Creatief met 4+ jongens: wij probeerden Qixels

Gastblog door Esther Noordergraaf

Qixels, hadden jullie er al eens van gehoord? Ik eerlijk gezegd niet. Maar wij mochten ze wel testen 🙂 Qixels zijn een soort strijkkralen, maar dan net even anders. Ze zijn vierkant, net als pixels, en je maakt ze aan elkaar met water. Ik vond het erg interessant klinken, want ik vind strijkkralen erg leuk, maar ik vind het ook altijd een gedoe met die strijkbout. En het is natuurlijk veel leuker als je kind zijn knutsel helemaal zelf af kan maken, en niet mama nodig heeft voor de finishing touch.

We kregen twee dozen om te proberen, Qixels turbrodroger (twv 29,99 euro) en Qixels themapakket Dino (twv 12,99 euro).  Qixels lijkt erg op jongens gericht met hun onderwerpen als dino’s, vikingen en ruimteschepen. En dat komt mij prima uit, aangezien ik twee jongens heb!

foto-1-2-dozen qixels

De verpakking van de Qixels sprak mijn oudste, een kleuter van vier, in ieder geval erg aan. Hij kon niet wachten om aan de slag te gaan.

Turbodroger

Eerst hebben we de grote doos uitgepakt, die met de turbodroger. Deze doos bevatte, naast de turbodroger, 8 verschillende kleuren Qixels en twee speciale Qixels, keurig los van elkaar verpakt, 4 sjablonen, 2 werkbladen, een verstuiver en een uitgebreide en duidelijke beschrijving. Daarnaast zaten er nog een aantal accessoires in om je creaties op te leuken en tentoon te stellen.

Wat zit er in de grote doos Qixels?
Wat zit er in de grote doos Qixels?

Wij probeerden eerst de Viking

Na alle Qixels netjes in de daarvoor bestemde bakjes te hebben gesorteerd konden we aan de slag. De kleine man koos de viking uit om te maken en daar gingen we. Het sjabloon is erg duidelijk, je legt hem op het daarvoor bestemde werkblad, en dan de kleurtjes maar op de goede plek leggen. Het begin is nog een beetje lastig, maar iets oudere kinderen zullen dat vast zelf redden. Ik heb dus even geholpen met de eerste 8-9 Qixels. Daarna liggen ze stevig genoeg tegen elkaar, en kan mijn zoontje zelf verder. Als alle Qixels liggen kunnen we ze aan elkaar maken. We verplaatsen het werkblad naar de turbodroger (geweldige naam trouwens haha), en spuiten hem helemaal nat met de bijgeleverde verstuiver. Super leuk natuurlijk, binnen met water spelen! Nadat de viking helemaal nat is, gaat de deksel van de droger dicht en moet je de droger zo’n 30 seconden laten draaien. Het overtollige water slingert ervan af, en wordt netjes opgevangen in een bakje dat je daarna simpel boven de wasbak kunt legen. Na het drogen moet je nog zo’n 20 minuten wachten voordat je je creatie van het plaatje af kunt halen.

Zo lang gaan wij niet zitten wachten, want er ligt nog een doos… En die moet natuurlijk ook open!

Themapakket Dino

Deze doos is kleiner dan de andere doos, maar bevat eigenlijk praktisch hetzelfde als de grote doos. Weer 500 Qixels in verschillende kleuren, los van elkaar verpakt, 4 voorbeeldjes, accessoires en een verstuiver. Alleen zit er maar 1 werkbordje in en geen turbodroger. Je kunt de Qixel creaties namelijk ook gewoon maken zonder droger blijkt! Je kunt dan het overtollige water voorzichtig weg deppen of boven de wasbak bijvoorbeeld eraf ‘slaan’. De droogtijd is daarna geen 20 maar 30 minuten. Ook te overzien lijkt mij.

Unboxing de dino doos.
Unboxing de dino doos.

Blauwe dinosaurus

Uit de deze doos kiest de kleine man kiest een blauwe dinosaurus uit om te maken, en na mijn beginnetje kan hij het prima zelf. Wij gebruiken stiekem toch even de turbodroger, want is nou eenmaal een leuk gezicht om de Qixels te zien ronddraaien.

foto-7-blauwe-dino

Daarna kunnen we de viking los maken. Dat gaat prima, de qixels zitten erg stevig aan elkaar. Het geheel voelt een beetje elastisch, waardoor ik ook niet het idee heb dat er snel een stukje af zal breken. Een gevoel dat ik bij de strijkkralen vaak wel heb. Tijdens het maken van de van de viking hebben we nog een speciale Qixel toegevoegd. Deze is aan twee kanten open, hierdoor kunnen we de viking nog een bijl laten vasthouden. Vervolgens zetten we het poppetje op een standaard.

