Met deze opruimtips krijg je je kledingkast weer op orde

Wie kent het probleem niet? Je kledingkast puilt aan alle kanten zo erg uit dat de deuren niet eens meer dicht kunnen. In de kast is het een rommeltje en alles ligt door elkaar. En dan gaat het bij mij niet om één kast, ook die kledingkasten van mijn dochters schreeuwen om actie. Te klein, dragen ze nooit, de stapel op de groei gekocht… Met de lente in aantocht en 2 verhuizingen die er aan zitten te komen, moeten we aan de voorjaarsschoonmaak. Opruimen die hap! 

Vorige week maakte ik een collegamama blij met kleertjes die niet meer passen. Geen puf meer voor verkoop. Oude setjes ondergoed heb ik aan de kleuterjuf gegeven en ook de sokkenmand daar moet ik doorheen. Sokken komen ze in de reservemand op school altijd te kort. De spullen moeten gewoon weg. Dan kunnen de papa van de meisjes en ik tenminste fatsoenlijk uitzoeken welke kleertjes met wie mee zullen verhuizen. Ik ontdekte bovendien in de flinke stapel op de groei gekochte kleertjes nog wat items die al direct in de kast van kleine zus moesten willen we er nog iets aan hebben. En dan mijn eigen rommelige kast… kan daar niet wat van weg? Vanaf nu moet die chaos in de kasten afgelopen zijn. Ga jij samen met mij aan de bak?

Versla de chaos in je kledingkast met de volgende methoden

Er blijken dus 3 verschillende opruimmethoden te zijn om dit probleem aan te pakken, waaruit je kunt kiezen wat het beste bij je past. Ik vind ze allemaal wel wat hebben.

De 3-krattenmethode

Bij deze methode ga je kledingstuk voor kledingstuk te werk. Dat houdt in dat je niet al je kleding op één dag hoeft te sorteren, maar bijvoorbeeld kunt beginnen met een ladekast en de dag erna je hangkast op orde kunt brengen. Voor deze methode heb je drie kratten of vuilniszakken nodig, die de volgende labels krijgen:

Krat 1: ”Houden”

Krat 2: ”Bruikbaar”

Krat 3: ”Weggooien”

Vervolgens sorteer je alle kleding uit de kast die je op wilt ruimen in de drie kratten. In krat 1 gaat alle kleding die je wilt houden. Deze gaat later weer terug in de kast. Kleding die je zelf niet meer wilt, maar die iemand anders misschien nog kan gebruiken, gaan in krat 2. Kleding die weggegooid kan worden, komt in krat 3.

5-S-methode

De 5-S-methode komt uit Japan en bestaat uit de volgende stappen:

1.         Scheiden:

Je begint met al je kleding uit je kast te halen en uit te sorteren wat je niet meer wilt bewaren.

2.         Sorteren:
In deze stap bepaal je het organiserend systeem voor je kast. Manden of lade-organizers kunnen bijvoorbeeld handig zijn.

3.         Schoonmaken:

Omdat je kledingkast nu helemaal leeg is, is het een mooi moment om de kast eens goed schoon te maken.

4.         Systematiseren:

Als je de kast volgens het nieuwe systeem hebt ingeruimd, maak je er foto’s van. Zo kun je nooit vergeten hoe je kast eruit moet zien.

5.         Standhouden:

Als het je lukt om je kast netjes te houden, hoef je hem nooit meer op te ruimen.

KonMari-methode

Opruimexpert Marie Kondo raadt aan om alles weg te doen waar je niet blij van wordt. Daarvoor moet je eerst alle kleding die je hebt op een grote hoop gooien. En dat zijn niet alleen je kleren uit je kledingkast, maar ook je kleding die in de kelder of op zolder ligt. Vervolgens sorteer je alle kleding in categorieën. Bijvoorbeeld bovenstukken, broeken enzovoort. Daarbij vraag je je bij elk kledingstuk af of het je gelukkig maakt en of je het nog wilt dragen. Als het antwoord daarop ‘ja’ is, kan het kledingstuk terug in de kast. Alle andere kledingstukken doe je weg.

Wat is jouw favoriete kledingkast opruimmethode?

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Tricorp zegt:

  Bedankt voor de tips! Ga het zeker proberen. Ik merk dat ik eigenlijk de helft van mijn kledingstukken niet tot nauwelijks draag. Ik draag bijvoorbeeld meestal een beperkt aantal kledingstukken naar werk. Terwijl er zo veel meer in mijn kast hangt.

  Groet,

  Anne

 2. chucky1012 zegt:

  Zeer handige tips om een garderobekast op te ruimen.
  Ik had weleens gelezen over het concept van marie kondo.

 3. Xenia zegt:

  Wat een handige tips, ga er zeker een paar toepassen!

 4. MarjonS zegt:

  Ik haal meestal alles uit de kast. En dan idd ook sorteren… te klein (weggeven) bewaren of in de “zak van max”.
  Een verhuizing is wel een goede reden om alles op te ruimen.

 5. Kool Family zegt:

  Juist, maar zo moeilijk soms om die dure kledij weg te doen, ook al draag je die zelden..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.