6 interessante natuuruitjes in Vlaanderen

Zoek je graag de rust van de natuur op? Houd je van bloemen en planten en wil je hier graag iets meer van weten? Wie op vakantie gaat in het Belgische Vlaanderen, kan met deze 6 uitjes zeker weten prachtige foto’s maken van bloemen en planten. Daarnaast is het genieten van een dagje weg met rust en natuurschoon. Welke plek heb jij al eens bezocht?

leuke natuuruitjes belgië

Plantentuin Meise

Plantentuin Meise vind je vlak onder Brussel. Je kunt hier werkelijk dagen zoet zijn en het is een uitstapje voor het hele gezin. Deze botanische tuin dateert van 1796 en is daarmee ouder dan het Koninkrijk België. Op het 92 hectare grote terrein vind je onder meer een collectie van 150 verschillende eikenbomen, een kasteel met toren uit de 12e eeuw, het grootste rozenherbarium ter wereld een zadenbank en nog veel meer.

plantentuin meise
Kasteel Bouchout.

In de Plantentuin kun je ruim 18.000 verschillende soorten levende planten bekijken, waaronder diverse zeldzame soorten. Je kunt de tuin met een gids bezoeken, maar er zijn bij de entree tal van mooie wandelroutes beschikbaar om zelf de tuinen te verkennen. Rolstoelen en bolderkarren kun je hier ook lenen.

plantentuin meise
In het Plantenpaleis.

Voor kinderen kun je de speurtocht ‘Op pad met Koning Amaryllo’ bij de wandelroute ‘Prille Lente’ van 2,5 kilometer of de ‘Zomerwandeling’ van 2,5 kilometer kiezen. Zelf ronddwalen kan uiteraard ook, maar met deze routes krijg je wel een paar hele leuke dingen te zien. Denk aan het Plantenpaleis met exotische soorten (en soms kun je op de enorme leliebladen je kindje tot 8 kilo fotograferen), het verwonder-je-voeten-pad van 1 kilometer lang, de enorme mammoetboom (de hoogste in de hele plantentuin) en natuurlijk loop je langs het Kasteel van Bouchout en het Houtlab waar je alles leert over verschillende houtsoorten.

Sierteeltmuseum Lochristi

Wie op de E17 de afslag neemt naar Lochristi/Beervelde ziet dat hij is aangekomen in een sierteeltgebied. Al zo’n 200 jaar probeert men in deze regio de mooiste Azalea’s te kweken. In de oude pastorie van Zaffelare is de historie van de sierteelt te bekijken in Sierteeltmuseum Lochristi. De tuin van 6500 vierkante meter is gratis te bezoeken dus ook perfect voor een picknick of gewoon een wandeling. 

lochristi sierteeltmuseum belgië

Wie liever een rondleiding met gids heeft om er iets van op te steken, kan voor 6 euro zo’n 1,5 uur alles horen over de technieken in de sierteelt, historische werktuigen, het mattenkot, de talloze bloemen- en plantensoorten in de tuin en vooral over Azalea’s, Begonia’s en Orchideeën.

Tuinen van Beervelde

Eens per jaar worden de prachtige Tuinen van Beervelde opengesteld voor publiek, meestal in mei. Dit is een tuinfeest voor het hele gezin met zo’n 240 exposanten en in 3 dagen tijd 20.000 bezoekers… De tuinen van dit kasteelpark zijn echter dusdanig groot (25 hectare), dat je van drukte niet veel last hebt, zo vertelde de Graaf Renaud de Kerchove, eigenaar van Beervelde, ons.

tuinen van beervelde belgië

Wij hadden het geluk vlak voor het event een privé rondleiding door de tuinen te krijgen met de Graaf himself, die duidelijk een grote liefde heeft voor alle bloemen en planten op het terrein. Het enorme park van Beervelde is aangelegd in 1783, indien je vooraf per mail je bezoek aankondigt is het soms mogelijk om hier te wandelen en dat is zeer de moeite waard! Je kunt uiteraard ook tegen betaling een wandeling met gids reserveren om bij te dragen in het onderhoud van dit schitterende landgoed.

