Spreekbeurt over de tandarts

Spreekbeurten. You love ‘em or you hate ‘em. Bij ons op school mag je al in groep 1 een spreekbeurt doen als je dat wil (vanaf groep 2 ‘moet’ het) en zoals ik eerder schreef wilde mijn dochter dat toen graag. Haar allereerste spreekbeurt ging over haar lievelingsdier: de giraf. In groep 2 koos ze de papegaai als onderwerp, perfect want we konden mooie spullen lenen bij de dierenwinkel. En vrijdag moesten wij naar de tandarts…

tandarts handschoenDochterlief had al bij haar juffen geïnformeerd of ze weer een spreekbeurt zou mogen doen (terwijl ik haar hand vast hield, want dat was best spannend). Dat vindt ze namelijk ontzettend leuk! De juffen reageerden erg enthousiast en juichten dit initiatief toe. Over een onderwerp twijfelde mijn meisje heel erg. Zoveel leuke dingen om informatie over uit te zoeken…

Wisselen

Afijn, afgelopen vrijdag moesten wij voor controle naar de tandarts. Mijn dochter had er zin in en bepaalde vooraf al dat zij als eerste op de stoel zou gaan zitten. De assistente en later de tandarts waren heel geïnteresseerd in haar wiebeltanden. Mijn dochter glom ervan toen ze dit ‘stoer’ noemden. Alle informatie werd als een spons opgezogen. Nu gaan er eerst 4 tanden wisselen en zal ze kiezen krijgen achterin haar mond. Deze kunnen eventueel geseald worden. Rond een jaar of 10 komt de volgende wisselslag met hoektanden en kiezen.

tandenpoetsinstructie

Toen was haar zusje aan de beurt. Die durfde best nadat ze had gezien hoe leuk haar zus het allemaal vond. En grote zus? Die vond het zo ‘cool’ dat ze naast de tandarts ging staan, die alles wat hij deed duidelijk uitlegde. Ze mocht meekijken in het spiegeltje en vond het geweldig interessant allemaal. Leuk voor de tandarts die dus nog meer informatie kon geven.

Een kroon maar niet op je hoofd

Daarna was mama aan de beurt. Nu stonden er 2 kleine snoetjes mee te kijken met de tandarts. Gelukkig werken mijn ragertjes goed en had ik niets. Wel waren de dames onder de indruk van een oude nog zwarte vulling. “Tegenwoordig zijn die wit,” zei de tandarts. Hij liet meteen ook zien waar mama 2 kronen heeft in haar mond. En wat dat dan zijn.

tanden bekijken

Ik zag een bevlogenheid bij mijn dochter die ik graag koester. Heerlijk om haar zo in een onderwerp te zien opgaan. Toen de assistente een grote knuffelpoetsdraak erbij pakte met een enorme tandenborstel, waren mijn dochters helemaal in de wolken. De tandarts vertelde dat je die en nog andere spulletjes kunt lenen voor spreekbeurten…

Nou, die namen we dus mee! Onderwerp gekozen! Dochterlief kreeg mondkapjes mee, plastic handschoenen, 2 soorten zuigertjes en allebei de meisjes kregen een spiegeltje waarmee ze achter de tanden kunnen kijken. Dit weekend werd er volop tandartsje gespeeld, dat snappen jullie. We keken een YouTube-filmpje en zochten wat plaatjes op. Geen die hard info over gaatjes en boren, dat vond ik niet helemaal geschikt voor groep 3.

tandarts spelenVoorbereiding?

Oefenen wilde mijn meisje echter niet… en zoveel informatie hadden we nu ook niet opgezocht. Wilde ze wel écht een spreekbeurt doen? “Ja mama, ik vind het zo leuk om dingen aan de klas te vertellen en te laten zien.” Mama was gerustgesteld. Met Pinterest waren er snel wat plaatjes gevonden voor een eenvoudige PowerPoint. Bij de juf gaf ik aan dat ik niet wist of er echt iets uit zou komen, maar dat ze toch graag wilde vertellen voor de klas.

 

Hoe ging het?

Bij het ophalen van de tas met spullen hoorde ik klasgenootjes het liedje zingen dat we in de presentatie hadden gestopt. Poets je tanden van DD Company, je weet wel van de minidisco hits. Hoe was het? “Leuk,” zei mijn dochter. En dat was het. De tandarts is natuurlijk herkenbaar voor ieder kind in de klas. Later hoorde ik van de juf dat ze zoals verwacht weinig heeft verteld, maar wel veel liet zien én hierbij de juiste ‘vaktermen’ liet vallen op het goede moment. Schattig om te horen. Helemaal omdat de juf erbij vertelde dat mijn dochter er duidelijk zoveel plezier in had om een spreekbeurt te geven! Erg fijn om te horen! Normaal is ze heel stil en verlegen in de klas, maar met haar spreekbeurt bloeide ze op.

Ben benieuwd wat haar volgende onderwerp zal zijn. Dankjewel juffen, dat hier gelegenheid voor geboden werd en het maken van foto’s en dankjewel tandarts voor alle uitleg en de spulletjes die we meekregen!

Over welk onderwerp deden jullie kinderen hun laatste / volgende spreekbeurt? En vinden ze dat ook zo leuk?

 

 

Comments

  1. Nathalie says:

    Wat leuk om te lezen. En die foto’s ook! Goed dat ze dit soort dingen wel durft en dat al in groep 1 en 2. Wij hadden onze eerste spreekbeurt pas in groep 7 vroeger.

  2. Stefana says:

    Een “spreekbeurt” over thuis. Foto’s en iets meenemen van thuis. Nina vindt het geweldig om te praten in de kring en nu ze op de stoel van de juf mocht ziten was het helemaal feest. Nou is mijn meisje meestal uitbundig en zingt ook gerust een liedje als ze aan de beurt is in de kring, dus iets vertellen aan de klas (ze noemen het bij ons in groep 1/2 geen spreekbeurt) gaat haar gelukkig vrij makkelijk af. Hopelijk blijft dat zo.

  3. […] de tandarts ook wel even bekijken. Mamarazzi maakte een foto. De assistente informeerde hoe de spreekbeurt over de tandarts was geweest en de meisjes hadden op Facebook de foto van de tandarts met taart gespot en dus een […]

Geef een reactie

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.