Het kunstwerk loshalen als hij droog is.
Het kunstwerk loshalen als hij droog is.

Even laten turbodrogen

We moeten nog even wachten tot de blauwe dino droog is, maar dat vindt de kleine man geen probleem. Hij vindt het zo leuk om te doen, dat hij nog een 3e plaatje uit zoekt en vrolijk verder gaat. Om de droogtijd te testen had ik dit keer de wekker gezet. Na 20 minuten voelt de dino nog een beetje plakkerig aan, maar hij lijkt wel stevig aan elkaar. Het losmaken gaat prima, dus de 20 minuten lijken inderdaad voldoende bij gebruik van de turbodroger. De derde dino maken we niet meer af, plichten roepen. We kunnen het werkblad met de daarop reeds aangebrachte Qixels gewoon opbergen, want die blijven prima zitten. Nog een verschil met de strijkkralen.

Het resultaat: een stoere viking en dinosaurus die je prima tentoon kunt stellen.
Het resultaat: een stoere viking en dinosaurus die je prima tentoon kunt stellen.

Wat vonden wij van de Qixels?

Al met al vind ik de qixels zeer geslaagd. De meeste kleuters zul je wel even moeten helpen met een beginnetje verwacht ik. En ook het verstuiven zou ik even begeleiden, het hele kunstwerk moet goed nat gemaakt worden om alles met elkaar te laten versmelten. Het resultaat vind ik erg mooi, alles zit heel egaal aan elkaar. Er zijn verschillende themapakketten verkrijgbaar, waar je prima mee uit de voeten kunt. Helaas heb ik nog geen losse Qixels gezien, maar dat zal in de toekomst vast veranderen. Er is wel een Facebookpagina met instructie filmpjes voor nieuwe creaties en leuke winacties.

Dit knutselspeelgoed voor jongens krijgt een dikke duim omhoog!
Dit knutselspeelgoed voor jongens krijgt een dikke duim omhoog!

Oh enne stiekem vond mama het zelf ook erg leuk om te doen!! Het aanbrengen van de Qixels doet een beetje aan ministecken denken. Dat deed ik vroeger zo graag 🙂 Speelgoed van BOTI koop je hier.

Op zoek naar meer leuke tips voor je zoontjes? Kijk dan zeker eens op jongensmama blog Batboy waar je heel veel toffe dingen kunt lezen.

Wat ontzettend leuk Esther! Ik was zelf erg benieuwd naar deze knutselsets toen ik ze mee mocht nemen bij BOTI, maar het klinkt gaaf en stoer. Fijn dat je dit voor mij wilde uitproberen en die problemen met strijkkralen zijn herkenbaar. Zo te horen nodigde de Qixels uit om lekker mee door te spelen en werken ze net even wat makkelijker dan de Beados die wij vorig jaar hebben geprobeerd. Enneh, zeg eens lezers, wie van jullie had al eerder van de Qixels gehoord?

Blogger

Marguerita

Over Marstyle

Hai, dit glitterkanon probeert met haar blog jouw leven op te leuken of in ieder geval een bende van glitters achter te laten. Net hoe je het bekijkt. Mijn besluit is om na allerlei shit alleen nog maar door het leven te sprankelen (althans ik doe een poging, haha) en door mee te lezen kun jij dat ook! Mijn naam is Marguerita, zzp-er en co-ouder van 2 leuke dochters van 11 en 13 jaar. Je leest hier de soap van mijn leven en mijn zoektocht naar geluk en een stukje meer zen. Ik review perks, bijzondere ervaringen en probeer de band te versterken met mijn tieners.

Ik geef met mijn blog graag meer vuur aan je leven!

Design en lifestyleDesign en lifestyle

Recente Blogs

Reacties

 1. Zelf hebben we wel eens Beados gehad in huis en dit doet me er sterk aan denken alleen dan in de jongens variant. Altijd leuk zo’n speelgoed.

 2. marjon zegt:

  Wat leuk. Ik vind het zelf ook altijd vervelend dat het meteen het strijkijzer uit moet halen. Ik laat strijkkralen dan ook vaak wachten tot ik weer ga strijken.
  Dit met water is wel handig.
  Leuke review!

 3. Leuk speelgoed zo te zien, en ook erg goed voor de fijne motoriek denk ik. Ik houd van speelgoed dat kinderen helpt om te knutselen. En me de poppetjes kunnen ze ook nog spelen!

  1. Esther Noordergraaf zegt:

   Zeker goed voor de fijne motoriek! En spelen met de poppetjes gaat inderdaad prima, ze zijn erg stevig 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

Download de Marstyle App.