Ochtendje GGD: het Pfizer vaccin reageert op mijn longcovid (of andersom)

De griepprik groep is aan de beurt voor het vaccin. Heel prettig! Ik hoor van zoveel mede-longcovid patiënten dat ze opknappen en verbetering merken na hun vaccinatie, dat ik ontzettend uitkeek naar deze prik. Zou ik eindelijk mijn leven weer een beetje normaal kunnen oppakken? De dag doorkomen zoals het gros van de veertigers?

vaccinatie locatie

Vanmorgen om 8.35 uur had ik mijn afspraak bij de GGD in Gouda. Uit de griepprik groep stonden er nog niet heel veel mensen, er waren vooral veel ouderen die aan de hand van hun geboortejaar aan de beurt zijn. Na de toegangsrij vulde ik mijn gezondheidsverklaring in. Hierop gaf ik netjes aan dat ik afgelopen jaar behoorlijke bijwerkingen had van de cocktail griepprik + pneumokokkenvaccin: rode plekken, koorts en de arm waar het pneumokokkenvaccin was geprikt wilde ik er die avond het liefste afhakken zo’n pijn deed het. Gelukkig namen de klachten snel af en was ik na 2 dagen weer hersteld.

 

Bij de incheckbalie kreeg ik daarom een speciale sticker op mijn formulier en moest ik eerst langs de medische balie, voor ik mijn vaccin zou krijgen. Daar deden ze een ’30 minuten wachten’ sticker op mijn papiertje. Normaal moet je 15 minuten wachten na je prik.

30 minuten

Ik mocht wachten voor een prikhokje. Daar doe je alvast je jas uit, zoals op het bordje staat aangegeven. Als je aan de beurt bent word je door een medewerker gehaald en staan er 2 medewerkers in het prikhokje klaar. Je mag kiezen in welke arm je de prik wilt (en je mag geen foto’s maken).

Wachten op de ‘30 minuten ivm allergie’ plek

Vanwege mijn ’30 minuten sticker’ moest ik na de prik wachten op een medewerker, die mij naar de speciale wachtplek bracht voor mensen die mogelijk een allergische reactie konden krijgen. De andere mensen mochten in de rij voor koffie en op een ’15 minuten plek’ wachten. Voor mij werd de koffie gehaald. Er patrouilleerde iemand van het Rode Kruis die regelmatig controleerde of het nog goed ging met iedereen.

wachten na de vaccinatie

Ik kreeg na een minuut of 10 pijn aan mijn arm en begon er een beetje mee te zwaaien, zoals je ook tegen je kinderen zegt na een prik. Dat was natuurlijk verdacht en de man van het rode kruis vroeg of er een arts moest komen. Dat vond ik een beetje overdreven, maar ik kreeg wel nog een bakje koffie. De pijn nam wat toe over de hele bovenarm dus rond 10 over 9 haalde de meneer er toch een (gepensioneerde) GGD-arts bij die mij vertelde dat ik bovenop de 30 minuten nog een kwartiertje extra moest blijven zitten.

Nog weer 10 minuten later werd alles in mijn lijf heel erg zwaar en werd ik ontzettend moe. Mijn spullen werden opgetild en ik moest naar een andere ruimte om even op de brancard te liggen om bij te komen. Hartslag en zuurstof verder goed. Heb gezellig met de mevrouw van het rode kruis die bij me zat gekletst tot ik trillerig werd. Eigenlijk precies een beetje de dingen van april vorig jaar maar dan zonder de benauwdheid. Daar ben ik blij mee, want dat betekent dat het vaccin werkt!

even liggen
Even liggen onder een dekentje.

Kon weer rechtop zitten en kreeg toen een banaantje en nog een bakje koffie. Het was wel de VIP-treatment, ze waren erg zorgzaam allemaal. Bijna niemand heeft last van bijwerkingen. Pas toen ik mijn jas aantrok om weg te gaan (om 10 uur en ik kreeg nog een rapportje mee) kwam er nog een mevrouw binnen die even in een rolstoel mocht zitten.

