Lekkerder slapen, zo doe je dat

Lekker uitgeslapen wakker worden, dat is natuurlijk prettig. Ik weet niet hoe het met jou zit, maar een goede nachtrust is niet bepaald vanzelfsprekend. Met jonge kinderen word je ’s nachts nogal eens gewekt en ook chronische ziektes zoals mijn eigen longcovid hakken er in: overdag heb je een dutje nodig maar dat is funest voor de nacht. Wat kan helpen om lekkerder te slapen? 

slaapcomfort

Zo is het bijvoorbeeld belangrijk dat je lekker ligt. Een goed bed met een fijn matras van goede kwaliteit zijn essentieel voor slaapcomfort. Is jouw huidige matras oud en/of simpelweg kwalitatief niet goed? Vervang deze dan door een nieuw matras. Wat comfortabel ligt, verschilt natuurlijk per persoon.

Matrassen met verschillende afmetingen

Wanneer je een nieuw matras wilt kopen, zul je ontdekken dat het aanbod groot is. Er zijn heel veel verschillende matrassen verkrijgbaar. De diversiteit van het aanbod heeft betrekking op de afmetingen, maar ook op de matrasvulling. Heb jij een mooi verlengd tweepersoonsbed en ben je nog op zoek naar een comfortabel matras voor dit bed? Kies dan bijvoorbeeld voor een verlengd matras van 160×210. Of ben je juist op zoek naar een fijn matras voor een eenpersoonsbed? Een andere optie is om in je tweepersoonsbed twee losse eenpersoonsmatrassen gebruiken. Het kan allemaal. Er zijn comfortabele matrassen in allerlei verschillende afmetingen verkrijgbaar. Welke afmeting moet jouw matras hebben? Vergeet niet dat wanneer je van formaat veranderd, het ook nodig kan zijn om allemaal nieuwe hoeslakens, moltons of zelfs een andere maat dekbed en overtrekken aan te schaffen. Ook de dikte van je matras of topper heeft invloed op het soort hoeslaken dat past.

>> Lees ook Twee op de vijf heeft slaapproblemen(Opent in een nieuwe browsertab)

Divers aanbod matrassen en toppers

De diversiteit van het aanbod matrassen is niet alleen in de verschillende afmetingen terug te zien. Ook als het gaat om de matrasvulling valt er genoeg te kiezen. Wie ’s nachts regelmatig bezweet wakker wordt, zal bij de aanschaf van een nieuw matras de temperatuurregulatie heel belangrijk vinden. Je wilt dat het vocht goed wordt afgevoerd. In dit geval is een matras met pocketvering een uitkomst. Deze matrassoort staat namelijk bekend om de goede temperatuurregulatie. En alle losse pocketveren vormen zich naar de stand van je lichaam, waardoor je comfortabel ligt. Maar er zijn ook andere soorten matrasvulling mogelijk. Zo kun je bijvoorbeeld ook kiezen voor een matras met een schuimvulling. Dit type matras vormt zich door de schuimvulling volledig naar je lichaam. Iets duurder in deze categorie is een matras van latex. Voorheen werden vooral matrassen met Bonellvering verkocht.

Op de website van de Consumentenbond kun je alles lezen over welke soorten matrassen er allemaal zijn. Zelf kan ik bijvoorbeeld echt niet slapen op een waterbed, dat beweegt teveel hoewel het lekker warm aanvoelt en dus ideaal voor koukleumen is. Sommige merken spreken ook over nasa-schuim etc. Vaak gebruiken ze verschillende materialen en lagen in een unieke combinatie. Ik slaap zelf het lekkerst op boxspringbedden met diverse matraslagen en daarbovenop een matrastopper. Dat is ook het handigste om te wassen: het tijk van een topper haal je makkelijker los dan van een complete matras. Een topmatras is een mooie aanvulling op jouw matras voor extra comfort. Bij PerfectHomeshop hebben ze zelfs een topper van 180×210. Lekker groot! Als ik ooit kan verhuizen naar een ruimere woning, zou ik graag mijn bed van 140 inruilen voor zo’n formaat waar je alle ruimte hebt, zelfs als er een kind of twee bij kruipt op zondagmorgen. 

>> Lees ook Slaaptips van de expert

Waarom slaapcomfort zo belangrijk is

Gaat jouw matras al lange tijd mee? Is het matras inmiddels wat doorgezakt of ervaar je rugklachten als je wakker wordt? Dan is de aanschaf van een nieuw matras serieus het overwegen waard. Een goede nachtrust wordt in de basis bepaald door een goed matras en het juiste hoofdkussen. Is je matras niet goed (meer)? Dan zal je nachtrust en hierdoor uiteindelijk ook de rest van je gezondheid eronder lijden. Onderschat het belang van een goed matras dus niet. Een kwalitatief goed matras draagt bij aan een optimaal slaapcomfort. En dat slaapcomfort is weer belangrijk voor je nachtrust. Vervang jouw matras dus tijdig door een nieuw exemplaar van goede kwaliteit. Meestal is dat na een jaar of tien.

>> Lees ook Het betere beterschapscadeau: moois voor de slaapkamer

Verder slaap je dieper wanneer je geen beeldschermen gebruikt voor het slapen gaan, de koffie en alcohol na 9 uur in de avond laat staan en even je hoofd leeg maakt zodat je niet in gepieker vervalt. 

Op welk soort matras lig jij nu?

disclaimer

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.