Spelen met je zelfgebouwde robot

Robots en machines. De kleuterklas van mijn dochter is heel druk met dit thema. Robots en coderen zijn sowieso hot op speelgoed gebied. Kinderen vinden het geweldig om te leren hoe bepaalde dingen werken, hoe iets in elkaar zit, kijken hoe spullen van losse onderdelen een ‘ding’ worden. Natuurlijk zijn er kant en klare robots op de  markt, maar hoeveel toffer is het als je kind deze zelf gebouwd heeft?

mbot robot makeblock bouwenTools for Talents stuurde ons hun mBot van Makeblock toe. Een zelfbouwpakket voor kinderen vanaf een jaar of 8. Samen met de meisjes en een vriendje ging ik hiermee aan de slag, maar mijn technisch vernuft was niet helemaal toereikend. Daarom heeft papa het van mij overgenomen en dat vond hij erg leuk om te doen!

De kleuter maakte vervolgens de blits met haar mBot, die ze mee mocht nemen naar school. Niks beter voor het thema ‘robots en machines’ dan een robot die zelf zijn eigen weg zoekt of een parcours volgt tenslotte. De juf en de kinderen vonden het geweldig, en dochterlief was apetrots.

Robots voor iedereen

Het motto van Makeblock is ‘elk kind een robot’ om zo kinderen te leren over robotica en programmeren. Deze mBot v.1.1 kost 89,95 euro, een relatief lage prijs voor wat het ding allemaal kan. Hij is bedoeld om kinderen ervaring te laten opdoen met grafisch programmeren met Scratch/mBlock, elektronica en robotica. Ik begrijp dat hij speciaal voor scholen is bedoeld voor STEM-educatie doeleinden. Hetzelfde waar ook speelgoed van Project MC2 zich op richt:

 • Science
 • Technology
 • Engineering
 • Mathematics

Hiermee wordt gestimuleerd dat meer kinderen zich interesseren voor een opleiding (en carrière) in de bèta-vakken die met de digitalisering van onze maatschappij zo belangrijk zijn. Uitdagend speelgoed dus, dat kinderen spelenderwijs laat nadenken en vaardigheden bijbrengt.

mbot robot makeblock bouwen

Wat kan de mBot?

Deze Bluetooth versie is, nadat deze in elkaar gezet is direct te gebruiken met een speciale app voor tablets en smartphones. Ook zonder de app kun je er leuk mee spelen, zoals wij hebben gedaan. Als je hem aanzet kan hij in een bepaalde modus door de kamer rijden. In een andere modus, zet je hem op de bijgeleverde poster en volgt hij de zwarte lijn die op een weg lijkt.

Ben je juf en zoek je een robot voor in de klas?  Er is ook een versie van de mBot beschikbaar met 2.4G module en USB-adapter. Deze versie is zeer geschikt voor gebruik in klaslokalen. Je kunt overigens altijd later nog wisselen. De 2.4G module met USB-adapter is ook los verkrijgbaar.

De mBot Bluetooth is volledig compatibel met mBlock. mBlock is een grafische programmeeromgeving, gebaseerd op programmeertaal Scratch 2.0. Dit programma maakt het programmeren van projecten en interactieve toepassingen eenvoudig. Het enige dat je hoeft te doen is functieblokken te slepen en in de gewenste volgorde te plaatsen. En dat kunnen kinderen eenvoudig zelf doen, zo zien ze direct in de praktijk wat het effect is van de geprogrammeerde code. Wat natuurlijk heel mooi stimuleert om er verder mee aan de slag te gaan.

In deze video kun je meer zien van de mBot:

Ze zeggen in dit filmpje dat je de mbot in 20 minuten eenvoudig in elkaar bouwt. Wij hadden hier wat meer moeite mee, omdat de instructies puur visueel zijn (met plaatsje aangegeven). Als meisjes ouders zijn we ook wat minder aan techniek gewend, het vriendje dat bij ons speelde toen we begonnen met het bouwen van de robot heeft thuis bijvoorbeeld veel Mecano. Hij wist in no time de schroevendraaier in elkaar te zetten en ging vol enthousiasme aan de slag. Mijn dochters vinden de robot ook leuk, maar ik zag wel dat de passie voor bouwen en techniek er bij deze jongen veel meer in zat dan bij de meisjes. De tweede robot die we ontvangen hebben wordt dan ook gereviewd door mijn broer die papa is van 2 stoere jongens. Het lijkt me goed om dit vanuit een ander standpunt ook te belichten. Overigens kun je hier een andere robotreview teruglezen van de Micronoid.

De mBot is verkrijgbaar bij onder meer hier bij  Bol.com en hier bij Tools for Talents.

Vinden jullie het ook zo mooi dat kinderen met dit soort speelgoed worden gestimuleerd om technische vaardigheden te ontwikkelen?

 

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Yvonne zegt:

  geweldig leuk speelgoed totdat het na een half uurtje spelen vastloopt. Heb je enig idee hoe je hier hulp bij kan vinden? Als je googled op het probleem kom je alleen maar verkoopsites tegen en educatieve plannen, geen probleemoplossing. Precies hoe je het beschrijft: als je er totaal geen verstand van hebt is het op deze manier wel lastig om je kind hierin te begeleiden. Een help-knop of wesbite, chatfunctie, facebook zou wel handig zijn.

  1. Marguerita zegt:

   Misschien helpt het om de vraag te stellen als reactie onder het youtube filmpje van mbot? Die is in hun eigen beheer. Bij ons is ie nog niet vastgelopen gelukkig. Succes, vervelend als dingen niet naar behoren werken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.