tuinen van beervelde belgië

Een kasteelpark in Engelse landschapsstijl met aanzicht op de met Wisteria begroeide villa, zo mooi! Het koetshuis oogt als een kasteel en geeft vanaf de moestuin een prachtig aanzicht. Romantische vergezichten, een open water met lieflijke bruggetjes, glooiende weiden en kronkelende paadjes langs rhododendrons en andere bloeiende pracht…

tuinen van beervelde belgië

In de kelders van de villa is het werk van de inmiddels overleden moderne kunstenaar Roger Raveel te bewonderen. Deze maakte in de sixties prachtige, kleurrijke muurschilderingen waarvan je het gevoel krijgt er als bezoeker deel van uit te maken. Heel bijzonder!

Museumtuin Gent 

De historische stad Gent heeft tal van prachtige parken, maar een leuk adresje om aan te doen is de Museum- en Plantentuin van de Universiteit van Gent. De Plantentuin is gratis toegankelijk en fijn te combineren met een museumbezoek. In deze plantentuin kun je zo’n 10.000 verschillende soorten vinden. Er is onder meer een rotstuin en een arboretum, ook zijn er verwarmde en onverwarmde serres van in totaal zo’n 4000 vierkante meter. Reuzenwaterlelies, de exotische Baobab… er is van alles, maar buiten op een bankje genieten van het uitzicht op de vijver is natuurlijk ook heerlijk.

Floraliën

floraliën gent 2022Okee, misschien telt deze niet omdat het evenement slechts eens in de zoveel jaar in Gent wordt georganiseerd en de door corona uitgestelde editie in 2022 plaatsvond… maar toch… Lees je dit artikel in een jaar waarin het op de agenda staat? Dan is de Floraliën zeker een interessante plek om eens rond te wandelen en te genieten van alle pronkstukken die de top-plantentelers en bloemkunstenaars van België hier hebben neergezet. Lees hier mijn Floraliën verslag.

Villa Emma

Ken je het kunstwerk ‘Het Lam Gods’ van Jan van Eyck? Dit was dè inspiratiebron voor de eigenaren van Villa Emma aan de rand van Gent om alle 75 planten die er op zijn afgebeeld te verzamelen in hun tuin. (Eigenlijk 76 maar ze leggen je graag uit waarom er eentje mist.) De volledige plantenlijst en uitleg over de determinatie om welke planten het exact gaat, komt uit het boek Een wonderbaarlijke tuin, flora op Het Lam Gods (Paul Van den Bremt & Hilde Van Crombrugge). Dat was een klus, want klimaattechnisch konden veel soorten niet in dezelfde regio groeien destijds.

villa emma belgië

Een gegidste rondleiding door de tuin leidt je langs deze planten met uitleg waar ze op het kunstwerk te vinden zijn en andere interessante weetjes. Geneeskrachtige werkingen, historische verhalen… deze tuinliefhebbers zijn wetenschapper en hebben zich verdiept in de flora op het schilderij. Stel gerust al je vragen over bijvoorbeeld de Stinkende Gouwe, Wondklaver, Welriekende Salomonszegel of de Adamsappel. Je kunt in deze art nouveau villa ook overnachten, het is een Bed & Breakfast op 10 minuten fietsen van het stadscentrum.

Tijdens een bloemen- en planten persreis naar Vlaanderen mocht ik deze mooie, rustige plekken allemaal bezoeken en zoals je ziet zijn deze hotspots zeker het delen waard. Mocht je van wandelen houden en geen citytrip naar Gent willen doen, dan kun je overigens ideaal je vakantie boeken bij Roompot Eksel dat ligt tussen prachtige natuurgebieden in België vlak onder de grens met Eindhoven.

Ik ben erg benieuwd welke van deze locaties jij al eens hebt bezocht? 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.