Ga jij een maand naar Antarctica?

Ben je even klaar met alles en iedereen? Wil je je leven resetten? En ondertussen ook nog een échte, concrete bijdrage leveren aan het beschermen van de planeet tijdens jouw missie tegen plasticvervuiling? Ze zoeken bij AirBnB 5 vrijwilligers die een maand naar Antarctica willen in november/december van dit jaar. Het klinkt echt kickass gaaf! Als een echte scientist het avontuur van je leven beleven op een plek waar mensen normaal gesproken nooit komen… 

antarctica missie
Clam tents in the guest accommodation area, at Union Glacier Camp, on a foggy day

Wilde mezelf al opgeven, maar ik vrees dat mijn ex-man en kinderen daar in de drukke decembermaand niet op zitten te wachten. Daarom deel ik het persbericht met jullie. Wie weet is DIT het ding dat jouw leven gaat veranderen en heb jij wel de ruimte (en eventuele opvang) om een maand als natuurbeschermer op Antarctic Sabbatical te gaan? Of misschien kun je helpen met de opvang van mijn kinderen zodat ik me kan aanmelden? (Kan het altijd proberen, haha.)

antarctica missie
The Basler parked at ALE’s South Pole Camp on a no contrast day.

Missie tegen plasticvervuiling op afgelegen locaties

Airbnb en Ocean Conservancy hebben samen de Antarctic Sabbatical aangekondigd: een ongeëvenaarde kans voor vijf gepassioneerde mensen om in december naar het meest afgelegen continent op aarde te reizen en samen met poolwetenschapper Kirstie Jones-Williams deel te nemen aan een unieke wetenschappelijke onderzoeksmissie. De vijf vrijwilligers zullen sneeuwmonsters verzamelen en bestuderen in hoeverre het binnenland van Antarctica aangetast is door microplastics. Het doel van de Antarctic Sabbatical is om meer bewustzijn te creëren rondom de impact van mensen op het klimaat in een van de minst begrepen en meest geïsoleerde ecosystemen van de wereld.

“De meeste mensen zien Antarctica als een ongerept en geïsoleerd continent, maar recent bewijsmateriaal toont aan dat zelfs de meest afgelegen locaties door plasticvervuiling getroffen zijn. De expeditie zal ons informatie geven over welke weg microplastics afleggen naar afgelegen gebieden zoals Antarctica en komt op een kritiek moment, waarin onze verantwoordelijkheid voor het beschermen van de natuur benadrukt moet worden”, aldus Jones-Williams. “Tijdens de expeditie moet er hard gewerkt worden, met de noodzakelijke wetenschappelijke nauwkeurigheid en onder meedogenloze winterse omstandigheden. We zijn dan ook op zoek naar gepassioneerde mensen met een gevoel van wereldburgerschap, die erg graag deel willen uitmaken van het team en na thuiskomst onze bevindingen met de wereld willen delen.”

Tijdens de expeditie van een maand zullen de burgerwetenschappers:

  • Een intensieve training volgen in Punta Arenas, Chili, waar ze ter voorbereiding cursussen volgen over glaciologie, veldbemonstering, laboratoriumwerk en het gebruik van apparatuur. 
  • Naar Antarctica vliegen voor het begin van hun wetenschappelijke missie en op een natuurlijk gevormde landingsbaan van blauw ijs landen, diep in het continent waar het onderzoek zal worden uitgevoerd.
  • Sneeuwmonsters verzamelen in het binnenland van Antarctica en deze onderzoeken op de aanwezigheid van microvezels die van elders afkomstig zijn, om te bepalen hoe ver afval en vervuiling over de hele wereld reist.
  • De zuidpool bezoeken, waar ze in een paar stappen rond de wereld kunnen lopen.
  • De kans krijgen om de schoonheid van het zuidpoolgebied te ontdekken, zoals de Drake Icefall, Charles Peak Windscoop en Elephant’s Head, en zo meer te weten te komen over de geografie van het continent.
  • Terugkeren naar Chili waar ze hun bevindingen verder zullen analyseren en de rol van pleitbezorger in samenwerking met Ocean Conservancy op zich zullen nemen rondom het thema bescherming van de oceaan.

