RTW ofwel ready-to-wear modeguide

Ken je de term Ready-to-Wear of de afkorting ervan: RTW? Of op zijn Frans: Prêt-à-Porter? Wat is de betekenis van Prêt-à-Porter of Ready-to-Wear en hoe koop je deze kleding? In dit artikel lees je hier alles over. Prêt-à-Porter staat voor kleding die in oplage geproduceerd wordt in plaats van maatwerk, en die direct klaar is om te dragen. Het gaat dus niet om maatwerkkleding.

Hoewel RTW kleding dus niet op maat gemaakt wordt, moet Ready-to-Wear fashion wel goed zitten. Hier ligt voor de designers een uitdaging, maar ook voor jou als klant. Met deze Ready-to-Wear Fashion Guide krijg je tips om makkelijk de mooiste kleding te kopen. Tot slot volgen nog wat weetjes over opleidingen en professionaliseren in mode.

Tips bij Ready-to-Wear kleding kopen

Als je in winkels kleding koopt is passen belangrijk om de juiste maat te vinden. Steeds meer kleding is de afgelopen jaren echter alleen nog online te krijgen. Bij online kleding kopen, kun je niet vooraf passen. De eerste tip bij Ready-to-Wear kleding kopen, is om de maattabel goed te bekijken. Er bestaan maten zoals XXS, XS, S, M, L en een aantal XL maten. In de maattabel zie je steeds vaker uitgebreid staan wat van een kledingstuk de lengte en omtrek maten zijn bij bijvoorbeeld de taille, heupen en borst. Meet bij jezelf eens deze maten op; dit kan gewoon met een meetlint. Heb je een kledingstuk dat goed past en wat mooi afkleedt? Meet dan ook eens de maten van dit kledingstuk op.

Lees ook: Outfits of the Day: NED Dutch Fashion Design

Voorbeeld: satijnen jurken kopen

Je weet nu wat de term Ready-to-Wear, de afkorting RTW en de Franse term Prêt-à-Porter betekenen. Ook weet je meer over de maattabel. Tijd om wat je geleerd hebt in de praktijk te brengen. Als je kijkt naar satijnen jurken dan zie je de maten staan. Maar open ook de tabel met de measurements. Je ziet dan ten eerste dat de maataanduidingen in letters een equivalent hebben in een EU-maataanduiding. Daarnaast zie je dat deze maten een bepaalde afmeting hebben voor de borst, taille en heupen. Dit kan per kledingstuk anders zijn. Lees daarom per kledingstuk dit door en lees ook de omschrijving. Je ziet bij de betere kledingwinkels en webshops de maten van het model staan. Je kan daarmee inschatten hoe een kledingstuk bij jou zal staan.

Lees ook: Cozy days: we gaan voor makkelijke mode

Maxi, kort, met of zonder split, gemarkeerde taille en meer

Er is in Ready-to-Wear fashion heel veel keus. Bij kleding worden allemaal termen gebruikt. Bij een satijnen jurk kopen zie je bijvoorbeeld de termen maxi, kort, met of zonder split in de titel staan. Bij broeken kom je slim fit, regular fit, bootcut, high waist en zelfs termen als boyfriend jeans tegen. Hele leuke termen allemaal, maar maak jezelf bekend met de verschillende modellen. Zo koop je nog beter RTW fashion die jou goed zal staan. Door de vele keus is maatkleding al lang niet meer nodig voor sjieke gelegenheden, maar om goed passende en lekker zittende kleding te vinden kun je het beste een beetje een fashion styliste worden!

Lees ook: Hoe verloopt mijn styling workshop?

Verder lezen over fashion?

Wil je meer weten over kleding kopen of heb je misschien de ambitie om zelf een fashion styliste worden? Lees dan zeker ook de andere blogs over fashion en koop regelmatig een fashion tijdschrift. Merk je dat dit onderwerp je interesse heeft? Dan kun je ook overwegen er een cursus of opleiding in te doen. Er zijn veel aanbieders voor mode-opleidingen. Bekijk bijvoorbeeld deze pagina om een idee te krijgen hoe zo’n opleiding eruit ziet. Als je echt je carrière van fashion wilt maken, kun je ook een gespecialiseerde opleiding volgen zoals Artemis in Amsterdam aanbiedt. Dit is een vierjarige opleiding waarin je je echt gaat professionaliseren in mode. Tot slot is het leuk om te weten dat een opleiding in mode zowel op HBO als MBO-niveau gevolgd kan worden. Eerst een korte cursus of workshop volgen kan natuurlijk ook. Hierdoor is je verdiepen in mode voor vrijwel iedereen mogelijk. Wat ik zelf aan zou raden is een keertje de grote beurs Modefabriek bezoeken in de RAI in Amsterdam, heel inspirerend en je spreekt meteen veel mensen die in de mode werkzaam zijn.

Lees ook: Met deze opruimtips krijg je je kledingkast weer op orde

Heb jij een specifieke modestijl die je aanspreekt?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.