Taalpolitie: bewaard blijven versus veilig blijven

Hallo mensen, dit is een bericht van de taalpolitie! Al een jaar zit ik op mijn vingers, maar nu wil ik het toch graag even kwijt… Als je niet zo goed bent in Engels, gebruik dan gewoon de Nederlandse taal! Het staat namelijk “een beetje dom” om mensen toe te wensen dat ze goed bewaard blijven. Je hele leven is één grote ontdekkingstocht, het is juist de bedoeling dat je niet dezelfde blijft maar steeds groeit, verandert en leert en hopelijk elk jaar een volgend level haalt in ’the game of life’. Oftewel het spel van het leven

stay safe taalpolitie

Wens mij daarom liever groei toe in plaats van stilstand. Dat is een veel mooiere wens toch? Geen “stay save” meer zeggen dus! Save = bewaren. Je kunt op ‘save’ drukken in computerprogramma’s en dan blijf je waar je bent. Alles is opgeslagen zoals het was. Als je een fout maakt, kun je terug. Je kunt geld sparen en dat noemen ze in het Engels dan je ‘savings’. Oftewel je spaargeld.

De ‘modetekst’ “stay save” kom ik tegen in e-mails van mensen die het mij toewensen, ik zag het op een foto van notabene een schoolplein staan (hopelijk geeft de schrijvende docent geen Engelse lessen), het staat in facebookberichtjes… en het klopt van geen kant.

Wat deze mensen, gezien de context, hadden willen zeggen is ‘stay safe’. In mijn ogen een net zo rare wens, want je weet het gewoon niet. Misschien is deze persoon wel helemaal niet veilig in zijn of haar thuissituatie… Ik vind het een nogal pijnlijke wens, ook al komt het dan vanuit een goed hart. Of misschien wens je het een enorme thrillseeker toe. Op een begrafenis condoleer je de nabestaanden, daar zeg je ook niet “blijf leven!” toch? Je betuigt oprechte deelneming in het verdriet van de ander.

“Morgen ga ik bungeejumpen!” “Leuk, stay safe!” 

“Zo’n zin in volgende week, dan spring ik eindelijk weer eens met een parachute uit een vliegtuig!” “Heerlijk voor je, stay safe!”

“Ik heb een nieuwe baan!” “Awesome, stay safe!”

Blijf veilig. Tja. Misschien was deze persoon al helemaal niet veilig. Huiselijk geweld, online pesten, afpersing, een mislukte belegging, een bedrijf op de rand van faillissement, een sluimerende ziekte… Of houd deze persoon van ‘living on the edge’. Dat is ook Engels. Voor op het randje leven, oftewel gevaren opzoeken. 

Dat is net als ‘blijf gezond’ een pijnlijke boodschap. Vond ik zelf in ieder geval wel, want ik was verre van gezond het afgelopen jaar. Dus het raakte mij en ik werd er ontzettend boos en verdrietig van wanneer iemand ‘blijf gezond’ zei.

Hoeveel mooier is het om de ander iets te wensen als:

“Zonnige dag!”

“Ik wens je veel kracht toe.”

“Proost op het leven!”

“Koester de mooie momenten.”

“Ik hoop dat we er sterker uitkomen!”

“Met vriendelijke groet…”

Nou ja, al die dingen wens ik je dus graag toe.

Want ik zou niet durven om aan te nemen dat jij veilig bent in je thuissituatie, ik hoop daadwerkelijk dat er genoeg mooie momenten zijn om van te genieten en dat je er ooit (net als ik) sterker uit komt.

En tegen een vrouw zeggen (85% van mijn lezers is vrouw, ik bedoel maar: ik waag me daar niet aan) dat ze ‘goed geconserveerd’ moet blijven… Ai. Pijnlijk. Ik gebruik heus de nodige crèmes enzo, maar ook in ouderdom is schoonheid te vinden. Kijk even naar de mensen die een jaar of 10 ouder zijn dan jij. Hoe mooi zijn ze? Ze hebben tien extra levenslevels uitgespeeld! En daar dus ervaring in opgedaan, wat ze uitstralen met hun ogen, hun rimpels, hun grijze haren, hun vibe.

(Ja, vibe is ook Engels. Het staat voor vribratie oftewel hun trilling en dat heeft dan weer alles te maken met de wet van aantrekking en dat alles met elkaar verbonden is. Daarom gebruik ik deze term.)

Lieve lezers, ik wens jullie levensgeluk!

En hopelijk een klein stukje taalkundig inzicht in de betekenis van Engelse termen die de huidige generatie als het goed is op de basisschool leert. 😉 

Dikke kus en doei,

Marguerita

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.