Zoë & Silos: de Desert Musical met doventolk

Burgers’ Zoo, de dierentuin in Arnhem die iedereen wel kent. Beroemd om zijn nagebootste Bush, Desert, Ocean, Safari en Rimba. Met 8 miljoen liter water in 45 hectare dierenpark. Al meer dan 100 jaar bestaat deze dierentuin, welke zich al die tijd al inzet om zich op alle vlakken te ontwikkelen. Dit keer komen ze doven en slechthorenden tegemoet door een pilot te draaien met een gebarentolk tijdens de uitvoeringen van Zoë & Silos: de Desert Musical. En ervaringsdeskundige Eke was er met haar gezin bij om verslag te doen voor jullie. 

Gastblog door Eke Brouwer

Doven en zwaar slechthorenden

In Nederland leven ongeveer 10.000 tot 13.000 dove of zwaar slechthorende mensen en uit onderzoek blijkt dat 1 op de 12 Nederlanders niet alles goed kan horen. Uit persoonlijk ervaring, ik ben namelijk zelf flink slechthorend, kan ik zeggen dat het je behoorlijk kan beperken. Zo kan ik niet naar een Nederlandse film in de bioscoop en een theaterbezoekje kan ik ook wel vergeten. Ik versta het gewoonweg niet. Geen dingen waar je niet zonder kan, er zijn genoeg alternatieven, maar het is wel jammer natuurlijk. Daarom werd ik erg blij van de pilot die Burgers’ Zoo zaterdag 25 augustus inzette.

Gebarentolk

Op zaterdag 25 augustus startte Burgers’ Zoo, in samenwerking met Van Hoorne Entertainment een experiment waarbij een tolk voor doven en slechthorenden de vijf musicalshows van die dag live vertaalt. Bij een geslaagde test overweegt Burgers’ Zoo volgend jaar regelmatig een gebarentolk in te zetten. Marguerita vroeg mij om namens Marstyle hierbij aanwezig te zijn. Want wie kan nu beter beoordelen of het inzetten van een gebarentolk geslaagd is dan iemand die slecht hoort? Ik vind het persoonlijk ontzettend mooi dat door de inzet van een gebarentolk ik samen met mijn gezin kan genieten van een show, in plaats van dat ik een hoop energie verlies door te gissen wat er gezegd wordt.

Zoë & Silos: de Desert Musical

Voor het derde jaar biedt Burgers’ Zoo een educatieve musical aan in de zomerperiode. Dit jaar is er in de musical aandacht voor de flora en fauna van Burgers’ Desert, de rotswoestijn van Arizona. Zonder te veel te verklappen over de musical mag ik wel vertellen dat Zoë & Silas een dier helpen wat op zoek is naar zijn familie. Samen met andere dieren gaan ze op zoek en dit levert een enorm leuke show op, voor jong en oud. Onze zoon Max van vier keek zijn ogen uit en klapte enthousiast mee met alle liedjes die gezongen werden. Hoewel het geluid voor mij prima was en ik het goed kon verstaan, was de doventolk een hele fijne ondersteuning waarvan ik hoop dat deze vaker ingezet gaat worden. Wat mij betreft neemt Burgers’ Zoo hiermee een ontzettend goed initiatief, waarvan ik hoop dat andere dierentuinen en attractieparken dit overnemen.

Kijk voor meer informatie over Burgers Zoo op de website van deze dierentuin.

Meer lezen over onze ervaring in Burgers Zoo? Lees dit verslag over de opening van de Mangrove met bijbehorende musical van Zoë en Silos.

Andere gastblogs van Eke lezen?

Fijn om te lezen dat het inderdaad veel scheelt zo’n doventolk en mooi dat Eke zo toch eens van een musical kon genieten met haar gezin. Zijn er in jouw gezin slechthorenden waarvoor dit een leuk uitje kan zijn?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, ik voel me een glitterkanon en probeer met mijn blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, ondernemer en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 12 jaar. Je leest hier over intens genieten van het leven na longcovid, fijne perks, bijzondere ervaringen en de band versterken met je tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.