Wat te doen in de meivakantie?

Het is meivakantie! Even rustig thuiswerken zonder dat je ook aan homeschooling hoeft te doen. De kinderen mogen lekker uitslapen, spelen, knutselen en spelletjes doen. Het Squla abonnement van school loopt ook nog even door qua entertainment. Alleen… net als veel Nederlanders zullen we onze geplande nachtjes op een vakantiepark moeten uitstellen. Wat kun je dan doen?

Aangezien ik nog steeds coronaklachten heb, mogen wij ons thuis niet verlaten. Mijn mailbox ontploft echter van de gratis entertainment tips voor de meivakantie. Van een Landal app met Bollo spelletjes tot een ouderen thuisbingo, van online museumbezoek tot downloadbare knutselinspiratie. Bij deze een overzicht, kijk even waar je energie voor hebt en wat er in je straatje past. Ik lees overal dat mensen zich volop vervelen, ik kan me daar werkelijk niets bij voorstellen maar bij deze dus een overload aan inspiratie. Voor als je niet in je zonnige achtertuin van een boek wilt genieten, maar iets zou willen doen.

auto printjes

Volkswagen Autoprintjes

Fan van auto’s? Surf dan naar de website van Volkswagen en download hun Auto Printjes. Dit is een bouwpakket dat je gratis kunt downloaden en uitprinten via Volkswagen.nl. Het pakket bestaat onder andere uit straten, bochten, rotondes, parkeerplaatsen en bruggen. Door de verschillende onderdelen te knippen, te kleuren en aan elkaar te plakken creëer je je eigen fantasiewereld met wegen waar je lekker met je speelgoed auto overheen kan cruisen. 

landaltv

Landal TV en de Bollo app

Landal GreenParks komt met Landal TV, een digitale plek waar – tijdens de meivakantie – dagelijks op meerdere tijdstippen ‘live’ animatie voor kinderen te zien is. Van leren goochelen tot een dansles met Bollo: de kracht van de kids-animatie van Landal GreenParks op de parken is nu thuis beschikbaar.

De korte video’s met activiteiten zijn geschikt voor twee leeftijdsgroepen, t.w. kinderen van 3 tot 6 en van 6 tot 9 jaar. De activiteiten zijn laagdrempelig en eenvoudig door kinderen zelfstandig te volgen. Het aanbod varieert van leren hoe je de beste vogelhuisjes kunt bouwen, tot een fruittaartje bakken en van dansen met Bollo tot een ‘WC-rol workout’ of ‘Keukenspullen challenge’. Via een live-verbinding met Facebook en YouTube kan iedereen thuis meedoen.

Dagelijks worden tussen 27 april en 10 mei per doelgroep twee activiteiten aangeboden in de categorieën dansen, sporten, life hacks, koken, voorlezen en Do It Yourself (DIY). Gedurende de midweek (ma-vrij) zijn er dagelijks vier uitzendingen om 9:30, 11:00, 14:00 en 16:00 uur; in het weekend volgt een samenvatting en/of herhaling. Het uitzendschema vind je hier.

Peuter en Kleuter app

De gratis Bollo-app met leuke, leerzame kinderspelletjes is bedoeld voor kinderen van 2 tot 6 jaar en heeft dede Media Ukkie Award gewonnen (beste app voor peuters en kleuters). In deze spelletjes app kunnen kinderen samen met Bollo en zijn vriendjes op ontdekkingsreis. Kinderen kunnen muziek maken, zelf of samen spelletjes spelen en er zijn voorlees-verhaaltjes. In de Bollo-app zijn ook de afleveringen van de tv-serie ‘De avonturen van Bollo’ te bekijken. Er zijn drie Bollo spelletjes in de app; Zoek de verschillen, Egeltje Prik en Memory. De Bollo app is speciaal voor peuters en kleuters ontwikkeld. Kinderen kunnen de app veilig en zelfstandig gebruiken en is zonder commerciële inhoud. 

Meer leuke kinderapps? Lees hier.

FamilieFest, Foto: Jassir Jonis Goedkroon

FamilieFest @Home

Het Nieuwe Instituut organiseert elke schoolvakantie het FamilieFest en doet dit nu online op woensdag 6 mei. Tijdens FamilieFest @Home brengen families de dag door met ontwerpers. Je kunt samen aan de slag door middel van live-uitzendingen, video-opdrachten en meer. Zo is er een live cyberspeurtocht waarbij je de hele wereld over gaat, wordt er flink gebouwd in de workshop ‘Hoe is hut?‘ en werken deelnemers gedurende de dag samen aan een FamilieFest-anthem. 

Wanneer: Wo 6 mei, 11:00 – 16:00
Voor: Families (extra leuk met kinderen van 4 t/m 12 jaar)

Voorlezen

Voorlezen is natuurlijk altijd goed en bij (demente) ouderen óf peuters en kleuters kun je dat met videobellen ook prima doen. Moeten je kinderen oefenen? Ook zij kunnen online voorlezen. Een leuke aanrader is het net verschenen boek Ik heb lekker een hele grote trekker. Een boek op rijm voor peuters en kleuters.

