Goed voor de pengreep: GMO-vrije Crayon Rocks Rubbeez

Dat knutselen goed is voor de ontwikkeling, weet iedereen wel. Je creatief uiten is bovendien goed voor het zelfvertrouwen en verwerken van bepaalde ervaringen. Waar ik mij niet van bewust was, is dat er speciale materialen zijn die een goede pengreep stimuleren. Ook bij kinderen met een motorische of andere beperking! Webshop Het Speelgoedbos, gespecialiseerd in bijzondere en natuurlijke kinderartikelen, liet ons kennismaken met de Crayon Rocks Rubbeez. Krijtjes met een bijzonder verhaal, waar ik je graag meer over vertel. Lees je mee?

crayon rocks rubbeez
In de doos zaten een zakje krijtjes én een heleboel sjablonen!

De Crayon Rocks met hun opvallende vorm, heb ik al vaker in webshops gespot. Schattig om te zien, maar ik had ze nog niet zelf uitgeprobeerd. Bovendien had ik geen idee van het verhaal erachter. Dat Het Speelgoedbos goed nadenkt over de artikelen die ze verkopen, ontdekte ik na ontvangst van dit product. Bij de meeste reviews ontvang ik alleen het product en moet ik alles zelf ontdekken, soms krijg ik een persbericht met iets meer informatie. Van Het Speelgoedbos kreeg ik tot mijn verbazing een uitgebreide toelichting op het ontstaan van deze ecologische krijtjes. Geweldig!

Lees ook: 61 Knutseltips voor luie moeders

crayon rocks rubbeez
Er zat ook een gekleurd potlood bij, zo kun je goed zien dat mijn jongste de pengreep nog niet helemaal onder de knie heeft.
rubbeez
Na het uitpakken, die blikken zeggen alles <3

Ecologisch en veilig product

Ik ben gek op informatie en ik houd niet van nietszeggende ‘reviews’. Heerlijk dus dat er over dit knutselproduct heel veel te vertellen valt. Om te beginnen is het een verantwoord product. Deze krijtjes worden niet (zoals de meeste krijtjes) van aardolie gemaakt, maar van sojabonen en met natuurlijke kleurpigmenten. GMO-vrij (lees dit artikel dat ik eerder over GMO-vrije knuffels schreef), niet giftig en zonder ftalaten. Vanwege hun formaat (3 bij 2 centimeter) geldt er een leeftijdsadvies vanaf 3 jaar. Dan zouden kinderen ze niet meer in hun mond moeten stoppen. Als jouw jongere kind dat ook niet meer doet, zijn ze ideaal om alvast een goede pengreep aan te leren.

Goede pengreep stimuleren of verkeerde pengreep corrigeren

Je schrijfvaardigheid hangt er van af of je al jong een goede pengreep hebt ontwikkeld. Ik had geen idee, het kostte mij best wat moeite om het mijn oudste aan te leren en deze krijtjes waren een heel goed hulpmiddel geweest. Ze zijn dan misschien bedoeld voor kinderen met een motorische achterstand, maar als jouw kindje al heel jong letters wil schrijven maar gefrustreerd raakt omdat het de potloden niet goed vasthoudt… Tja. (Dat is trouwens de reden dat wij onze oudste de makkelijke kapitalen eerst hebben geleerd in plaats van schrijfletters – zie mijn oude blog – en haar op een bepaald moment achter de laptop lieten typen. Typen is makkelijker dan schrijven. Herkenbaar voor andere ouders van hoogbegaafden?)

Hoe helpen de Crayon Rocks dan?

Geen enkel kind kan een potlood of stift direct goed vasthouden, schrijft Het Speelgoedbos. Het gaat beter naarmate de motoriek verder ontwikkelt. Deze krijtjes hebben de vorm van een kleine kei met een kleine uitsparing aan een zijkant. Voor het gebruik maakt het niet uit of je links- of rechtshandig bent. Je duim en twee vingers bevinden zich automatisch in de pengreep wanneer je ze gebruikt. Dat heb ik zelf natuurlijk geprobeerd en inderdaad! Op dit moment moet onze jongste de pengreep nog even goed onder de knie krijgen, dus ze komen voor ons op een goed moment.

crayon rocks rubbeez
Door hun speciale vorm kun je de Crayon Rocks ook gebruiken als je niet veel kracht in je handen of vingers hebt. Ze geven niet af aan de vingers.

