Leren lezen met behulp van Letterplons

Mijn zoontje Lucas van 6 is dit jaar gestart in groep 3. Met twee al wat oudere kinderen was is daar natuurlijk wel wat beter op voorbereid. Na twee jaar kleuteren is groep 3 een soort militaire leesexercitie. Voor de kerstvakantie worden al die letters erin gestampt en als ouders word je thuis niet alleen verwacht om het eten al om 17 uur klaar te hebben, want ze zijn MOEH, maar ook heb je vanaf dag één al de nobele taak om thuis ook met de letters aan de slag te gaan, want ja, het moet wel allemaal zo snel mogelijk beklijven.
Blog door Lisanne van Uunen

Zoals ik al zei, ik was voorbereid. Mijn filosofie is dat het oefenen thuis best prima is maar dat het vooral ook leuk moet zijn én blijven. Daarom kwamen de Letterplons hulpmiddelen van Zwijssen die we voor deze blog mogen reviewen op precies het goede moment voor de nodige afwisseling.

Een serie spellen om lezen leuk te houden

Letterplons klinkt niet alleen meteen lekker, het is ook heel erg leuk. Zowel voor kinderen als ouders trouwens. Je plonst samen met je kindje in een zwembad vol letter gerelateerde actiteiten die eraan bijdragen dat de letters beter blijven hangen. En juist dat automatiseren is natuurlijk waardoor het lezen steeds uiteindelijk steeds makkelijker wordt. Wij mochten drie Letterplons spellen testen en ik zal jullie even door onze ervaringen heen kletsen.

Woordmaker –  3 of 4 letterwoorden

Met de woordmaker legt je kind de associatie tussen een plaatje en het bijpassende 3 of 4 letter woord. Hier worden cijfers ook in geïntegreerd. Zien ze bijvoorbeeld de letter 5 dan zien ze daar ook drie lege vakjes onder. Bij elk vakje staat een symbool. Als ze de juiste corresponderende letter hebben gevonden, zien ze aan dat symbool gelijk of ze het goed hebben gedaan.

De plaatjes hebben verschillende thema’s. Lucas wil eerst een thema kiezen en dan het plaatje dat hem het meeste aanspreekt. Nadat we het de eerste keer samen hadden gedaan, pakt hij hem er nu ook zelf wel bij. Het handige is dat je hem ook rechtop neer kunt zetten, dat geef voor die kids letterlijk een andere dimensie dan iets plat of digitaal leren/ leggen. De letters van de woordmaker zitten op alfabetische volgorde dus daar krijgen ze onbewust ook wat van mee. Het middelste flipbordje heeft enkele en dubbele klinkers dus daar kunnen ze meteen veel meer woorden mee leggen.

Let er wel op dat er een misdruk is waar de letter a ontbreekt! (Die hadden wij namelijk.) Neem vooral contact op met Zwijssen als je die treft voor een vervangend exemplaar.

Kwartet –  Boom – Roos- Vis

Wij hebben zo’n twee keer in de week een vriendje of vriendinnetje te spelen. Waar dat met de ene combinatie vlekkeloos gaat, is het soms ook fijn als ze een beetje inspiratie van mama krijgen in het meedenken in ‘wat er gespeeld’ gaat worden. Deze mama probeert daarin mee te denken en wil vooral geen scherm opperen. Sinds we het letterkwartet hebben van de Letterplons serie probeer ik het regelmatig met een vriendje of vriendinnetje erbij te spelen. Niet alleen omdat ik kwartet leuker vind met meer dan 2 spelers, hoewel je dat natuurlijk ook kunt doen, maar ook om te zien wat dat doet met de onderlinge dynamiek.

Na een paar potjes kan ik zeggen dat de meeste meisjes het spel al wat makkelijker spelen, omdat ze bijna alle woordjes uit het spel al kennen. De jongens moeten nog wat meer zoeken en als je dan ook nog al die kaarten moet vasthouden en moet tellen hoeveel je er hebt wordt het bijna een echte hersenkraker 😊. Wel grappig dat Lucas spellen met zijn grotere broer en zus ook meespeelt, zelfs versies die helemaal nog niet geschikt zijn voor hem, maar dat hij hier toch echt wel bij na moet denken.

Omdat je best veel kaarten vast moet houden en hem dat soms verward, hebben we zo’n leuk plankje waar hij ze in kan prikken. Dit geeft wel wat meer overzicht. Los van het lezen speelt bij dit soort spellen natuurlijk ook mee of je tegen je verlies kunt enzo, conclusie, dat kan Lucas niet en omdat hij graag wil winnen frustreert hem dat iets meer dan de andere spellen uit de serie.

Magnetische letterdoos

Op de school van Lucas werken de kinderen ook met een letterdoos om woordjes ‘te leggen’. En hoe stoer is het dan dat je er thuis ook één hebt, en dan nog een magische letterdoos ook! Lucas vind hem super leuk. Hij gaat mee in de auto (want die letters vlieger toch niet door de auto) en de opdrachtenkaarten zijn heel divers, dat is afhankelijk van de kaart die je kiest en wijst zichzelf zonder hulp van papa of mama.

Bij de ene kaart leg je het hele woord, bij de andere alleen een letter en natuurlijk kun je die als ouder ook uitdagende maken door de woorden bijvoorbeeld ook nog hardop te laten lezen. Van de drie Letterplons spellen is dit voor Lucas wel de favoriet. Dat zal vast ook verschillen per kind  trouwens, dat magnetische heeft weer wat technisch en daar worden jongens natuurlijk al snel blij van, of ben ik nu te gender generaliserend? Gek (of goed?) dat we ons dat steeds vaker afvragen.

PLONS!

Eigenlijk is plons wel een leuke woordkeuze. Want leren lezen kun je wat mij betreft vergelijken met leren zwemmen. De één heeft het sneller door dan de ander, de één kun je in het diepe gooien, de andere vertrouwt het liefste wat langer op zijn kurkjes. Voor ons is Letterplons in ieder geval een leuker extra zetje in het proces van het leren lezen.

En daarbij wil ik wel echt benadrukken dat ik van mening ben dat het proces van leren vooral leuk moet zijn om het lezen op latere leeftijd ook leuk te houden. Bij mijn oudste is dat niet helemaal gelukt. Daar was het oefenen echt een moetje, waren er ook geen leukere hulpmiddelen of digitale hulpmiddelen. En omdat die trein maar door dendert, levert dat al snel frustraties op bij de kinderen maar ook de ouders. Want laten we nou eerlijk zijn, als ouder heb je ook echt heel veel geduld (en TIJD) voor nodig om dit te kunnen begeleiden.

Dat maakt dat ik het heerlijk vind om ook wat anders uit de kast te kunnen pakken dan de boekjes van JUF IS LIEF. Ja, juf is LIEF, en herhaling is de kracht van het leven maar verandering van spijs doet eten. (niet gesponsord door het Nederlandse spreekwoordenboek).

* er staan affiliatelinks in dit artikel om de hostingkosten van deze blog te dragen, kost jou niets extra maar mocht je iets bestellen dan ontvangen we een paar cent van je bestelbedrag

Hebben jullie leuke letterspelletjes in huis?

Lees ook:

SmartGames: je kinderen uitdagen op een leuke manier

Letters leren is een eitje

Schrijfletters, we did it wrong

Groep 3: Vakantie leesbingo met fotochallenge

Review: Familieklets kwartetspel

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.