Rijk en zijn vrienden doen mee aan de grote race om de gouden beker. Maar soms is het beter niet de snelste zijn!
Nijlpaard, de varkens Knor en Knor, Olifant, Neushoorn, Muis en Tijger doen mee aan de grote race om de gouden beker. Allemaal scheppen ze op.
En allemaal lachen ze om Rijk op zijn trekker…
Klaar voor de start, AF!
VROEMMMM…

Meer voorleestips vindt je hier.

Baby Pilates

Een band opbouwen met je baby? De perfecte manier om back in shape te komen na je bevalling is volgens vakantieresort Martinhal Baby Pilates. Normaal gesproken bieden ze babymoons en andere gezinsvriendelijke retreats aan in Portugal, maar voor nu delen ze graag deze instructievideo van een van hun instructeurs die je samen met je baby zou kunnen doen. 

Virtuele tour door het Van Gogh Museum

Het Van Gogh Museum heeft net als vele musea overal ter wereld tijdelijk de deuren moeten sluiten. Het museum is online gelukkig wel open. Klik hier om een virtual reality tour langs de tentoonstelling ‘In the Picture’ te maken, deze is inclusief een audiotour. Verder hopen ze op wat inkomsten via de online museumwinkel. Je vindt hier kleurboeken, puzzels maar ook prachtige ansichtkaarten. Deze 3D popup ansichtkaart kost 6,95 euro.

ansichtkaart van gogh

Win een droomtuin getekend door je kind

Familiebedrijf MBI De Steenmeesters heeft een tekenwedstrijd opgezet om kinderen tijdens de Coronacrisis op een creatieve manier bezig te houden én het hebben van een fijne buiten-leefomgeving onder de aandacht te brengen. Met het mooie weer is men vaak in eigen tuin te vinden. Door hun tuinontwerp in te zenden, maken kinderen kans op een geheel nieuwe tuin om in te spelen. 

droomtuin
Teken en win je eigen droomtuin. Foto: MBI B.V.

De hoofdprijswinnaar ziet zijn of haar tekening verwezenlijkt worden tot een professioneel tuinontwerp door bekende tuinontwerper Huib Schuttel. Daarna gaat de tuinverbouwing van start, want ook de uitvoering wordt verzorgd. Met dit initiatief hoopt MBI kinderen een creatieve uitlaatklep te bieden en één gezin een mooie plek te geven waar ze veilig kunnen genieten van de zonnige dagen. De (T)huiswerk Tuin actie loopt tot en met 31 mei 2020, lees hier meer informatie. 

Foto: Emirates

Wijntutorials tijdens je online vrijdagmiddagborrel

De wekelijkse vrijdagmiddagborrel kan, nu deze verplaatst is naar de online wereld van Zoom, Skype of Teams, wel een extra dimensie gebruiken, meent vliegmaatschappij Emirates. Daarom delen zij online wijn tutorials zodat je niet alleen kunt genieten van een goed glas wijn, maar ook nog eens ‘wijnkenner’ kan toevoegen aan je lijst met vaardigheden. Emirates serveert een aantal van de beste wijnen ter wereld aan boord. Oliver Dixon, Emirates’ senior wijnspecialist, legt op het Emirates Wine Channel op YouTube uit waarom deze zo bijzonder zijn. In verschillende tutorials komt de geschiedenis van een aantal van de meest exclusieve wijnen aan boord aan bod en hoe deze een culinaire reis kunnen beïnvloeden. Een tip dus om tijdens de vrijdagmiddagborrel samen te kijken mét daarbij een glaasje van de besproken wijn.

museumweek
Foto: Jorrit Lousberg, Museumkids

Digitale Museumweek

De Nationale Museumweek is dit jaar vanwege de coronamaatregelen volledig digitaal. Speciaal voor kinderen zijn er tientallen online extra’s bedacht. Daarnaast is een speciale actie in het leven geroepen, de ‘Tikkit Talk Challenge’. De bedoeling is dat kinderen hun favoriete pronkstuk kiezen en daar een vlog over maken. De pronkstukken en informatie over de wedstrijd zijn te vinden op museumkids.nl. De hoofdprijs van de Tikkit Talk Challenge is een VIP-tour in een museum met je 5 beste vrienden en alle deelnemers krijgen thuis een speldje opgestuurd. 

Op ontdekkingstocht of zin in een spelletje?