Door hun vorm breken de krijtjes niet zo snel en is er veel minder kracht nodig dan nodig is om bijvoorbeeld een pen vast te houden. Daardoor schijnen ze verbazingwekkend goede resultaten te leveren bij kinderen die problemen hebben met de kracht en houding, zoals kinderen met motorische beperkingen, autisme, ontwikkelingsstoornissen en andere leerproblemen. Je hoeft alleen maar te kleuren met deze Crayon Rocks en hierdoor worden de spieren van de hand en vingers geleidelijk versterkt ter voorbereiding op het schrijven.

crayon rocks rubbeez

Wie heeft ze bedacht?

De Crayon Rocks zijn ontworpen door Barbara Lee, een gepensioneerde lerares die meer dan 20 jaar les gaf aan kinderen met een motorische beperking. Zij zag van dichtbij hoe kinderen door onhandig tekengerei een te gespannen pengreep ontwikkelden. Zo’n krampachtige houding veroorzaakt moeilijkheden bij het leren schrijven en heeft ook andere fysieke gevolgen.

crayon rocks rubbeez

Hoe verliep onze test van de set met Rubbeez?

Nou al deze informatie die mama zo razend interessant vindt, heb ik niet met de kinderen gedeeld hoor 😉 . Ik heb het knutselkleed op tafel gelegd, papier gepakt, de Crayon Rocks en Rubbeez neergelegd en aangekondigd: “we gaan nieuwe knutselspullen uitproberen, wie doet er mee?” Waar mijn meisje normaal gesproken niet zo snel zijn, was ik dit keer nog niet uitgesproken of ze zaten aan tafel. Het woordje knutselen blijft een toverwoord. Het zakje met krijtjes werd geopend, de Rubbeez sjablonen werden bekeken en ze gingen aan de slag. “Oh mama het zijn krijtjes!” Verbaasd, vanwege de vorm. Pas bij gebruik kwam deze uitspraak.

Wat deden ze ermee?

De meisjes van 4 en 5 hadden er veel plezier in. Eerst werden de sjablonen en verschillende kleuren krijtjes geprobeerd. Ik probeerde het zelf ook even, ze liggen inderdaad lekker in de hand! Na enkele kunstwerken, gingen ze vrij tekenen waarbij de oudste details maakte met behulp van de sjablonen.
Dat deed ze erg leuk, maar ik was ook onder de indruk van de regenbooghartjes van de jongste. Ze bleven er langer zoet mee dan ik vooraf zelf had ingeschat. Een goed teken. Pas op het laatst heb ik een derde manier om de Rubbeez te gebruiken laten zien om een nieuwe impuls aan de creativiteit te geven: je kunt deze kartonnen sjablonen namelijk ook ónder je tekenvel leggen en er dan met krijt overheen wrijven.
De volgende dag bedachten de dames zelf iets nieuws, dat ik direct op Instagram deelde. We hebben namelijk van die zwarte scratchknutselvellen (van de Action) waar je de bovenlaag met een soort schraper vanaf tekent, zodat de gekleurde laag tevoorschijn komt. Die gebruikten ze in combinatie met de sjablonen. Iets waar ik zelf niet op was gekomen.

Kortom: we zijn er blij mee! En ik ga proberen om dit wat actiever aan te bieden, vooral aan de jongste om die pengreep goed aan te leren. Vinden ze nog leuk ook 😆

Kortingscode

WEBSHOP BESTAAT NIET MEER HELAAS. Tot en met  31-12-16 krijg je 10% korting op al je bestellingen bij Het Speelgoedbos met de code: WELKOMSB2016. De set met Rubbeez en krijtjes die wij ontvingen kost normaal gesproken 17,95 euro, maar je hebt al een zakje met 8 Crayon Rocks voor 7,50 euro (en dan gaat de korting er nog vanaf). Een slim en betaalbaar cadeautje dus voor kinderen met special needs.

Lees ook: Discussiepanel over GMO-vrije babyknuffels en meer(Opent in een nieuwe browsertab)

Had jij al eens van de ins en outs van dit bijzondere product gehoord?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Volgmama zegt:

  Ik kende het ook nog niet maar het lijkt me een mooi product!

 2. Fleur zegt:

  Ik kende ze nog niet. Met 2 linkshandige kinderen is het aanleren van een goede schrijfgreep erg belangrijk. Ik zie het bij de oudste al dat ze daar op school niet echt goed op letten

 3. marjonS zegt:

  Wat leuk. Ik kende deze nog niet. En de meiden hebben er leuke dingen mee gekleurd.
  Wel al de drie hoekige potloden en stiften en de verschillende soorten gripjes die om een potlood kunnen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.