Q&A: Lezersvragen over bloggen als baan – deel 2

Vorige maand publiceerde ik voor het eerst een Q&A waarin ik lezersvragen beantwoordde over bloggen als baan. Deze rubriek werd erg goed gelezen, er kwamen leuke reacties op, maar niemand durfde mij vragen te stellen voor een volgende keer… Gelukkig kreeg ik later in een facebookgroep wel een aantal fijne vragen om het artikel een vervolg te geven.

Dankjewel Sandra van Mamaplaneet voor het vragenlijstje! Leuke vragen zijn het en ik hoop dat jullie iets kunnen met de antwoorden.

Stuur je bij ieder (eerste) contact altijd je mediakit of tarievenlijst? Zo ja, heeft dat je ook daadwerkelijk nieuwe opdrachten gebracht?

Nee, niet altijd. Het ligt een beetje aan wie het initiatief tot contact heeft genomen. Heb ik een bedrijf gemaild om op de perslijst te komen? Komt de mail van een pr-bureau dan is het niet gebruikelijk om met tarieven te komen, tenzij het om een specifieke campagne gaat waar ik zonder betaling geen voorrang aan zou geven in verband met andere lopende samenwerkingen maar die ik wel interessant vind om met mijn lezers te delen. In dit geval mail ik nooit tarieven toe, maar pak ik de telefoon.

Gaat het om een offerte aanvraag? Of om een barterdeal voorstel dat ik zonder betaling niet de uren werk waard vind? Of stellen ze een winactie voor waar ik zelf niets aan over houd? Dan stuur ik uiteraard wel de link naar mijn mediakit met tarieven toe, soms ook in combinatie met een concreet voorstel als ik de samenwerking wel zie zitten. Ook wanneer er gevraagd wordt om mijn doelgroep en bereik, stuur ik het linkje mee. En dan heb je nog de bedrijven die linkjes willen ruilen op pagina’s die niet relevant zijn, die krijgen standaard de tarievenlijst en daar hoor je vrijwel nooit meer iets van. Daar ben ik overigens ook niet rouwig om, ik werk liever samen met bedrijven die speciaal mijn blog hebben geselecteerd omdat ze deze er mooi uit vinden zien, omdat ze mijn artikelen de moeite waard vinden en mijn onderwerpen relevant vinden voor hun doelgroep.

De vervolgvraag was of het toesturen van mijn mediakit me opdrachten heeft opgeleverd? Ja. Soms direct, maar veel ook op de lange termijn. Via mijn mediakit klikken bedrijven ook weleens door naar Linkpizza en verdien ik daardoor leuke affiliate inkomsten.

Stel je besluit op eigen initiatief een bedrijf te benaderen met als doel een betaalde samenwerking uit te halen. Hoe pak jij dat aan? Wat moet er sowieso in zo’n email, behalve je bereik?

Als ik weet dat een bedrijf betaalde samenwerkingen doet, dan mail ik ze in eerste instantie met de vraag of ze mij zouden willen toevoegen aan hun bestand. In deze mail zet ik ook de link naar mijn mediakit, mijn bereik en eventueel de onderwerpen waarover ik regelmatig publiceer. Ik begin niet over tarieven en ik vraag ook niet direct om een opdracht. Als ze mijn website en mediakit bekeken hebben en als interessant beoordelen, dan komen ze er wel bij mij op terug zodra er een relevante opdracht is. En dat moment is vroeg genoeg om over tarieven te praten, vaak hebben ze een bepaald bedrag in gedachten en doen ze je een voorstel. Dan merk je vanzelf of het in jouw straatje past of niet. Niet te gretig zijn in ieder geval. Wijs mensen op je bestaan. Als jij aantrekkelijk bent en past bij één of meer van hun klanten, dan merk je dat vanzelf.

Heb je een aantal betaalde blogs die je per maand ‘moet’ halen en haal je dat ook? En wat doe je als het lijkt dat je je doelen niet gaat halen?

Ik heb niet perse een aantal betaalde blogs dat ik per maand moet halen, maar ik heb wel een financiële target. Die target heb ik al eens eerder in mijn zzp-updates gedeeld: ik moet boven de 2000 euro uitkomen iedere maand. Liefst nog een flink stuk hoger, anders kom ik niet rond en kan ik mijn huur, alles voor de kinderen, mijn auto en de boodschappen niet betalen. Zo simpel is het.

Hoe ik die inkomsten vergaar, dat verschilt per maand. De ene maand heb ik veel betaalde samenwerkingen voor mijn eigen blog en hoe beter die betalen, hoe minder ik er hoef te hebben. Een andere maand krijg ik juist veel aanvragen voor andere bloggers. Voor elke samenwerking die ik voor anderen regel krijg ik 24% van de fee, als dit er genoeg zijn dan kom ik met heel veel kleine opdrachten toch aan een leuk bedrag. Eens per jaar verdien ik bovendien iets aan Blogger by Nature, waar we het hele jaar mee bezig zijn. Daarnaast verdien ik een druppel op een gloeiende plaat met affiliate inkomsten en banners.

Als het erop lijkt dat ik wat minder aanvragen binnenkrijg, ga ik wat actiever pitchen op opdrachten bij influencer marktplaatsen. Ook zak ik dan wat met mijn tarieven en doe ik meer water bij de wijn dan wanneer ik omkom in het werk en van voor niet meer weet dat ik van achteren leef. Zeker bij grote opdrachten (aanvragen voor veel blogtitels tegelijk) kan het heel hectisch zijn en heb ik geen ruimte om betaalde opdrachten voor mijn eigen blog uit te werken. Op die momenten laat ik de marktplaatsen even links liggen.

Ik heb even gekeken hoeveel betaalde opdrachten voor mijn eigen blog ik de afgelopen maanden heb gedaan. Hierbij wel de kanttekening dat de zomermaanden altijd heel rustig zijn:

  • Augustus – 6
  • Juli – 9
  • Juni – 9
  • Mei – 10

Augustus was voor mij qua omzet niet zo’n goede maand. Met de hakken over de sloot boven mijn target. Ik had wel wat aanvragen liggen, maar ik ben voor een samenwerking met mijn kinderen op vakantie geweest. Tijdens mijn single mom vakantie lukte het mij niet om concepten te schrijven en heb ik een werkbreak genomen.

Welke zijn interessante affiliate programma’s voor Nederlandstalige blogsites?

Deze extra vraag kwam van Gerlinde (ik weet je blog helaas even niet). Als iemand die meestal een paar tientjes tot enkele honderden euro’s per maand verdient met affiliate inkomsten, ben ik niet de aangewezen persoon om hierover de goeroe uit te hangen. Zelf gebruik ik vooral het partnerprogramma van Bol.com en Linkpizza. Ik ben aangemeld bij Paypro, Performance Horizon en Daisycon maar daar doe ik eigenlijk weinig tot niks mee. Verder hoor ik bloggers over Awin. Maar goed, ik gebruik eigenlijk slechts 2 programma’s en de rest vind ik te ingewikkeld en teveel gedoe.

Wil je meer lezen over samenwerkingen aangaan als (hobby-)blogger?

Merel van Lotus Writings schreef een artikel over pr-bureaus en verwijst daarin naar mijn whitepaper over samenwerkingen. Ook over hoe je in contact komt met pr-bureaus heb ik een artikel geschreven.

Hopelijk helpt het weer iemand een stukje verder?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

  1. Spitsuurvrouw zegt:

    Laatste vraag kwam van mij 😉 !

  2. Mamaplaneet zegt:

    Topper! Dank je wel voor je eerlijkheid. Weer veel geleerd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.