Hoe gaat dat komende winter met de energie?

Hoe gaat dat komende winter met de energie? Een hot topic. De topman van het IEA (Internationaal Energieagentschap) liet eerder dit jaar al weten dat hij verwacht dat er mogelijk een stijgende gasprijs aankom en er dus  snel werk gemaakt moet worden gemaakt van projecten voor duurzame energie. Lees: sneller vergunningen voor duurzame energieprojecten. Dit las ik in een persbericht van de Vastelastenbond. Ik praat je even bij qua persberichten nieuws over dit onderwerp. 

Zonnepanelen heeft dat zin?

De kosten zonnepanelen zijn best flink, ik was zelf dan ook blij dat de woningcorporatie mijn huis deze duurzaamheidsronde wel meenam en ik dus sinds januari 5 panelen op het dak heb liggen. De servicekosten gingen hierdoor wel met 17 euro per maand omhoog. Kijk ik echter in de Vattenfall app dan zie ik wel een klein verschil in de zomermaanden, met de hoge energieprijzen van begin dit jaar maakte ik – tot in april mijn contractprijzen veranderden – niet echt ‘winst’. Even een voorbeeldje: in maart 2023 kwam ik inclusief teruglevering op 104kWh (95 kWh minder dan een jaar eerder) maar was ik 71 euro meer kwijt aan stroom. Zonder de panelen was de stroomrekening echter nóg hoger geweest. Dus wel de moeite waard, ook al is er geen landelijke subsidie zonnepanelen meer soms kun je als particulier op gemeentelijk niveau nog iets terugkrijgen voor verduurzaming van een pand. En er zit geen BTW meer op per 2023!

Karwei komt dit najaar met hoogpolige zachte vloerkleden en fluwelen poefjes. Een vloerkleed haalt de kou van je enkels. Foto: Karwei

Noodfonds, geldt dat nog?

De overheid is gestopt met energiemaatregelen die jou als consument ontlasten. “Zonder noodplan komen mogelijk miljoenen Nederlanders in de financiële problemen, omdat zij de energierekening niet meer kunnen betalen”, zegt de directeur van de Vastelastenbond. “Pas ‘als de hemel naar beneden komt’ reageren, is te laat. Dan zitten miljoenen Nederlanders met grote schulden en trekt de burger in deze tijd van oplopende kosten wederom aan het kortste eind.” Enkele energieleveranciers delen de zorgen van de consumentenorganisatie. Het Tijdelijke Noodfonds Energie is door een aantal energiebedrijven uit voorzorg al gevuld met 20 miljoen euro. Energiebedrijven zien bij veel klanten de betalingsachterstanden oplopen. Daarbij blijken verplichte warmtepompen voor mensen die de cv-ketel moeten vervangen ook niet voor iedereen een oplossing.

Warme kleuren voeren de boventoon, in deze keuken zie je de Flexa Kleur van het Jaar 2024 Sweet Embrace. Foto: Flexa Kleurentrends 2024 – flexa.nl

Zelf zuiniger met gas

De woontrends die merken met me delen laten veel warme kleuren en zachte materialen zien, al doet een kleur misschien niet zoveel voor je energierekening.

Natuurlijk kun je net als afgelopen jaar zelf iets zuiniger doen met gas. Ik schreef al over de Ecostoof waarin je langzaam eten kunt garen. Zij hebben een nieuw kookboek met slow cooking recepten gelanceerd getiteld “Vegan uit de Ecostoof”.

Inmiddels heb ik toestemming gekregen van de woningcorporatie om eventueel elektrisch te gaan koken. Daarvoor moet ik dan zelf een elektriciteitsleiding laten aanleggen en natuurlijk een inductieplaat aanschaffen. (En nieuwe pannen, laten we dat niet vergeten.) Wist je dat IKEA per januari 2024 helemaal stopt met de verkoop van gaskookplaten in Nederland? In plaats daarvan gaat de woonwinkel zonnepanelen met installatie verkopen…

Je kunt je woning nóg beter isoleren, maar waar ik zelf in de bouwmarkt informeerde naar isolerend folie voor de ramen begreep ik later van een bezoekende energiecoach dat dit geen enkel effect zal hebben in mijn huis: ik heb al dubbelglas. Wat de radiatorventilator gaat doen qua gasverbruik kan ik nu uiteraard nog niet zeggen.

Het afgelopen jaar is mijn elektriciteitsverbruik in ieder geval flink gedaald nu ik dat zelf opwek. Met thuiswerken kun je lekker overdag je was, vaatwas of ventilator laten draaien als de zon schijnt, maar in de winter zal een warm kantoor ook belangrijk zijn.

Stoov_outdoor_warmtekussen
Foto: Stoov

Mijn Tofvel pantoffels zorgen voor warme voeten, ik heb aangename dekentjes op de bank waar we lekker onder kunnen kruipen. Waar ik die bank zowel indoor als outdoor nog elektrisch mee zou kunnen verwarmen, zijn de warmtekussens van Stoov. Onlangs bij een sjiek outdoor diner De Maaltuin maakte die onze zitplek ook al wat aangenamer. Naast warmte zitkussens heeft dit merk ook warmtedekens aan het assortiment toegevoegd.

Kaarsjes geven sfeer, maar vanwege mijn luchtwegen laat ik die liever niet te lang branden want dan krijg ik het benauwd. Elektrische kacheltjes zijn minder sfeervol, maar wel een interessante optie voor kleine ruimtes als mijn kantoortje wanneer ik op gas wil bezuinigen. Mits uiteraard de prijs van elektriciteit dan wel laag blijft, want zoals je eerder in dit artikel las was die prijs ook belachelijk afgelopen winter waardoor elektrisch stoken geen besparing was geweest.

Nou tot zover het energienieuws! Heb jij nog leuke aanvullingen? Zaten er tips tussen waar je iets aan hebt?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.