Duurzaam reizen

Airbnb streeft ernaar de mogelijkheid van duurzaam reizen op elk moment van de reis aan te bieden. Als onderdeel van deze toewijding werkt Airbnb samen met Ocean Conservancy om de onderzoeksresultaten van de Antarctic Sabbatical voor educatieve doeleinden te gebruiken. Daarnaast voert Airbnb een milieueffectrapportage uit om de impact van mensen op het klimaat te meten en te begrijpen.

“De samenwerking met Airbnb voor de Antarctic Sabbatical betekent een ongelooflijke kans om onze strijd tegen plastic in de oceaan voort te zetten en het bewustzijn over deze problematiek te vergroten”, aldus Janis Searles Jones, CEO van Ocean Conservancy. “Door de jaarlijkse internationale kustschoonmaak, waar vrijwilligers wereldwijd niet alleen afval op stranden en in waterwegen verzamelen maar dit ook in onze wereldwijde databank registreren, werkt Ocean Conservancy al heel lang samen met burgerwetenschappers. We kijken er dan ook naar uit om de resultaten van deze expeditie mee te nemen in de zoektocht naar wereldwijde oplossingen.” 

“Samen met Ocean Conservancy benadrukken we het probleem van microplastics om een wereldwijd publiek aan te moedigen goed na te denken over de gevolgen van hoe wij momenteel leven, en collectief actie te ondernemen”, aldus Chris Lehane, Senior Vice President of Global Policy and Communications bij Airbnb. “Hoewel Airbnb inherent milieuvriendelijker is dan andere vormen van reizen, gezien het feit dat mensen reeds gebouwde ruimtes gebruiken, moeten we blijven zoeken naar manieren waarop het platform kan bijdragen aan het verminderen van de impact van mensen op het milieu. “

Vorige Sabbatical was in Italië

De Sabbatical op Antarctica volgt op de Sabbatical in Italië — een stadsvernieuwingsproject van Airbnb en Wonder Grottole, dat vijf vrijwilligers de mogelijkheid gaf om drie maanden in de historische stad Grottole in Zuid-Italië door te brengen om een samenleving die dreigde te verdwijnen, nieuw leven in te blazen. Het Sabbatical-programma is ontworpen om mensen te inspireren hun verlofdagen aan een levensveranderende ervaring te besteden, waarin ze iets terug kunnen doen voor de mensen en gebieden om hen heen.

Om je aan te melden voor de Sabbatical op Antarctica ga je naar airbnb.com/sabbatical en vul je het aanmeldingsformulier in. Er zijn randvoorwaarden van toepassing.

***Lees de toelatingseisen op de website goed door voordat je je aanmeldt. Kandidaten moeten ouder zijn dan 18 jaar en van november tot en met december 2019 beschikbaar zijn om een maand naar Chili en Antarctica te reizen om als burgerwetenschappers vrijwilligerswerk te doen. Ook moeten zij goed in staat zijn om in het Engels gesprekken te voeren. De definitieve selectie van de vijf burgerwetenschappers wordt op 30 oktober bekendgemaakt. Inwoners van de volgende landen en regio’s kunnen zich opgeven voor de Sabbatical: Argentinië, Australië, België, Brazilië, Canada, Chili, China, Denemarken, Dubai, Frankrijk, Duitsland, Ierland, India, Italië, Hongkong, Japan, Maleisië, Mexico, Nederland, Nieuw-Zeeland, Noorwegen, Oostenrijk, Portugal, Rusland, Singapore, Spanje, Taiwan, Thailand, Verenigd Koninkrijk, Verenigde Staten, Zuid-Afrika, Zuid-Korea, Zweden en Zwitserland. 

antarctica missie
Aerial view of the Ellsworth Mountains from the window of a Twin Otter.

Nou klinkt supergaaf toch? Iets betekenen voor de wereld, dingen meemaken die echt, echt, echt heel bijzonder zijn én ook nog interessante nieuwe skills leren… This is something awesome! Wie gaat zich aanmelden?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.