Ik ben veilig thuisgekomen. Thuis even duizelig geweest en last van pijn in de nek die optrok naar mijn hoofd en oor en die nu weer wat afzwakt. Allemaal goed te doen verder (die pneumokokkenreactie was heftiger, maar dat kwam pas na een paar uur opzetten). Op de prikplek is verder niets te zien (bij griep en pneumokokken waren dat grote rode vlekken) en mijn temperatuur is niet noemenswaardig verhoogd. Ik ga ondanks de werkachterstand zo nog even rustig op bed liggen en hoop dat dit een stuk herstel bespoedigd.

rapportje
Deze moet mee naar de 2e prikafspraak.

>> Lees ook ‘Leven met de 20-30-20 regel’ 

Zo’n 30% van de longcovid patiënten knapt op na Pfizer

Waarom ik zo blij ben dat het vaccin iets doet? Veel mensen zeggen dat ze enorm opknappen na het vaccin. Ik denk al ruim een jaar dat ik aan het opknappen ben, om daarna weer knoerthard terug te vallen in gezondheid. Dr Gez uit de UK volg ik al een tijdje en heb ik inmiddels ook via Clubhouse gesproken. Hij ziet dat 1 op de 3 verbetering ervaart na de 2e prik. Heb je ook longcovid en ben je nieuwsgierig? Bekijk zijn onderzoeken dan op youtube.

Andere revalidatie manieren

Dankbaar dat ik een 1e vaccinatie heb gekregen. Volgende week de laatste afspraak van het experimentele programma van Spine & Joint gericht op ademhaling en de lage diepe buikspieren  (waar ik ook nog over zal schrijven) en weer terug naar de longarts om er toch nog eens naar te kijken. Eind deze maand start ook de pilot van Zing je Sterk waar ik aan mee mag doen. Zing je Sterk is gericht op het zingend herstellen van longcovid als initiatief van Wishful Singing, die het succesvolle programma uit de UK in Nederland wil lanceren. Voor het herstel van de longontsteking vorig jaar had ik veel baat bij halotherapie.

halotherapie
Halotherapie: zenmomentje in de zoutkamer van de Haloclinic in Zaandam.

Over 6 weken mag ik terugkomen voor mijn 2e prik. Zeven dagen daarna ben ik voor 95% beschermd tegen het virus. Erg prettig, want de eerste besmetting (april 2020) is al een behoorlijke aanslag op mijn leven geweest. Dan kan ik er zelf niet zo heel ziek meer van worden, maar zal ik uiteraard nog wel voorzichtig zijn richting alle ongevaccineerde mensen. Deze eenzame lijdensweg wil je een ander echt niet aandoen…

Kijk er ontzettend naar uit om weer een actieve ondernemende mama te zijn voor mijn lieve dochters. Hoe reageerde jouw lijf op de vaccinatie? Kreeg je ook BioNTech/Pfizer?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Jikke zegt:

  Wat fijn dat je gevaccineerd bent! Hopelijk helpt het idd bij het herstel. En wat ook fijn is is dat je minder bang hoeft te zijn voor een 2e besmetting.
  Ik heb zelf 2 besmettingen gehad. In november en maart. Nu aan het revalideren na de 2e besmetting. Ik heb geen longontsteking gehad (voor zover ik weet), maar ben wel heel snel buiten adem en moe. Ik kan nu 3 keer 2 minuten op de laagste stand fietsen bij de fysiotherapeut.
  Ik ben heel benieuwd wanneer ik aan de beurt ben voor de vaccinaties en of ik me daarna ook beter voel.

  1. Marguerita zegt:

   Oh 2x zelfs, wat naar! Voorspoedig herstel gewenst. De theorie van Spine & Joint is dat de blijvende klachten met een te hoog kooldioxide gehalte in je bloed te maken kan hebben en dat je meer laag vanuit je buik moet ademen. Daar krijg ik nu oefeningen voor, wie weet helpt jou dit een beetje om af en toe even rustig proberen van onder je navel te ademen zonder dat je er heel hard voor werkt. (dus niet heel diep zuchten) Sterkte Jikke!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.