen Woezel en Pip te bestellen!

Op het verlanglijstje voor zijn derde verjaardag hebben wij spelletjes van Haba gezet, Speelkwartiertje Krokoloko, jumbolino en ik kijk er naar uit wanneer we de eerste Smartgames kunnen gaan spelen!

Lees ook:


Nu ben ik benieuwd…. wat waren de eerste spelletjes die jullie met je peuter speelden?

Groetjes!!!!

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.