Tips om financieel gezond te worden

Als we spreken over gezondheid, dan denken we vooral aan ons lichaam. Ons lichaam voorzien van de juiste voedingsstoffen, voldoende beweging en voldoende slaap. Gezondheid staat echter voor alles wat met het leven te maken heeft. Wat ons een comfortabel en prettig leven oplevert. De financiële situatie speelt hier een grotere rol in dan je nu misschien denkt.

Je kunt financieel gezond of juist ongezond leven. Bij een ongezond financieel leven denken we aan overmatig online shoppen, impulsaankopen en andere ongunstige gewoontes die het onmogelijk maken om comfortabel te kunnen leven. Maar hoe kom je hier vanaf? Wat heb je nodig om financieel gezond te leven.

Niet alles is zwart-wit

Voordat we een aantal handige tips delen, is het eerst belangrijk om te beseffen dat niet alles zo zwart-wit is als het lijkt. Zo heeft geld lenen voor veel mensen een slecht imago. Als je geld leent, dan kan je vast en zeker slecht met geld omgaan. Een of meerdere leningen op je naam zegt echter niets over of je wel of niet financieel gezond bent. Soms ontkom je er niet aan om te lenen en is dit juist een investering.

Dat geldt ook voor schulden. Want wanneer spreken we van schulden? Bijna iedereen met een koopwoning beschikt ook over een hypotheek. Een eigen woning wordt gezien als een luxe. Maar ook hierbij heb je een schuld opgebouwd. Daar praat echter niemand over.

Dat komt omdat er schulden zijn die uiteindelijk ook iets opleveren. Dit is belangrijk om te begrijpen. Zo kun je ook financiële gezondheid beter begrijpen.

Krijg de financiën op orde

Allereerst is het belangrijk om de financiën op orde te krijgen. Er zijn genoeg mensen die maandelijks lukraak uitgeven en af en toe een snelle blik op de bankrekening werpen om te zien of er nog voldoende aanwezig is. Het is echter slimmer om een huishoudboekje bij te houden. Zo zie je precies wat er elke maand binnenkomt en ook wat er uitgegeven wordt. Dit biedt niet alleen de mogelijkheid om op bepaalde punten te besparen, maar ook om bij te houden hoeveel ruimte er maandelijks aanwezig is. De ene maand kan dit bedrag gespaard worden, de andere maand wordt het gebruikt. Zo zal er in de decembermaand hoogstwaarschijnlijk het minst worden gespaard. Als je weet wat er maandelijks kan worden uitgegeven en je hier meer inzicht op hebt, leidt dit tot een onbezorgd financieel leven.

Bouw een financiële buffer op

Vergeet ook niet om een financiële buffer op te bouwen. Volgens Nibud is het voor gezinnen met kinderen raadzaam om minimaal 5.000 euro te sparen. Dit geld dient gebruikt te worden voor onvoorziene uitgaven. Denk bijvoorbeeld aan een grote reparatie van de auto of het huis, huishoudelijke apparaten die stuk zullen gaan of andere onverwachte dingen die veel geld kunnen kosten. Dankzij een financiële buffer ben je in staat om die klappen op te vangen en veroorzaken deze geen grote financiële problemen. 

Lees ook:

Heb jij het allemaal goed op orde denk je?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.