 • Bij het Zuiderzeemuseum kunnen kinderen online een wandeling maken door het buitenmuseum en kunnen ze Streetview Bingo spelen. De kinderen moeten op zoek naar verschillende plekken en vullen de antwoordkaart in. Een kloppende bingokaart? Dan maken de kinderen kans op twee vrijkaarten. (Hier onze review van dit leuke museum.)
 • Bij Naturalis kun je de T.rex Trix thuis bezoeken! (Hier ons verslag.)
 • Leren onderzoeken en leren proefjes doen? Dat kan bijvoorbeeld via het Universiteitsmuseum Utrecht en via het Teylers Museum. Beide musea geven leuke tips. Bij het Universiteitsmuseum Utrecht kan iedereen via een videoreeks allerlei proefjes doen. Het Teylers Museum heeft los van tips voor wetenschappelijke proefjes ook kleurplaten en tips voor hoe een kind zelf een kunstwerk kan maken.
 • Het Anne Frank Huis heeft het mogelijk gemaakt het online rond te kijken en zo het Achterhuis te ontdekken.
 • Voor alle kinderen die archeoloog willen worden; het preHistorisch Dorp geeft iedereen handvatten voor hoe je voor één dag archeoloog kunt worden.
 • Het Maritiem Museum Rotterdam roept kinderen op om een kleurplaat te maken en naar hen op te sturen. Zij hangen de kleurplaten op. Zo maken kinderen samen een tentoonstelling voor de mensen op straat en iedereen die langs het museum loopt kan de kleurplaten van de kinderen zien. Hier ons verslag van de Professor Plons tentoonstelling.
 • In het Van Gogh Museum kinderen krijgen teken- en schildertips aan de hand van een een video-serie, maar ook hier is aan de spelletjes liefhebber gedacht. Altijd al eens het Vincent van Gogh ganzenbordspel wil spelen? Of luister naar het verhaal over de vriendschap tussen Camille en de kunstenaar Vincent.
Ronnie Flex met zijn FIFA Team

Versla het FIFA team van Ronnie Flex

Je kunt natuurlijk ook lekker gamen, bijvoorbeeld het voetbalspel FIFA. De Nederlandse rapper Ronnie Flex heeft zijn ideale elftal samengesteld in FIFA 20. Zijn favoriete team, Team Nori, is vanaf nu beschikbaar als Featured Squad Battle in de game. In de populaire spelmodus FIFA Ultimate Team (FUT) kunnen spelers van over de hele wereld zijn team proberen te verslaan. Neem jij het op tegen zijn voetbalteam?

Het basiselftal met de namen en posities gekozen door Ronnie Flex:

 • GK: Edwin van der Sar
 • LB: Patrick van Aanholt
 • CB: Stefan de Vrij
 • CB: Virgil van Dijk
 • RB: Denzel Dumfries
 • CM: Georginio Wijnaldum 
 • CM: Clarence Seedorf
 • CAM: Jean-Paul Boëtius  
 • CF: Memphis Depay
 • CF: Ruud Gullit
 • RW: Steven Berghuis

Foto: Nationale Kinderherdenking, Madurodam

Nationale Kinderherdenking

De organisatie van de Nationale Kinderherdenking heeft verschillende eigentijdse alternatieven ontwikkeld om thuis met kinderen stil te staan bij ‘75 jaar vrijheid’. Zo is er een educatief programma beschikbaar dat kosteloos aan scholen en gezinnen wordt aangeboden. Het videolespakket ‘Verhalen in Beeld’ biedt leerkrachten en ouders handvatten om in aanloop naar Bevrijdingsdag complexe onderwerpen als ‘herdenken’ en ‘leven in vrijheid’ met kinderen bespreekbaar te maken aan de hand van prachtige verhalen.

‘Verhalen in Beeld’ bestaat uit vijf oorlogsverhalen, verteld voor kinderen door personen van 17 tot en met 88 jaar. Verhalen over de Tweede
Wereldoorlog, maar ook over de oorlog in Nederlands-Indië en voormalig Joegoslavië, en over hoe het is om te vechten voor andermans vrijheid tijdens een vredesmissie. Zo vertelt de 85-jarige acteur Bram van der Vlugt in de eerste video op een indrukwekkende manier hoe hij samen met zijn vader en zijn broertje het bombardement op het Bezuidenhout in Den Haag overleefde. Zijn moeder was er niet: zij was Joods en is opgepakt omdat ze geen ster wilde dragen. Hij vertelt hoe zij moesten schuilen bij een andere familie en hoe zijn vader probeerde hun spullen uit een brandend huis te halen. Inclusief een rol wc-papier. Klik hier voor de lespakketten.

pelle op reis
Foto: Pelle op Reis

Lees-app Pelle op Reis nu gratis

De lees-app Pelle op Reis is nu gratis beschikbaar. Deze app stimuleert kinderen om te blijven lezen. De app is ontwikkeld voor alle kinderen van 8-11 jaar en geschikt voor Android en IOS.  In de app is Pelle weggelopen en moet het kind de wereld over reizen om Pelle terug te vinden. Onderweg voert het kind opdrachten uit die horen bij leesteksten van onder andere boswachter Arjan Postma, Pieter Koolwijk, Toon Tellegen en Kinderen voor Kinderen, om zo steeds dichter bij Pelle te komen. Na afronding van de app hebben zij 10.000 woorden gelezen, vergelijkbaar met een boek van honderd pagina’s. De app is ontwikkeld door Onderwijszorg Nederland (ONL). Kijk voor meer informatie op: www.pelleopreis.nl.

Lees ook deze tips voor een staycation.

Nou… zomaar een greep aan initiatieven uit mijn mailbox. Misschien zit er iets bruikbaars voor je bij?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.