Mycelia: deckbuilding bordspel in de paddenstoelen wereld

Paddenstoelen staan centraal in Mycelia, een deckbuilding bordspel van Ravensburger. Het spel draagt het Keurmerk Speelgoed van het Jaar, want het was één van de 3 winnaars in de categorie Familiespellen tot 12 jaar. Je kunt het je kinderen leren vanaf een jaar of 9. Als ze met Pokémonkaartjes overweg kunnen kan dit spel ook. Maar het speelt heel anders!

mycelia
Eindelijk kon ik wat tijd vrij maken voor de kinderen en konden we het spel Mycelia spelen, dat hier al maanden lag te wachten op een review…

Wij kregen deze herfst een leuk perspakket toegestuurd met dit spel er in, maar spelen was er nog niet van gekomen. Voor de regels moet je wel eerst even zitten, omdat het zo anders speelt dan anders. Het doel? Duik in de wondere wereld van Mycelia. Breng de magische dauwdruppels uit je bos naar de Tempel van het Leven. Stel een team samen van wonderlijke wezens om je te helpen met je missie. 

mycelia pakket
Erg leuk met stickers, snoepjes, chocolademelk en een kaarsje.

Het duurde even voor we eindelijk tijd hadden om de regels te lezen en dit leuke spel daadwerkelijk te spelen, maar het lonkte wel vanwege de ontzettend mooie vormgeving. De dauwdruppels, de schattige paddenstoelenmannetjes, de speelborden… 

mycelia
De karakters op de kaarten zijn echt supercute.

Op dit moment zitten we nog in de ‘basisvariant’ fase, maar als we vinden dat we kunnen promoveren zijn er extra spelregels en spelonderdelen beschikbaar. Je kunt het basisbord omdraaien en je kunt zelfs een variant kiezen waarbij je dit spel in je uppie speelt. Handig als er niemand mee wil doen. Ook de basisvariant is al heel leuk, maar wel goed om te weten dat je dus meer kunt als je daar aan toe bent om het interessant te houden.

mycelia

Hoe speel je Mycelia?

Voor een volledige uitleg moet je even het spelregelboekje erbij pakken, maar hier een korte samenvatting. Elke speler heeft een bos, een eigen basis kaartendeck waar je mee start en er ligt een constructie waar je de dauwdruppels die je wegspeelt van je eigen bord naartoe teleporteert. Er zijn bladeren met verschillende puntenaantallen er op: dit is de valuta in het spel. Het geld. Het speeldoel is om als eerste al je dauwdruppeltjes weg te spelen. 

Op de startkaart staat waar elke speler (voor iedereen hetzelfde) zijn dauwdruppeltjes mag plaatsen. Je begint allemaal met je eigen startkaarten en kunt er met je bladeren kaartjes bijkopen om sterkere zetten te kunnen doen. Op een bepaald moment ligt je bostempel ‘vol’ met blauwe dauwdruppeltjes en moet je hem ronddraaien. Er verdwijnt dan een groot aantal druppels uit het spel, maar iedereen moet ook weer een paar nieuwe druppels op zijn bord plaatsen. 

De kaartjes in je kaartendeck vertellen welke acties je kunt nemen en deze keren steeds weer terug. Soms hebben ze ook invloed op andere spelers. Als je het spel eenmaal doorhebt, wijst het zich eigenlijk vanzelf. Dan kun je nadenken over de juiste strategie van dauwdruppels verplaatsen op basis van de vermoedelijke kaartjes die je zult trekken uit je deck. 

mycelia
De tempel met dauwdruppeltjes.

Wat vinden wij van Mycelia?

Het was even wat leeswerk en we hebben de gevorderden variant dus nog niet bekeken, maar het is een erg leuk spel vol uitdaging. De gameplay is anders dan anders en dat maakt het voor ons als spelletjesliefhebbers erg interessant. Bovendien ziet het er heel mooi uit en is het een ‘lekker gevoel’ om de dauwdruppeltjes te verplaatsen. Het lijken toch een soort edelsteentjes. Mijn dochters waren na afloop enthousiast, ik ook, na de eerste speelbeurt hadden we door hoe het ging en verliep het steeds soepeler. Wanneer je doorhebt hoe het werkt, kun je vooruit denken over hoe de dauwdruppels vlot te laten verdwijnen.

Je kunt Mycelia onder meer kopen bij Bol.com voor 31,50 euro. (Affiliate linkje, kost je niets extra om er op te klikken maar het helpt deze blog enorm.) Je speelt met 1 tot 4 spelers vanaf 9 jaar. Hoe lang we ongeveer gespeeld hebben? Met het lezen van de spelregels en het eerste potje zijn we ongeveer 2 uur zoet geweest gok ik, volgende potjes zullen dus sneller verlopen. Ik gok ongeveer 45 minuten.

Wat is jouw favoriete bordspel?

Lees ook:

4 bijzondere paddenstoelen

Op paddenstoelen speurtocht

Speelgoed van het Jaar 2023

In spel Evergreen maak je je eigen biotoop

Dobbelspelletjes Qwixx en Clever

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.