Voorlezen: overstap van peuter naar kleuter

Voorlezen, doe jij dat ook zo graag? Ik moet bekennen dat ik het tegenwoordig niet elke dag meer doe. In de baby en dreumestijd deed ik dat wel. De meiden worden groter en ’s avonds mogen ze kiezen: langer tv kijken en een liedje of voorlezen. De verhalen die ik nu voorlees duren ook een stuk langer dan toen ze kleiner waren. Welke boeken las ik eerst en wat lezen we nu?

1000 dingen boek

Baby

In de babytijd hield ik het voorlezen vooral bij Nijntje. En knisperboekjes en badboekjes lezen, kun je niet echt voorlezen noemen toch? Ook al noemen ze het bij Boekstart en de bibliotheek dan wel zo, ik vond het meer spelen. Toch zag het er wel heel wijs uit, een babytje al bladerend in een boekje. Mijn favoriet was Nijntje, de Toverfee.

grompel 

Dreumes

Toen er wat meer interactie was, begon ik met echt voorlezen. Eerst met kartonnen boekjes, zoals die van Eric Carle: Rupsje Nooitgenoeg, De Spin die het te druk had, Wil jij mijn vriendje zijn. Later of als de muppet in bed lag, las ik papieren boeken. Denk aan Jip en Janneke, de Bobbi-reeks (die is zooo leuk) en heel veel andere mooie boekjes die we in de loop der tijd verzamelden, zoals die over Liselotje. Tijdens de zwangerschap van nummer twee, was het voorlezen echt een fijn rust moment voor mijzelf en de dreumes (de dames schelen slechts 15 maanden). We waren verslingerd aan een boekje uit mijn eigen jeugd Tippie van Richard Scarry. Officieel heet ie geloof ik The Early Bird. We lazen hem keer op keer en hadden er ons eigen ritueel bij gemaakt. Het handige hiervan was, dat ik dit boek op een gegeven moment uit mijn hoofd kon reciteren.

“De zon gluurt door het raam van Tippie. Tippie hipt uit bed. Hij gaat naar de badkamer en wast zijn gezicht. Hij poetst zijn snavel en kamt zijn veren…”

borre 

Kleuter

Maar nu hebben we dus een leergierige kleuter in huis en een dreumes die ook van voorlezen houdt. Voor haar zijn de hiervoor genoemde boekjes allemaal nog erg leuk, maar ik merk dat ook zij meer geniet van de kleutergerichte boeken die we hebben. Toen het echt duidelijk was dat mijn kleuter Jip en Janneke minder interessant vond en ik zelf ook graag iets nieuws wilde, ben ik me gaan oriënteren op andersoortige boeken. Van een bevriende kleuterjuf kreeg ik leuke tips, dus toen ik een leuke aanbieding zag, toen ik weer een prijs gewonnen had, toen de Jumbo een kinderboekenkortingsactie had… uhm… de lijst wordt lang zo.

Maar goed, ik heb dus inmiddels een leuk voorraadje aan kleuterlectuur, laten we het daar op houden. Veel van de boeken uit de Jumbo actie liggen nog nieuw op zolder, in de Sinterklaasdoos. Zoals Saskia en Jeroen. Die moest ik hebben omdat ik zelf op de basisschool zo van die verhalen genoot. Het is een nieuwe druk, dus ik hoop dat de verhalen niet achterhaald zijn. En Ties en Trijntje omdat mijn vriendin die adviseerde. Dit soort bundels vind ik ideaal voor bedtijd. Elke avond een vervolg. Lekker herkenbaar voor de meiden. Soms lees ik ook overdag weleens een verhaal, maar over het algemeen zijn dit de bedtijd-boeken. Ook vanwege veel tekst op een bladzijde en één plaatje.

Wat lees ik met bedtijd voor?

bij uil thuis 

Wat lezen we overdag?

Beneden in de boekenkast staan andere boeken. Meer de korte verhalen met mooie prenten. Zoals het boek over de Grompel dat we een paar maanden geleden al op de blog behandelden, hij blijft leuk! Of ‘Het kind van de Gruffallo’ dat mijn kleuter als lievelingsboek mee naar school nam deze week in verband met kinderboekenweek. Voor de peuter lees ik vaak even snel een Bobbi boekje voor, op het toilet ligt bijvoorbeeld Bobbi op het Potje. En als we meer voor kletsen gaan, hebben we zoekboeken of bijvoorbeeld het 1000 dingen boek.

Wat leest de kleuter zelf?

Aangezien mijn kleuter druk is met lezen en schrijven, staan er in onze boekenkast ook enkele AVI leesboekjes voor beginnende lezers. We hebben verschillende niveaus. Ik kocht ze meestal bij Kruidvat en dergelijke in de aanbieding voor een paar euro. Daarnaast hebben we boekjes uit de Borre serie, waar ik eerder dit jaar een kwartaalabonnement op heb gewonnen. Ook liggen er enkele oude edities van Bobo.

Voor de toekomst ligt er ook al een stapel op zolder zoals ik zei. Foeksia de Miniheks bijvoorbeeld lijkt me een leuke volgende stap. Dat is net wat spannender en kan ze straks ook makkelijk zelf lezen als dat wat meer geautomatiseerd is.

Wat staat er in jullie boekenkast?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.